Please note that not all the content on this page is available in English.
Enslige mindreårige er ikke omfattet av ordningen om midlertidig alternativ mottaksplass. De kan få hjelp av en representant til å søke om alternativ mottaksplass etter den ordinære ordningen.
Midlertidig alternativ mottaksplass betyr at en kommune påtar seg ansvaret for å gi nødvendig økonomisk støtte, etablere gode rutiner for å ivareta og følge opp personer som bor privat i midlertidige boløsninger. Hvis både UDI og kommunen aksepterer søknaden, vil kommunen få et økonomisk tilskudd fra UDI.
UDI ber kommunene publisere informasjonen om den digitale søknadsportalen på sine nettsider, og opplyse søkerne om hvordan de kommer i kontakt med kommunen for å avtale om midlertidig alternativ mottaksplass.
Her finner du opptak av et webinaret med informasjon om ordningen og en demonstrasjon av den digitale løsningen (eksternt nettsted).
Den midlertidige ordningen om alternativ mottaksplass gjelder for personer som er fordrevet fra Ukraina, og som er i målgruppen for midlertidig kollektiv beskyttelse.
Dette omfatter følgende personer
Vær oppmerksom på at dette også gjelder selv om du har flere statsborgerskap.
Hvis du ikke er blant de som kan få kollektiv beskyttelse, kan du søke om beskyttelse og få en individuell vurdering av søknaden din. Hvis du har tilknytning til Ukraina, men ikke er omfattet av noen av punktene over, kan du ikke få kollektiv beskyttelse i Norge.
For å kunne få alternativ mottaksplass, må personen ha funnet et sted å bo i en kommune. Eksempler på slike boløsninger kan være
Enslige mindreårige er ikke omfattet av den nye retningslinjen for alternativ mottaksplass. De kan søke om alternativ mottaksplass etter den ordinære ordningen.
Dersom kommunen aksepterer å ta ansvar for personer som bor privat, betaler UDI et månedlig tilskudd til kommunen på kr 16 105 per person, som skal dekke personenes økonomiske ytelser til livsopphold og boutgifter. Satsene for tilskuddet til kommunene er fastsatt i Statsbudsjettet.
Tilskuddet er en kompensasjon for de utgiftene kommunen får til lovpålagte tjenester når de overtar ansvaret for personer som er omfattet av ordningen.
Private uten avtale med kommune
Private som stiller en bolig til disposisjon, eller personer fra Ukraina som bor privat, får ingen kompensasjon med mindre de har en avtale med kommunen.
Personer på alternativ mottaksplass har rett til å få informasjon, råd og veiledning fra kommunen.
Kommuner som inngår avtale om alternativ mottaksplass, må
Personer på alternativ mottaksplass har samme rett til helsetjenester som den øvrige befolkningen, og har også krav på omsorgstjenester etter pasient- og brukerrettighetsloven.
Tilskuddsmidlene skal dekke barnehageplasser som kommunen skal tilby.
Saksbehandlingen av den utvidede ordningen vil gå raskere enn den ordinære ordningen, da det er færre krav.
Søknadene må fortsatt godkjennes av kommunen og UDI.
Det er frivillig for kommunen å ta imot personer på alternativ mottaksplass.
Søkeren må selv sende søknad om alternativ mottaksplass til UDI. Når søknaden er mottatt, spør UDI kommunen om de vil akseptere søknaden.
Søkeren kan også ta kontakt med kommunen før søknaden blir sendt til UDI. Hvis kommunen godkjenner at søkeren kan bo der, og signerer på søknadsskjemaet, vil UDI fatte vedtak. Det kalles hurtigprosedyre.
Hvis kommunen sier nei til å ta imot personen, får personen avslag på søknaden. Personen vil fortsatt ha rett til plass på akuttinnkvartering eller asylmottak.
Kommuner som har midlertidige boløsninger for større grupper, for eksempel sykehjemsbygg, institusjonsbygg, eller hoteller, kan sende interessemelding til UDI på e-post til AMOT@udi.no.
Formålet med utvidelsen er at ukrainske borgere skal få mulighet til å være nær familie og nettverk, og å gi dem en så normal hverdag som mulig. I tillegg kan ordningen bidra til tidlig integrering.
UDI vil ha tett samarbeid med IMDi for å sikre et godt grensesnitt mellom den midlertidige ordningen om alternativ mottaksplass og avtalt selvbosetting. Se IMDis nettsider (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu) for informasjon om ordningen om avtalt selvbosetting.
Hvis du lurer på noe om utvidet alternativ mottaksplass, kan du ringe 21 49 32 84.