Please note that not all the content on this page is available in English.
Økt aktivitet bidrar til bedre integrering og motvirker at beboerne blir passive.
De frivillige organisasjonene spiller en viktig rolle i å skape kontakt mellom lokalsamfunn og nyankomne flyktninger, og bidrar til å skape sosiale nettverk rundt felles aktiviteter og interesser.
Kultur-, forenings- og organisasjonsliv gir muligheter for beboere i asylmottak til å bli kjent med nordmenn og bli involvert i aktiviteter som gir trivsel, mening og tilhørighet i et lokalmiljø.
For å skape gode rammer for samarbeid lokalt, har UDI inngått intensjonsavtaler med flere landsdekkende organisasjoner. Avtalene skal bidra til at beboerne får mulighet til å velge mellom flere ulike aktiviteter og aktivitetstilbudet skal være tilpasset til beboernes behov. Avtalene kan også ha en positiv effekt på beboernes mulighet til å praktisere norsk og blir bedre kjent med det norske samfunnet.
UDI har inngått intensjonsavtaler med:
IMDi gir tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner (eksternt nettsted) som er registrert i Frivillighetsregisteret (i Brønnøysundregistrene) (eksternt nettsted). Formålet med ordningen er å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere. Målgruppen for ordningen er innvandrere (både voksne og barn), inkludert beboere i mottak.
Tilskuddsordningen til IMDi kommer i tillegg til en tilskuddsordning som UDI forvalter og som er rettet spesielt mot barn som bor i mottak: «Aktiviteter for barn i mottak».
Hvis du vil vite mer om frivillige organisasjoners innsats knyttet til asylmottak og integrerings- og bosettingsprosessen, kan du lese en rapport publisert av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor (UiO) «Nordmenns bidrag i flyktningsituasjonen 2015/2016 (eksternt nettsted)».
Det finnes også en nasjonal nettportal for rekruttering av frivillige til oppdrag i frivillige organisasjoner og frivillighetssentraler, kalt Frivillighet Norge. (eksternt nettsted)