Du kan søke hvis du:
Å ha funnet et sted å bo betyr at du enten har fått et sted å bo
Enslige mindreårige er ikke omfattet av ordningen om midlertidig alternativ mottaksplass. De kan få hjelp av en representant til å søke om alternativ mottaksplass etter den ordinære ordningen.
1. Skjema for deg som har funnet en bolig selv og som har fått en bekreftelse fra kommunen om at de ønsker å inngå avtale med deg om at du kan bo der (Hurtigprosedyreskjema).
2. Skjema for deg som har funnet en bolig selv, men som ikke har vært i kontakt med kommunen boligen er i (Vanlig skjema).
Dette er skjemaet for deg som skal fylle ut skjemaet sammen med kommunen.
I dette skjemaet skal kommunen signere sammen med deg inne i skjemaet. Derfor er det viktig at du bare bruker dette skjemaet etter avtale med kommunen.
Hvis du har funnet bolig selv, men ikke har avtalt med kommunen om at du kan bo der, skal du bruke dette skjemaet.
Hver familie som skal bo sammen skal kun fylle ut ett søknadsskjema.
Én person skal fylle ut søknaden som hovedsøker. Denne personen blir vår kontaktperson i familien. Det er denne hovedsøkeren vi kaller «Du» i søknadsskjemaet.
I skjemaet skal du gi oss informasjon om alle de andre familiemedlemmene som skal bo sammen med deg i Norge.
Vær oppmerksom på at alle over 18 år, kan sende inn sitt eget, separate søknadsskjema dersom de foretrekker det.
For å logge inn må du bruke ID-porten (BankID eller Buypass (eksternt nettsted). Hvis du har fått din egen innlogging i ID-porten, bruker du den. Hvis du ikke har det, kan du logge inn og fylle ut søknaden sammen med en person som har ID-porten og som du stoler på.
Trenger du å fylle ut skjemaet i flere omganger, kan du logge inn med den samme brukeren og den samme lenken som du finner på denne siden.
Skjemaet vil åpne seg slik du forlot det.
Alle over 18 år som søker i dette skjemaet må signere inne i dette elektroniske søknadsskjemaet. Det samme må privatpersonen eller en kontaktperson for organisasjonen/kommunen som tilbyr boligen.
Hver og én av dere må signere ved å tegne med fingeren eller musepekeren på skjermen.
Det kan være straffbart å signere på vegne av noen andre uten samtykke.
Vi spør kommunen om å bekrefte opplysninger om hvor du skal bo, og at de aksepterer at du bor i kommunen.
For å beskytte deg, sender vi ikke en e-post for å bekrefte at vi har mottatt søknaden når du sender den inn.
Av samme grunn får du ikke noe mer informasjon om søknaden før den er behandlet.
Svaret får du enten i posten eller i den digitale postkassen din hvis du har eller velger å opprette en. Du finner en veiviser til offentlige tjenester på nett her (eksternt nettsted).
UDI gir penger til kommunen du skal bo i. Hvis du har behov for økonomisk støtte, må du kontakte kommunen din for å finne ut hvordan kommunen tenker å løse din situasjon. UDI kan ikke svare på dette.
Hvis vi avslår søknaden din, kan du ikke klage på avslaget.
UDI kan dessverre ikke si hvor lang tid det vil ta før du får svar. Vi jobber fortløpende med søknadene. Du som har søkt om å bo privat (midlertidig alternativ mottaksplass) vil få svar så fort søknaden er behandlet.
Ved positivt vedtak, innvilges tilskudd fra den datoen søknaden er sendt inn.
Vær oppmerksom på at du skal bruke det elektroniske søknadsskjemaet tilgjengelig på denne siden hvis du skal søke om å bo privat (midlertidig alternativ mottaksplass).
Hvis du likevel har brukt papirskjemaet til å søke om å bo privat, vil UDI også behandle papirsøknaden din. Vi behandler papirsøknader på samme måte som vi behandler de elektroniske søknadene. Saksbehandlingen av papirsøknader kan ta lengre tid enn behandlingen av elektroniske søknader. I tillegg må du beregne postgang.
Her kan du lese mer om innlogging.
Du finner skjemaet ved å følge samme lenke som sist fra søknadssiden:
1. Hurtigprosedyreskjema (eksternt nettsted)
2. Vanlig skjema (eksternt nettsted)
Du må logge deg inn med samme bruker på ID-porten, og da vil skjemaet ditt ligge der med svarene du allerede har fylt inn. Hvis du logger inn og kommer til et tomt skjema, kan du sjekke:
Hvis du ikke har egen innlogging til ID-porten, kan du be en person du stoler på om å logge inn, slik at du kan fylle ut søknadsskjemaet. Her kan du lese mer om innlogging.
Det trenger ikke å være den som skal søke som selv er logget inn. Det er navnene du fyller inn i søknadsskjemaet som blir sendt inn til UDI, ikke navnet på den som er logget inn.
Hvis dere vet at den som prøver å logge seg inn har innlogging i ID-porten og det ikke fungerer, prøv å bytte nettleser. Søknadsskjemaet vil ikke fungere hvis du bruker Internet Explorer, så du bør prøve å bruke Chrome, Firefox eller Edge. Hvis det fortsatt ikke fungerer, ring support hos ID-porten på telefon 800 30 300.
Hvis du ikke klarer å fylle ut informasjon i søknadsskjemaet, kan du ringe veiledningstjenesten vår på telefon +47 21 49 32 84 for å få hjelp eller melde feil.
Hvis du har fylt ut søknadsskjemaet og ikke får til å sende det inn, sjekk følgende:
Når du logger inn i ID-porten blir du automatisk logget ut etter 20 minutter. Du vil få et varsel inne på siden om at du blir logget ut hvis du ikke fornyer sesjonen. Hvis du ikke gjør det, så blir du logget ut.
For å komme inn igjen i samme skjema, må du følge lenken til skjema på nytt fra udi.no, og logge inn med samme bruker som da du begynte å fylle ut søknadsskjemaet.
Den midlertidige ordningen om alternativ mottaksplass gjelder for personer som er fordrevet fra Ukraina, og som er i målgruppen for midlertidig kollektiv beskyttelse. Du finner informasjon om hvem som kan få kollektiv beskyttelse her.
Dersom du har fått brev om at du ikke oppfyller vilkårene for midlertidig kollektiv beskyttelse, og har midlertidig alternativ mottaksplass nå, vil dette tilbudet bli avsluttet.
Du har for kort tid siden mottatt et varsel om opphør av midlertidig alternativ mottaksplass. Hvilke alternativer du nå har og hvilke frister du må forholde seg til, kommer frem av brevet, men kort fortalt finnes følgende alternativer:
Kommunene som har personer på midlertidig alternativ mottaksplass som rammes av denne endringen, har mottatt et eget informasjonsskriv.
Ved spørsmål, kontakt amot@udi.no.