Personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt i løpet av de siste 14 dager før ankomst til Norge, skal teste seg for covid-19 ved grenseovergangsstedet i Norge. Testen skal være antigen hurtigtest eller PCR-test.
Det er nevnt enkelte unntak fra kravet i saken på regjeringens sider.
Dette kravet gjelder i tillegg til kravet om negativ test før innreise til Norge for visse grupper og kravene til karantenehotell og karantene etter innreise.
Som hovedregel må nå alle personer som reiser fra land med karanteneplikt (se oversikt over røde land her (eksternt nettsted) vise attest på negativ covid19-test ved innreise til Norge. Godkjente testmetoder er PCR eller antigen hurtigtest. For personer som ankommer med fly, kan testen være tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreisen. Flyreisen kan være en direkteflygning til Norge, eller en sammenhengende flyreise til Norge med mellomlandinger på andre flyplasser. Attesten skal være på norsk, svensk, dansk, engelsk, fransk eller tysk.
Kravet om negativ test gjelder ikke for:
Kravet gjelder selv om du har fått utstedt et visum før 8. november, dersom innreise skjer etter 8. november kl. 24:00.
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Regjeringen har varslet at de vil stramme inn på unntakene fra karantenehotell. Vi vet ikke noe mer enn det som ble sagt på pressekonferansen 10. februar (eksternt nettsted).
Dette innholdet er oppdatert etter det nye regelverket om hvem som må på karantenehotell som trådte i kraft 13. desember klokken 17.00.
Det er helsemyndighetene som er ansvarlig for karanteneregler og karantenehotell. Dersom du har spørsmål utover informasjonen vi deler her må du se på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Alle innreisende til Norge som ankommer fra røde land skal i karantene i 10 dager. Som hovedregel må alle bo på hotell i karanteneperioden. Du vil få informasjon om karantenehotell fra politiet på grenseovergangen der du ankommer Norge.
Dersom du reiser sammen med noen som er i samme husstand som deg, kan dere gjennomføre karantene på samme oppholdssted. Det betyr at dere kan dele bad og kjøkken, og det stilles ikke krav om enerom for hver enkelt person.
Dersom du ikke kan dokumentere at du tilhører en av gruppene som nevnt over, skal du på karantenehotell i karantenetiden.
Det er unntak fra kravet om karantenehotell for personer som allerede er bosatt i Norge. Hvis du har fått oppholdstillatelse i Norge for første gang blir du ikke registrert som bosatt i Norge før du har møtt hos politiet i Norge for å bestille oppholdskort. Dermed er du ikke regnet som bosatt i Norge når du reiser inn for første gang (selv om du har vært her tidligere på besøk), og du må bo på karantenehotell. Verken UDI, politiet eller Folkeregisteret kan registrere en person som bosatt i Norge før oppmøtet hos politiet er gjennomført.
Du skal reise rett i karantene og ha munnbindet på til ankomst på karantenested. Hele karantenen på 10 døgn må gjennomføres, selv om du tester negativt. Det er tilbud om gratis covid-19 test på karantenehotellet.
Det er helsemyndighetene som er ansvarlig for karanteneregler og karantenehotell. UDI har ikke mer informasjon enn det vi har skrevet her. Vi kan ikke besvare spørsmål om karantenehotell på telefon.
Du kan lese mer om karantenereglene og hvordan karantene skal gjennomføres på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Nei, med «bosatt i Norge» menes kun personer som er folkeregistrert som bosatt i Norge.
Dersom du ikke har fått registrert deg hos politiet må du, etter opphold i røde områder, gjennomføre karantenen på karantenehotell ved ny innreise til Norge.
Nei, med «bosatt i Norge» menes kun personer som er folkeregistrert som bosatt i Norge. Opptak ved studieinstitusjon og leie av bolig er ikke tilstrekkelig for å bli ansett som bosatt i Norge.
Dersom du ikke har fått registrert deg hos politiet må du, etter opphold i røde områder, gjennomføre karantenen på karantenehotell ved ny innreise til Norge.
Ja, det må du. I perioden der koronasituasjonen gjorde det vanskelig å reise tilbake til hjemlandet har UDI ikke bortvist eller utvist utenlandske borgere som ble i Norge utover utreisefristen i tillatelsen eller visumet sitt. Fra 15.september vil opphold etter utreisefristen kunne medføre bortvisning eller utvisning.
Hvis du har søkt om fornyelse av tillatelsen din eller om oppholdstillatelse på nytt grunnlag før tillatelsen din gikk ut, har du lov til å være i Norge og vente på svar på søknaden.
Nei, det er ikke mulig for en EU/EØS-borger å søke om å få være i Norge lengre enn tre måneder som besøkende eller turist. Du kan imidlertid reise ut av Norge, og så reise tilbake og starte et nytt tremåneders opphold. Les mer om dette på informasjonessidene våre om EU/EØS-regelverket.
Som hovedregel må alle som har utgått utreisedato reise hjem nå. Flyselskapene er pålagt å følge smittevernregler og har ansvar for at smittevern er godt ivaretatt på hjemreisen din.
Dersom du har en så alvorlig helsetilstand at det er medisinsk uforsvarlig å gjennomføre selve reisen ut av Norge, vil det ikke få konsekvenser for deg at du er i Norge etter utreisefristen. Du kan ikke søke om å få bli lenger i Norge.
Når du reiser ut av Norge vil vi vurdere om du hadde grunnlag for å være her etter utreisefristen din. Du må dokumentere at du har en så alvorlig helsetilstand at det er medisinsk uforsvarlig å gjennomføre reisen ut av Norge med en skriftlig legeerklæring utstedt i Norge.
På grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo stenger politiet publikumsmottakene i Ski, Grålum og Lillestrøm denne uken (uke 4) .
Politiet vil kontakte deg på telefon eller e-post (eksternt nettsted) dersom timen din blir kansellert. UDI kan ikke bistå deg med dette eller besvare spørsmål knyttet til dette.
UDI kan dessverre ikke bistå deg i å få time hos politiet.
Du finner informasjon om politiets tilbud på deres nettsider (eksternt nettsted).
Du kan ikke kontakte UDI for å få time hos politiet. Dersom du ringer oss vil du få samme informasjon som gitt over.
Vi er klar over at det kan være vanskelig å finne time for oppmøte hos politiet og at det er lange ventetider, og beklager at dette kan ha uheldige konsekvenser for deg. Politiet jobber med å redusere ventetiden sin, men dessverre kan verken politiet eller UDI hjelpe deg med å få time tidligere enn de som er ledige i søknadsportalen. Politiet oppdaterer med ledige timer der de har kapasitet.
Du må følge med i søknadsportalen for å finne en ledig time hos politiet. De har begrenset tilbud på grunn av koronasituasjonen, og det er mange som prøver å få time. Politiet legger ut nye timer fortløpende, så følg med.
Hvis det ikke er synlig noen booking-knapp på kvitteringssiden når du er logget inn i søknadsportalen betyr det at det for tiden ikke er noen ledige timer nå på den politistasjonen du har sendt saken til. Da må du sjekke igjen for ledige timer senere. Du kan ikke bestille time til et annet sted enn det du valgte da du fylte ut registreringsskjemaet/søknadsskjemaet.
Les mer om timebestilling og oppmøte.
Da gjelder følgende for deg:
Du bevarer din status som arbeidstaker dersom du kan dokumenter at du er permittert og har meldt deg som arbeidssøkende til NAV.
Da gjelder følgende for deg:
Du bevarer din status som arbeidstaker i 6 måneder dersom du kan dokumentere at du er permittert og har meldt deg som arbeidssøkende hos NAV.
Nei, du kan ikke få kopi av registreringsbeviset ditt. Det er ikke nødvendig å levere registreringsbevis for å registrere deg som arbeidssøkende eller for å søke om dagpenger. Hvis du blir bedt om å laste opp kopi av registreringsbevis i NAV sitt skjema, trenger du ikke å gjøre dette.
Hvis du har problemer med å søke om dagpenger digitalt må du bruke papirløsningen og sende inn krav per vanlig post (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu) Du får etterbetalt dagene som brukes på postgang når registreringen kommer inn senere.
Hold deg oppdatert på nav.no (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu)
UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om rettighetene dine i Norge.
Du finner informasjon om helserettighetene dine på helsenorge.no (eksternt nettsted)
Du finner informasjon om permittering, dagpenger og omsorgspenger på nav.no (eksternt nettsted).