Vi vet ikke hvor lenge disse reglene vil gjelde. Regjeringen har sagt at smitten må falle ytterligere før reglene kan endres, og de vil fortløpende evaluere om smittesituasjonen tilsier at flere kan reise inn til Norge. Vi oppdaterer her når det kommer ny informasjon.
Det kommer an på hva slags oppholdstillatelse du har fått.
Familieinnvandringstillatelse
Du kan reise til Norge hvis du har fått innvilget familieinnvandringstillatelse med en utlending som er bosatt i Norge, eller med en norsk borger. Det er ikke et krav at du som har fått familieinnvandringstillatelse allerede er bosatt i Norge for å kunne reise til Norge nå.
Hvis referansepersonen du søkte om familieinnvandring med er en utlending som ikke allerede er bosatt i Norge, kan du ikke reise til Norge nå. Hvis du for eksempel har fått en familieinnvandringstillatelse til en utlending som har fått oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge, og den personen ikke allerede er bosatt i Norge, kan du ikke reise til Norge nå.
Tillatelse for arbeid og studier
Du kan ikke reise til Norge nå selv om du har fått oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge, dersom du ikke allerede er bosatt her.
Dette gjelder deg som har fått
Dette gjelder selv om det står i vedtaket du har fått at du kan reise inn til Norge, og det gjelder også selv om du har fått et innreisevisum på bakgrunn av en av disse oppholdstillatelsene.
Ja, arbeidsgiver kan søke om at utenlandske arbeidstakere som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten skal få reise inn til Norge. Du finner informasjon om krav og hvordan bedrifter kan søke (eksternt nettsted) på nettsidene til Sjøfartsdirektoratet som administrerer ordningen.
Norge har innført de strengeste innreisereglene siden mars 2020. Som hovedregel kan kun utlendinger som er bosatt i Norge reise inn til Norge, i tillegg til alle norske borgere (uansett hvor de er bosatt). Det er gjort noen unntak fra denne hovedregelen som vi omtaler nedenfor.
De fleste kan ikke reise til Norge nå uten at de faller inn under noen av unntakene. Det gjelder borgere for alle land, også borgere fra EU/EØS og nordiske borgere. Dette omfatter:
Her får du en oppsummering av alle unntakene. Du kan du lese mer om hvert enkelt unntak i nedtrekkene under (vi jobber med å utarbeide og oppdatere disse).
Hvis du er norsk statsborger kan du reise inn til Norge uansett hvilket land du er bosatt i. Norske borgere er som alle andre pålagt å følge gjeldende regler for koronatest og karantene når du reiser inn til Norge.
For å tilhøre dette unntaket må du oppfylle to krav.
1. Det første kravet er at du enten må:
2. Det andre kravet er at du må være bosatt i Norge. For å regnes som bosatt i Norge må du være registrert som bosatt i Norge i Folkeregisteret.
Du kan dokumentere at du er bosatt i Norge ved å vise en bostedsattest som du kan bestille fra Folkeregisteret (eksternt nettsted)
Hvis du ikke oppfyller disse to kravene så tilhører du ikke dette unntaket. Det er ikke nok at du har oppholdt deg lenge i Norge for å tilhøre dette unntaket.
Hvis du har gyldig oppholdstillatelse og er bosatt i Norge kan du reise inn til Norge. Dersom du ikke har gyldig oppholdskort og trenger et innreisevisum skal du ta kontakt med nærmeste ansvarlige ambassade først, for så å levere en søknad om visum på papir-skjema til nærmeste VFS søknadssenter.
Hvis du har et utlendingspass eller reisebevis som du ikke kan reise til Norge med fordi det er ugyldig eller tapt, kan du kontakte nærmeste norske ambassade for å få et passerbrev. Du må ha lovlig opphold i Norge og innreisevisum for at UDI kan gi deg et passerbrev.
Hvis VFS eller ambassaden du må til for tiden er stengt for personlig oppmøte, vil UDI vente med å behandle søknaden din om innreisevisum eller passerbrev. Du kan sjekke ambassadens/VFS sine nettsider (eksternt nettsted) for oppdatert informasjon om det er mulig for deg å møte opp. Husk at informasjonen kan endre seg raskt.
Du kan reise til Norge hvis du har fått innvilget familieinnvandringstillatelse med en norsk borger, eller med en utlending som er bosatt i Norge. Det er ikke et krav at du som har fått familieinnvandringstillatelse allerede er bosatt i Norge for å kunne reise inn til Norge nå.
Hvis du har fått oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge kan du ikke reise til Norge nå hvis du ikke allerede er bosatt her. Dette gjelder selv om det står i vedtaket du har fått at du kan reise inn til Norge.
Hvis du har fått en familieinnvandringstillatelse til en utlending som har fått oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge, og den personen ikke allerede er bosatt i Norge, kan du heller ikke reise til Norge nå.
Du kan reise til Norge hvis du skal besøke eller bo sammen med følgende familiemedlemmer som er bosatt i Norge:
Du må kunne dokumentere familierelasjonen og at du følger de karantenereglene som gjelder for innreise som du kan lese om på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Det er ikke noen faste krav til akkurat hvilke dokumenter som må være med, men eksempler på dokumenter som kan fremlegges er vigselsattest for ektefeller og fødselsattest for barn. Bostedsattest eller leiekontrakt kan dokumentere samboerskap. Dersom dere har felles barn kan fødselsattest for barnet fremlegges, eventuelt dokumentasjon på graviditet som viser begge foreldres navn.
Selv om du nå kan reise inn i Norge kan vi ikke garantere at du kan mellomlande i andre EU/EØS- eller Schengenland.
Visum
Hvis du er visumpliktig må du ellers søke om et visum som vil bli vurdert av ambassaden på vanlig måte. Som tidligere vil det være slik at ikke alle får innvilget visum. I tillegg til de vanlige vurderingene vi gjør i søknader om visum vurderer vi også de praktiske mulighetene for å forlate Schengen før visumet utløper.
I de landene hvor det på det nåværende tidspunkt er praktisk vanskelig å returnere fordi det ikke går kommersielle flyvninger dit, vil det kunne medføre avslag på visumsøknaden selv om du oppfyller de andre kravene for å få innvilget et visum. Du må først sjekke om visumsenterne (VFS Global) nærmest deg har åpnet for å kunne ta imot søknader. Deretter må du kontakte nærmeste ansvarlige ambassade for å høre hvordan du skal gå frem.
Som følge av de endrede innreisebestemmelsene i forbindelse med koronapandemien, er Norges representasjonsavtaler med andre Schengenland midlertidig suspendert. Hvis du befinner deg i et land hvor et annet Schengenland til vanlig behandler visumsøknader på vegne av Norge, betyr det at du må levere søknad ved et VFS søknadssenter som betjener en norsk utenriksstasjon. Se kart over VFS søknadssentre (eksternt nettsted) for mer informasjon om nærmeste norske søknadssenter. Husk at lokale forhold kan gjøre at VFS senteret er stengt eller har reduserte åpningstider.
De fleste kan ikke reise inn til Norge fra andre nordiske land nå. Det er gjort unntak for:
Unntaket omfatter deg som er helsepersonell bosatt i Sverige eller Finland, det vil si både dersom du er borger av Sverige og Finland og dersom du er utlending som er bosatt i Sverige eller Finland.
Unntaket gjelder ikke for andre utlendinger som kun reiser gjennom Sverige eller Finland på vei til Norge. Helsepersonell fra andre land kan kun reise inn i Norge dersom de anses som strengt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, se unntak for kritiske samfunnsfunksjoner.
Du må kunne dokumentere at du har et arbeidsforhold i helse- og omsorgstjenesten i Norge. Slik dokumentasjon kan f.eks. være arbeidskontrakt og adgangskort.
Dagpendlere fra Sverige og Finland som pendler til arbeid i Norge
Dagpendling inkluderer kvelds- og nattarbeid, men du kan ikke overnatte i Norge mellom arbeidsøktene. Du må reise inn og ut av Norge for hver vakt for å være omfattet av bestemmelsen for dagpendling.
Hvis du dagpendler fra Sverige og Finland må du i grensekontrollen dokumentere bosted i Sverige eller Finland, og det kreves attest fra norsk arbeidsgiver som bekrefter at du er dagpendler. Attesten skal inkludere informasjon om arbeidssted, arbeidstid og at avstand til hjemmet ikke er til hinder for dagpendling. Du må også registrere seg i innreiseregistreringssystemet i forkant av hver innreise.
Du som er dagpendler er unntatt fra kravet om innreisekarantene i arbeidstiden dersom de testes for Covid-19 hver syvende dag (eksternt nettsted).
Du kan reise til Norge dersom du skal gjennomføre avtalt eller fastsatt samvær med mindreårig norsk barn eller barn bosatt i Norge.
Du kan reise til Norge dersom det foreligger særlige grunner til innreise som absolutt ikke kan vente.
Når vi omtaler nært familiemedlem her så omfatter det ektefelle/samboer, barn, søsken eller foreldre.
Eksempler på grunner kan være:
Når du reiser inn til Norge må du dokumentere så godt du kan at du er i en situasjon som gjør at du har særlig grunn til å reise inn til Norge. UDI kan ikke gi deg forhåndsgodkjenning til å reise inn til Norge. Det er politiet på grensen som vurderer om du får reise inn.
Hvis du søker beskyttelse (asyl) i Norge, eller har fått innreisetillatelse som overføringsflyktninger, kan du reise inn i Norge nå.
Journalister
Når du kommer til grensen må du vise dokumentasjon på at du er journalist, for eksempel en arbeidskontrakt eller pressekort, i tillegg til en beskrivelse av oppdraget du skal gjøre i Norge.
Du kan reise inn til Norge kun hvis du skal jobbe med nyhetsjournalistikk. Med det mener vi innsamling og formidling av rapporter om faktiske hendelser og aktuelle begivenheter, samt tolkninger av og meninger om dette, formidlet i en form som er tilgjengelig for publikum.
Hvis du skal til Norge for filmopptak der Norge er tenkt som opptakssted, omfattes du ikke av unntakene som kan reise inn nå fordi du da ikke omfattes av unntaket som jobber med nyhetsjournalistikk.
Sjømenn
Hvis du er sjømann kan du reise inn til Norge hvis du er på vei til eller fra aktiv tjeneste og har enten
Personell innen luftfart
Hvis du arbeider innen luftfart kan du reise inn til Norge hvis du
Personer som gjennomfører gods- og persontransport
Hvis du i yrkessammenheng gjennomfører gods- eller persontransport mot betaling, eller er på vei til eller fra et slikt oppdrag, kan du reise til Norge hvis du:
Diplomater
Du kan reise til Norge hvis du er diplomat. Du må kunne fremvise diplomat- eller tjenestepass når du kommer på grensen. Du kan eventuelt vise nasjonalt pass i kombinasjon med norsk ID-kort utstedt av Utenriksdepartementet, eller i kombinasjon med Schengen-oppholdskort for ambassadepersonell.
Militært personell
Du kan reise til Norge hvis du er ansatt i det militære. Du må kunne fremvise et ID-kort/legitimasjon som viser at du er ansatt (sivilt eller militært) i de væpnede styrker i en senderstat eller i NATO.
Ektefelle, samboer eller barn til diplomat eller militært personell
Dersom du er ektefelle, samboer eller barn til en diplomat eller en som er ansatte i det militære må du kunne vise diplomatpass, tjenestepass, ID-kort eller lignende som dokumenterer din tilknytning til ditt familiemedlem. Ordinært pass sammen med NATO Travel Order vil også dekke dokumentasjonskravet.
Samer under utøving av reindrift
Samer som utøver reindrift kan reise inn til Norge.
Forskere og besetningsmedlemmer på havforskningstokt
Hvis du er forsker eller besetningsmedlem som deltar på havforskningstokt og har anløp i norsk havn, kan du reise inn til Norge.
Arbeidsgiver kan søke om at utenlandske arbeidstakere som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten skal få reise inn til Norge. Du finner informasjon om krav og hvordan bedrifter kan søke (eksternt nettsted) på nettsidene til Sjøfartsdirektoratet som administrerer ordningen.
Hvis du er utenlandsk arbeidstaker som lurer på om dette omfatter deg, så må du ta kontakt med den norske oppdrags- eller arbeidsgiveren din.
Du kan mellomlande på en norsk flyplass for transit. Du kan ikke forlate transitområdet på flyplassen og komme inn i Norge.
Du kan reise via det norske fastlandet hvis du er fastboende på Svalbard.
Med «fastboende» menes personer som er gyldig innført i befolkningsregisteret for Svalbard. Dette kan dokumentere med utskrift av registeret. For personer bosatt i Barentsburg, fremgår dette av bekreftelse på arbeidsforhold.
Husk at du må følge gjeldene karantenebestemmelsene på det norske fastlandet før du kan reise videre til Svalbard. Du skal ikke reise videre til Svalbard før etter utløpet av karanteneperioden. Du finner informasjon om karantenebestemmelsene på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Hvis du skal til Norge fordi det er strengt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov (eksternt nettsted), så kan du reise inn i Norge.
Unntaket gjelder kun hvis
Unntaket gjelder kun hvis innreise er strengt nødvendig, og det er en forutsetning at arbeidet du skal utføre skal skje i nær framtid.
Nyetableringer innenfor virksomheter med kritisk samfunnsfunksjon omfattes ikke av unntaket med mindre virksomheten kan vise at arbeidet ikke kan utsettes uten at det vil medføre en uakseptabel svekkelse i evnen til å opprettholde den kritiske samfunnsfunksjonen.
Virksomheten du arbeider i må dokumentere at du er å regne som kritisk for evnen til å sikre ivaretakelse av kritiske samfunnsfunksjoner. Virksomheten må også sannsynliggjøre at det ikke er mulig å bruke arbeidskraft som allerede er i Norge, og at arbeidet ikke kan utføres digitalt. Du må ha med deg denne dokumentasjonen når du reiser inn i Norge.
Dette er listen over kritiske samfunnsfunksjoner fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap:
Dersom du er visumpliktig, må du fremdeles ha et visum for å kunne reise til Norge.
Invitert av Norge myndigheter
Du kan reise til Norge hvis du er invitert av norske myndigheter for å delta i internasjonale forhandlinger, eller hvis du er en del av en delegasjon som kommer til Norge i henhold til Norges internasjonale forpliktelser.
Ansatt i en internasjonal eller humanitær organisasjon
Du kan reise inn til Norge hvis de er ansatt i en internasjonal organisasjon eller i en organisasjon som driver internasjonalt humanitært arbeid, og du er på oppdrag eller på vei til eller fra oppdrag.
Personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt i løpet av de siste 14 dager før ankomst til Norge, skal teste seg for covid-19 ved grenseovergangsstedet i Norge. Testen skal være antigen hurtigtest eller PCR-test.
Det er nevnt enkelte unntak fra kravet i saken på regjeringens sider.
Dette kravet gjelder i tillegg til kravet om negativ test før innreise til Norge for visse grupper og kravene til karantenehotell og karantene etter innreise.
Ja, det må du. Alle som skal til Norge må registrere informasjon om blant annet navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver. Hovedregelen er at alle som skal passere grensen, også norske statsborgere, skal registrere seg.
UDI vet ikke mer enn det som står på regjeringens nettsider og kan derfor ikke svare på spørsmål om dette.
Som hovedregel må nå alle personer som reiser fra land med karanteneplikt (se oversikt over røde land her (eksternt nettsted) vise attest på negativ covid19-test ved innreise til Norge. Godkjente testmetoder er PCR eller antigen hurtigtest. For personer som ankommer med fly, kan testen være tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreisen. Flyreisen kan være en direkteflygning til Norge, eller en sammenhengende flyreise til Norge med mellomlandinger på andre flyplasser. Attesten skal være på norsk, svensk, dansk, engelsk, fransk eller tysk.
Kravet om negativ test gjelder ikke for:
Kravet gjelder selv om du har fått utstedt et visum før 8. november, dersom innreise skjer etter 8. november kl. 24:00.
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Fra 23. februar har regjeringen innført strengere regler rundt hvor du kan oppholde deg i karantenetiden. Bestemmelsen om at personer som kommer til Norge med andre formål enn å arbeide, kan gjennomføre karantene på et annet egnet oppholdssted, er betydelig snevret inn. Hovedregelen blir nå at denne gruppen må på karantenehotell. Personer som gis unntak fra innreiserestriksjonene av særlige grunner, vil fortsatt kunne få unntak fra opphold på karantenehotell dersom de kan legge frem bekreftelse på at de har et annet egnet oppholdssted i karanteneperioden.
Det er helsemyndighetene som er ansvarlig for karanteneregler og karantenehotell. Du må sette deg inn i gjeldende regler for karantene og karantenehotell på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Nei, det kan vi ikke. Vi forstår at mange ønsker en slik bekreftelse, men verken UDI, ambassader, politiet eller noen andre kan gi deg en slik bekreftelse på forhånd. Du kan heller ikke sende inn noen søknad hvor vi tar stilling til om du kan reise inn til Norge dersom du er visumfri eller allerede har et gyldig visum.
Når du skal reise inn må du ta med deg pass. I tillegg bør du ved innreise så godt det lar seg gjøre dokumentere at du tilhører ett av unntakene som kan reise til Norge nå. Det er ikke noen faste krav til akkurat hvilke dokumenter dette er for de ulike gruppene.
Vi anbefaler at du kontakter flyselskapet du skal fly med for å sjekke hvilken dokumentasjon de krever for at du skal få gå ombord i flyet. Dersom du skal mellomlande anbefaler vi også at du sjekker med myndighetene i det landet du skal mellomlande at de tillater det.
Det er politiet på grensen som vurderer om du kan reise inn i Norge.
Dersom du oppholder deg i Norge og ikke klarer å reise hjem før besøksvisumet eller den visumfrie perioden din utløper, på grunn av kansellerte fly eller andre lands innreiseregler, kan du ikke levere en søknad om å forlenge ditt visum- eller visumfrie opphold.
Dersom du har hatt problemer med å reise ut av Norge må du ta vare på dokumentasjon som viser at utreise ikke var mulig. Denne dokumentasjonen må du kunne vise frem hvis det blir opprettet en bort- eller utvisningssak når du reiser ut av Norge. Hvis du ikke kan vise frem slik dokumentasjon risikerer du å bli utvist. Du vil også trenge denne dokumentasjonen hvis du skal søke om visum for innreise til Norge på et senere tidspunkt. Eksempler på slik dokumentasjon kan være utskrift av kansellerte fly, utskrift fra nettet som viser at det ikke finnes tilgjengelige flygninger, eller e-post-utveksling med en ambassade som omhandler mulighetene for assistanse til å komme seg hjem. Du skal ikke sende inn dokumentasjon til UDI nå.
Dersom det er umulig for deg å skaffe flybilletter bør du ta kontakt med ditt lands ambassade. UDI har informasjon om at noen ambassader setter opp fly for å hjelpe egne innbyggere hjem.
Du trenger ikke å kontakte UDI. Vi kan ikke gi deg bekreftelse på at du kan oppholde deg i Norge etter at ditt visum eller den visumfrie perioden din har utløpt. UDI vil ta hensyn til om det ikke har vært mulig å reise ut dersom det blir opprettet bort- eller utvisningssak.
I enkelte land vil det være praktiske utfordringer knyttet til å ta imot søknader om oppholdstillatelser eller besøksvisum, og å utstede visum. Dette som følge av at utenriksstasjoner og søknadssentre holder stengt eller har redusert åpningstid av smittevernhensyn. UDI kan dessverre ikke bistå personer som ikke får levert søknadene sine på grunn av stengte utenriksstasjoner eller søknadssentre.
I land der andre Schengenlands ambassader normalt tar imot søknader om besøksvisum på vegne av Norge, vil det være utfordrende å levere søknader om visum nå. Dette skyldes midlertidige suspenderte representasjonsavtaler. Vi råder deg til å kontakte den nærmeste norske ambassaden som kan utstede visum for å høre om det er mulig for deg å levere en søknad til dem. UDI kan dessverre ikke bistå deg med å få levert søknader i land med suspenderte avtaler.
For å få permanent oppholdstillatelse er det i utgangspunktet et krav at du ikke har oppholdt deg utenfor Norge i mer enn syv måneder til sammen, i løpet av de tre siste årene.
NB! Hvis kravet om fem års botid gjelder for deg, kan du ikke ha oppholdt deg utenfor Norge i mer enn ti måneder til sammen, i løpet av de fem siste årene.