Personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt i løpet av de siste 14 dager før ankomst til Norge, skal teste seg for covid-19 ved grenseovergangsstedet i Norge. Testen skal være antigen hurtigtest eller PCR-test.
Det er nevnt enkelte unntak fra kravet i saken på regjeringens sider.
Dette kravet gjelder i tillegg til kravet om negativ test før innreise til Norge for visse grupper og kravene til karantenehotell og karantene etter innreise.
Som hovedregel må nå alle personer som reiser fra røde land (se oversikt over røde land her (eksternt nettsted) vise attest på negativ covid19-test ved innreise til Norge. Godkjent testmetode er PCR eller antigen hurtigtest. Attesten skal være på norsk, svensk, dansk, engelsk, fransk eller tysk.
Nye regler: Klokka 24.00 natt til mandag 25. januar ble det innført nye krav ved innreise. Den negative koronatesten man skal fremvise ved innreise skal være tatt senest 24 timer før ankomst, eller senest 24 timer før oppsatt avgangstid dersom man kommer med fly. Det blir også færre unntak i karantenereglene. Les mer på regjeringens nettsider (eksternt nettsted).
Kravet om negativ test gjelder ikke for:
Kravet gjelder selv om du har fått utstedt et visum før 8. november, dersom innreise skjer etter 8. november kl. 24:00.
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Dette innholdet er oppdatert etter det nye regelverket om hvem som må på karantenehotell som trådte i kraft 13. desember klokken 17.00. Reglene har tilbakevirkende kraft, så de som nå er på karantenehotell kan forlate karantenehotellet og gjennomføre resten av karanteneperioden et annet sted forutsatt at de oppfyller noen av unntakene som er listet opp under.
Egenerklæringsskjema er tilgjengelig på regjeringen.no (eksternt nettsted).
Det er helsemyndighetene som er ansvarlig for karanteneregler og karantenehotell. Dersom du har spørsmål utover informasjonen vi deler her må du se på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Alle innreisende til Norge som ankommer fra røde land skal i karantene i 10 dager. Som hovedregel må alle bo på hotell i karanteneperioden. Du vil få informasjon om karantenehotell fra politiet på grenseovergangen der du ankommer Norge.
Dersom du reiser sammen med noen som er i samme husstand som deg, kan dere gjennomføre karantene på samme oppholdssted. Det betyr at dere kan dele bad og kjøkken, og det stilles ikke krav om enerom for hver enkelt person.
Dersom du ikke kan dokumentere at du tilhører en av gruppene som nevnt over, skal du på karantenehotell i karantenetiden.
Det er unntak fra kravet om karantenehotell for personer som allerede er bosatt i Norge. Hvis du har fått oppholdstillatelse i Norge for første gang blir du ikke registrert som bosatt i Norge før du har møtt hos politiet i Norge for å bestille oppholdskort. Dermed er du ikke regnet som bosatt i Norge når du reiser inn for første gang (selv om du har vært her tidligere på besøk), og du må bo på karantenehotell. Verken UDI, politiet eller Folkeregisteret kan registrere en person som bosatt i Norge før oppmøtet hos politiet er gjennomført.
Du skal reise rett i karantene og ha munnbindet på til ankomst på karantenested. Hele karantenen på 10 døgn må gjennomføres, selv om du tester negativt. Det er tilbud om gratis covid-19 test på karantenehotellet.
Det er helsemyndighetene som er ansvarlig for karanteneregler og karantenehotell. UDI har ikke mer informasjon enn det vi har skrevet her. Vi kan ikke besvare spørsmål om karantenehotell på telefon.
Du kan lese mer om karantenereglene og hvordan karantene skal gjennomføres på helsenorge.no (eksternt nettsted).
Informasjon fra helsemyndighetene er tilgjengelig på 16 språk her (eksternt nettsted).
Nei, det kan du ikke, med mindre du er en britisk borger som allerede før 31. desember 2020 var bosatt eller hadde lovlig opphold i Norge.
Storbritannia forlot EU 31. januar 2020. Overgangsperioden utløp 31. desember 2020. Britiske borgere anses nå ikke lenger som EU/EØS-borgere etter utlendingsregelverket. Det betyr at britiske borgere og andre borgere som er bosatt i Storbritannia ikke kan reise inn til Norge med mindre du tilhører noen av unntakene for borgere som er bosatt utenfor EU/EØS.
Britiske borgere som bor eller jobber i Norge
Hvis du er en britiske borger som er bor eller jobber i Norge og har oppholdstillatelse eller oppholdsrett før 31. desember 2020, vil du ha lovlig opphold også etter 1. januar 2021 frem til du har søkt om en ny type oppholdstillatelse som er utformet for britiske borgere. Hvis du er bosatt i Norge med en slik oppholdstillatelse eller oppholdsrett kan du fortsatt reise inn i Norge.
Ny Midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (eksternt nettsted) trådte i kraft 1. juli 2020 og oppheves 1. juni 2021. Datoen er satt fordi en midlertidig lov må ha en sluttdato.
Det er sannsynlig at flere av reglene som nå er innført på et tidspunkt vil endres igjen, men vi vet verken når dette skjer, eller om reglene vil gå tilbake til å bli akkurat slik de var før koronasituasjonen.
Hvorvidt innreiserestriksjonene blir videreført etter 1.november 2020 vet vi ikke. Vi vil oppdatere nettsidene våre når vi har mer informasjon.
Hvis du har en oppholdstillatelse som kan fornyes (informasjon om dette finner du i vedtaket ditt) og du ikke har fått en time hos politiet før utløpet av tillatelsen kan du selv dokumentere lovlig opphold. Hvis du har registrert søknad om fornyelse eller permanent oppholdstillatelse på nett innen syv kalenderdager før den nåværende tillatelsen din går ut, har du de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir selv om du ennå ikke har møtt hos politiet.
Du kan likevel dokumentere dette overfor offentlige kontorer eller arbeidsgiver ved å vise oppholdskortet ditt og vedtaket ditt sammen med kvitteringen på mottatt søknad på nett.
Oppholdskortet ditt viser datoen oppholdstillatelsen din utløper. Kvitteringens referansenummer viser tidspunktet for når søknaden ble registrert. Nummerets første fire siffer viser året søknaden ble registrert. De neste fire sifrene viser datoen (ÅÅÅÅMMDD). For eksempel viser kvitteringsnummer som begynner med 20200815 at søknaden ble registrert den 15. august 2020.
Hvordan kan du finne kvitteringen på registrert søknad på nett?
For å se kvitteringen må du logge deg inn i søknadsportalen (eksternt nettsted), gå til oversikten over dine søknader, velge relevant søknad og trykke på knappen nederst på siden som fører til kvitteringen.
Du skal ikke kontakte UDI for å få bekreftelse
UDI ser ikke når du har registrert søknaden på nett i våre datasystemer. Vi har dermed ikke mulighet til å bekrefte at du har de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir. Du må følge beskrivelsen over for å dokumentere lovlig opphold inntil du får time hos politiet.
Ja, det må du. I perioden der koronasituasjonen gjorde det vanskelig å reise tilbake til hjemlandet har UDI ikke bortvist eller utvist utenlandske borgere som ble i Norge utover utreisefristen i tillatelsen eller visumet sitt. Fra 15.september vil opphold etter utreisefristen kunne medføre bortvisning eller utvisning.
Hvis du har søkt om fornyelse av tillatelsen din eller om oppholdstillatelse på nytt grunnlag før tillatelsen din gikk ut, har du lov til å være i Norge og vente på svar på søknaden.
Som hovedregel må alle som har utgått utreisedato reise hjem nå. Flyselskapene er pålagt å følge smittevernregler og har ansvar for at smittevern er godt ivaretatt på hjemreisen din.
Dersom du har en så alvorlig helsetilstand at det er medisinsk uforsvarlig å gjennomføre selve reisen ut av Norge, vil det ikke få konsekvenser for deg at du er i Norge etter utreisefristen. Du kan ikke søke om å få bli lenger i Norge.
Når du reiser ut av Norge vil vi vurdere om du hadde grunnlag for å være her etter utreisefristen din. Du må dokumentere at du har en så alvorlig helsetilstand at det er medisinsk uforsvarlig å gjennomføre reisen ut av Norge med en skriftlig legeerklæring utstedt i Norge.
Nei, du trenger ikke reise ut selv om du leverte søknaden din etter at ditt lovlige opphold gikk ut, dersom det skyldes koronasituasjonen og søknaden din ble registrert før 15. september 2020. Da kan du være i Norge og vente på timen din, eller elektronisk innsending hvis politiet ber om det. Det er en forutsetning at du velger første ledige time, eller sender inn dokumentene så snart politiet ber om det, og at du har levert alle dokumentene som står på sjekklisten.
Hvis ditt lovlige opphold har gått ut og søknaden er registrert etter 15. september 2020, kan vi ikke bekrefte at du har lov til å vente i Norge på søknadsinnlevering eller svar på søknaden. Vi vil ved vurdering av søknaden se på om det er sterke rimelighetsgrunner som gjør at søknaden din likevel bør tas til behandling. For eksempel dersom det ikke er mulig å reise til hjemlandet ditt nå. Hvis det er mulig å reise ut og det heller ikke er andre sterke rimelighetsgrunner, vil søknaden kunne bli formelt avslått og oppholdet ditt etter 15. september 2020 har vært ulovlig. Dette kan danne grunnlag for å vurdere utvisning.
Vi anbefaler at du følger med på reiserådene til norske helsemyndigheter. Du bør reise så snart det er tilrådelig. Hvis utlendingspasset ditt ikke lenger er gyldig når det blir aktuelt å reise, kan du søke om et nytt utlendingspass. Det er viktig at du så langt som mulig dokumentere og forklarer hva som er årsaken til at du ikke har reist i perioden hvor utlendingspasset har vært gyldig. Du må også betale nytt gebyr når du søker.
Det er ingen endringer i regelverket på grunn av koronasituasjonen. Det betyr at reglene om kravet til å forsørge deg selv og ikke motta sosialhjelp fortsatt gjelder.
Det betyr at de samme unntakene for kravet om å forsørge seg selv og ikke motta sosialhjelp fortsatt gjelder. Se informasjon om unntakene.
Hvis du ikke kan få unntak for kravet til å forsørge deg selv, kan vi fortsatt godta:
Hvis du ikke mottok sosialhjelp da du søkte om permanent opphold og alle andre vilkår var oppfylt, har det ingen betydning om du mottar sosialhjelp før vi behandler søknaden din.
Dagpenger kan regnes med i kravet til å forsørge deg selv. Så lenge du vil få utbetalt nok til å fylle minimumskravet vil permittering derfor ikke påvirke søknaden din.
Hvis du hadde nok inntekt da du søkte om permanent opphold og alle andre vilkår var oppfylt samtidig, har det ingen betydning om du mister inntekt før vi behandler søknaden din.
Jeg har planlagt å søke
Dersom du har en midlertidig oppholdstillatelse som snart utløper, og ikke får avlagt avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap for å oppfylle vilkårene for å søke om permanent oppholdstillatelse, må du søke om fornyelse av din midlertidige oppholdstillatelse.
Jeg har søkt
Dersom du har søkt om permanent oppholdstillatelse må du melde deg opp til å ta prøve så fort du igjen får mulighet til dette. Når du har fått avlagt prøve må du ettersende dokumentasjon til UDI.
Når det gjelder kravet til inntekten referansepersonen har hatt i fjor (året før du søker og frem til vi fatter vedtak), regnes dagpenger som inntekt.
Når det gjelder kravet til inntekten referansepersonen har nå, og som det er sannsynlig at hun/han har i minst et år framover (framtidig inntekt), så regnes ikke dagpenger som inntekt.
Når det gjelder kravet til at referansepersonen ikke kan ha fått økonomisk sosialhjelp fra NAV, så har det ikke noe å si at han/hun har fått dagpenger. Dagpenger er ikke sosialhjelp.
Vi gjør ikke unntak fra kravene til inntekt selv om inntektstapet er forårsaket av tiltakene knyttet til utbruddet av Covid-19. Dette gjelder selv om søknaden ble levert inn før utbruddet av Covid-19.
Hvis referansepersonen ikke lenger har inntekt, er kravene til inntekt ikke oppfylt. Det er viktig at du ettersender oppdatert informasjon om inntekt hvis referansepersonen finner en ny jobb.
Vi vil på vanlig måte, i henhold til regelverket, vurdere om det er sterke menneskelige hensyn i saken som gjør at vi kan gjøre unntak fra kravene til inntekt.
For søknader om fornyelse vil vi gjøre en konkret vurdering av om det vil få konsekvenser for tillatelsen i tilfellene der det viser seg at kravet til fremtidig inntekt ikke har vært oppfylt i perioden tillatelsen var gitt for.
Du kan søke om fornyelse av familieinnvandringstillatelse som «Andre familiemedlemmer».
Det er viktig at du registrerer søknaden på Søknadsportalen minst 7 dager før forlovedetillatelsen din går ut.
Fremgangsmåte på Søknadsportalen:
Selv om UDI tidligere innvilget deg en forlovedetillatelse, har du selv ansvar for å sjekke med Skatteetaten om du trenger nye og oppdaterte dokumenter fra hjemlandet ditt for å kunne gifte deg i Norge, for eksempel om du trenger en oppdatert ugiftattest. Se informasjonen om å inngå ekteskap i Norge (eksternt nettsted).
Du bør gifte deg så fort vigselsmyndigheten er åpen igjen.
Hvis du gifter deg før UDI behandler ferdig din søknad, er det viktig at du gir oss beskjed og sender vigselsattesten til oss. Da vil vi kunne behandle søknaden din som en søknad fra ektefelle.
Ja, dersom du er fastboende på Svalbard kan du reise til Fastlands-Norge nå. Dette gjelder både dersom du skal reise fra Svalbard direkte til det norske fastlandet, og dersom hvis du skal reise fra utlandet til det norske fastlandet.
Med «fastboende» menes personer som er gyldig innført i befolkningsregisteret for Svalbard. Når du reiser inn til Norge kan du dokumentere dette ved utskrift av registeret. For personer bosatt i Barentsburg, fremgår dette av bekreftelse på arbeidsforhold.
Krav til visum for innreise for statsborgere fra land utenfor EU/EØS gjelder som normalt.
Her finner du retningslinjer om smittevern og koronasituasjonen i Norge hos Helsenorge. (eksternt nettsted)
Ja, du kan få en fornyet tillatelse dersom du skal jobbe med sesongarbeid innenfor landbruk, gartneri, skogbruk, fiske eller fiskeindustri. Du kan jobbe hos samme arbeidsgiver som tidligere, men du kan også jobbe hos en ny arbeidsgiver.
Det har kommet en ny midlertidig forskrift som gjelder til og med 31.12.2020.
Denne bestemmelsen tillater at du som er her på sesongarbeid og som ønsker å jobbe med sesongarbeid utover 6 måneder, kan søke om en fornyet sesongarbeidstillatelse.
Hvis du har en gyldig oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende, trenger du ikke melde fra til UDI eller politiet hvis du har helt eller delvis mistet inntektene dine.
Du kan oppholde deg i Norge så lenge oppholdstillatelsen din er gyldig.
Vi vet ikke nå hvilken betydning det vil kunne få på en søknad om fornyelse av oppholdstillatelsen din, eller en søknad om permanent oppholdstillatelse, hvis du har helt eller delvis mistet inntektene. Vi vil komme tilbake med mer informasjon når vi vet noe mer.
Det får ingen konsekvenser for deg at du jobber noe redusert, så lenge du fortsatt skal jobbe i minst 80% stilling. Du trenger ikke melde fra til UDI eller politiet om dette.
Lønns- og arbeidsvilkårene må ikke være dårligere enn det som er vanlig i Norge, stillingsprosenten må gi en lønn på minst 246 246 kroner i året før skatt, og du må fylle de andre kravene for oppholdstillatelsen din som faglært arbeidstaker.
Du kan senere søke om fornyelse av oppholdstillatelsen din eller om permanent oppholdstillatelse.
Hvis du har en gyldig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker med arbeidsgiver i Norge, trenger du ikke melde fra til UDI eller politiet hvis du blir helt eller delvis permittert. Vi tilbakekaller ikke oppholdstillatelsen med grunnlag i at du har blitt helt eller delvis permittert.
Du kan oppholde deg i Norge så lenge oppholdstillatelsen din er gyldig.
Tiden du er helt eller delvis permittert teller ikke med hvis du senere skal søke om permanent oppholdstillatelse.
Hvis du har oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker med arbeidsgiver i Norge og mister jobben din, må du melde fra til politiet der du bor innen sju dager.
Hvis politiet der du bor ikke tar i mot henvendelser nå på grunn av koronasituasjonen, er det nok at du kontakter politiet når de igjen tar i mot henvendelser (eksternt nettsted).
Du kan oppholde deg i Norge for å søke om ny jobb i inntil seks måneder. Oppholdstillatelsen din må fortsatt være gyldig i hele denne perioden.
Hvis du har oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker med arbeidsgiver i Norge og får ny jobb, men skal jobbe i samme type stilling som før, trenger du ikke søke om ny oppholdstillatelse.
Hvis du får ny jobb der du skal ha en annen type stilling enn før, må du søke om ny oppholdstillatelse. Du kan ikke starte i en annen type stilling før du har fått ny oppholdstillatelse.
Dersom oppholdstillatelsen din snart går ut og du fremdeles er permittert kan du ikke få en ny tillatelse som faglært arbeidstaker i Norge. Unntaksregelen som gjaldt frem til 31. oktober 2020 gjelder ikke lenger.
Du må reise ut av Norge før oppholdstillatelsen din går ut.
Hvis du hadde oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker som har blitt permittert etter unntaksregelen som gjald frem til 31. oktober 2020 og trenger informasjon om tillatelsen du hadde, se vedtaket ditt eller generell informasjon om tillatelsen du hadde.
Dersom du blir forsinket i studiene dine på grunn av koronavirusutbruddet, vil vi ta hensyn til det når vi behandler søknaden om fornyelse.
Det er viktig at du forklarer årsaken til forsinkelsen og dokumenterer dette i søknaden din.
For å få en fornyet oppholdstillatelse for å studere i Norge, må du vise at du har tilstrekkelig med midler til å leve av.
Vi vet at mange studenter har mistet deltidsjobben sin på grunn av koronasituasjonen og dermed også mistet en del av inntektskilden sin for å kunne dekke utgifter til å bo og studere i Norge. For at du skal få bedre tid til å få finne deg en ny jobb, eller på annen måte skaffe deg nok midler på, til å oppfylle kravet, vil vi vente med å behandle søknaden din til 1. oktober. Dette gjelder bare dersom du oppfyller alle andre vilkår for en fornyet studietillatelse.
Hvis du finner deg ny jobb eller får tak i nok midler innen 1. oktober, er det viktig at du ettersender oss dokumentasjon på dette. Dersom du ikke kan dokumentere å ha tilstrekkelig med midler innen 1. oktober, vil søknaden din bli avslått. Utreisefrist vil normalt være 4 uker, men nøyaktig utreisefrist står i brevet du mottar fra UDI. Du kan velge å klage på avslaget, og be om å få bli i Norge mens klagen behandles.
Det er fortsatt viktig at du registrerer søknad om fornyelse på nett og betaler gebyr i god tid før tillatelsen du har i dag går ut.
På grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo stenger politiet publikumsmottakene i Ski, Grålum og Lillestrøm denne uken (uke 4) .
Politiet vil kontakte deg på telefon eller e-post (eksternt nettsted) dersom timen din blir kansellert. UDI kan ikke bistå deg med dette eller besvare spørsmål knyttet til dette.
UDI kan dessverre ikke bistå deg i å få time hos politiet.
Du finner informasjon om politiets tilbud på deres nettsider (eksternt nettsted).
Du kan ikke kontakte UDI for å få time hos politiet. Dersom du ringer oss vil du få samme informasjon som gitt over.
Du må møte opp hos politiet for å få oppholdskort. Du må forsøke å finne ledig time i søknadsportalen. Det kan være vanskelig å finne time fordi politiet har begrenset tilbud på grunn av koronasituasjonen. Politiet legger ut nye timer fortløpende, så følg med. Du kan også følge med på politiets nettsider (eksternt nettsted) for informasjon om når det vil være mulig å møte opp hos dem.
Dersom du har fått en oppholdstillatelse som gir deg rett til å arbeide og du har booket time hos politiet for å bestille oppholdskort, så kan du begynne å arbeide nå selv om du ikke har fått oppholdskort enda, uten at det får noen konsekvenser for deg.
Dersom det ikke er mulig å booke time hos politiet, må du ta kontakt med UDI på telefon eller e-post for å melde fra om at du er i Norge og at du starter å arbeide. Du må likevel møte hos politiet for å bestille oppholdskort når dette blir mulig.
Det som står over gjelder også for deg som skal begynne å utføre oppgaver som au pair.
Dere kan lese mer om skattekort og D-nummer på Skatteetatens nettsider. (eksternt nettsted)
UDI har gjenopptatt arbeidet med å behandle søknader om utlendingspass for enkeltreiser. Hvis du hadde søkt om utlendingspass for enkeltreise for en reise som har blitt avlyst, kan du gi beskjed til UDI ved å sende oss et brev. Da vil vi henlegge saken din.
Selv om UDI vil behandle søknader om reisebevis og utlendingspass nå, må du regne med at ventetiden for å få svar på søknaden din vil bli lenger enn vi har informert om tidligere. Selv om du får vedtak fra UDI, må du likevel vente på å få reisedokumentet til du kan få time hos politiet. Siden politiet har begrenset tilbud, kan det ta tid.
Hvis du søker om nytt reisedokument fordi det gamle du har er skadet, kan det være at UDI har behov for å undersøke det. Da kan ventetiden på å få svar bli lenger enn det vi anslår. Det er fordi Nasjonalt ID senter har begrenset kapasitet på grunn av koronasituasjonen. (eksternt nettsted)
Hvis du har fått ja på søknad om norsk statsborgerskap i 2020 og er bedt om å hente vedtaket hos politiet, trenger du ikke lenger gjøre dette. UDI vil sende deg vedtaket i løpet av juli 2020.
Du kan da følge informasjonen du får i nytt brev. Når du har fått vedtaket kan du søke om pass.
Vi vet ikke hvilken betydning dette vil få for ventetiden på søknader vi har til behandling, men det er sannsynlig at det vil føre til lengre ventetider for noen saker.