Disse dokumentene må du levere inn sammen med din søknad om oppholdstillatelse ( Utlendingsloven § 48) Sjekkliste for de som skal gifte seg


Informasjonen er tilpasset

Søkeren er statsborger i: Serbia

Navn:
DUF-nummer/fødselsdato:

Slik bruker du sjekklisten

Nedenfor er det en liste som forteller deg hvilke dokumenter du må levere inn når du søker om familieinnvandring. Noen dokumenter skal du som søker skaffe, noen skal referansepersonen i Norge skaffe.

  • Print ut listen.
  • Kryss av for hvert innleverte dokument.
  • Skriv under på siste side.
  • Du som søker må så levere inn denne listen, spørreskjemaet og kopier av alle dokumentene personlig. Du må også ha med deg originaldokumentene.

På denne siden bruker vi ordene "referansepersonen" og "søkeren". 

Referansepersonen = familiemedlemmet som bor i Norge.

Søkeren = den som ønsker å flytte til Norge, eller fortsette å bo her, og trenger en oppholdstillatelse.

Søknadsdokumenter

Se forklaringSkjul forklaring

Signaturskjemaet er vedlegget som du fikk tilsendt på e-post hvis du registrerte søknaden din på nett. Dette må du skrive ut og ha med deg. Hvis du skal levere søknaden ved en dansk ambassade må du istedenfor ha med utfylt søknadsskjema (www.udi.no/skjema).

Se forklaringSkjul forklaring

Du kan bruke dette fullmaktsskjemaet på bokmål (pdf, 199 kB) eller nynorsk (pdf, 199 kB) (www.udi.no/skjema) eller skjemaet i e-posten du fikk da du registrerte søknaden din i Søknadsportalen. 

Se forklaringSkjul forklaring

Identitetsdokumenter for deg som er søkeren

Se forklaringSkjul forklaring
  • Hvis du leverer søknaden i Norge, må du vanligvis bare vise fram passet ditt og levere kopiene.
  • Hvis du leverer søknaden i utlandet, må du vanligvis levere inn både passet ditt og kopiene. Hvis du trenger å få tilbake passet ditt før du får svar på søknaden, må du ta kontakt med stedet der du leverer søknaden.  

Dokumenter om familien din

Se forklaringSkjul forklaring

En referanseperson som er registrert som ugift i det norske folkeregisteret, trenger ikke fremlegge bekreftelse på sivilstatus eller notarialbekreftet egenerklæring.

Se forklaringSkjul forklaring

Noen referansepersoner må levere ekstra dokumentasjon på skilsmisse:

Du som er referanseperson må levere dokumentasjon fra landet du tidligere giftet deg i som viser at ditt tidligere ekteskap er oppløst der, hvis:

  • du tidligere har vært gift med en person fra samme land som søkeren, og
  • den tidligere ektefellen din fikk oppholdstillatelse i familieinnvandring med deg

Som dokumentasjon på at tidligere ekteskap er oppløst i utlandet godtar UDI:

  • Skilsmisseattest eller annulleringsattest i den tidligere ektefellens hjemland eller fra landet du og din forrige ektefelle giftet dere i, eller
  • dokumentasjon fra den tidligere ektefellens hjemland eller landet du og din tidligere ektefelle giftet dere i som viser at det er umulig å skille seg eller annullere ekteskapet

Hvis du ikke kan skaffe dokumentasjon fra utlandet på at det tidligere ekteskap ditt er oppløst der, må du skrive en forklaring søkeren kan levere.

Dokumenter som viser at referansepersonens tidligere ekteskap er oppløst i utlandet

Dette kravet gjelder kun hvis referansepersonen din har vært gift med en person fra samme land som deg, og den tidligere ektefellen fikk oppholdstillatelse gjennom familieinnvandring med referansepersonen.

Hvis dette gjelder din referanseperson, må du levere dokumentasjon på at hans/hennes tidligere ekteskap er oppløst i utlandet, selv om det tidligere ekteskapet er registrert som oppløst i Norge.

Se forklaringSkjul forklaring
  • Hvis det tidligere ekteskapet var inngått i den tidligere ektefellens hjemland: Dokumentasjon fra hjemlandet til den tidligere ektefelle på hvorfor det ikke er mulig for referansepersonen å skille seg eller annullere ekteskapet
  • Hvis det tidligere ekteskapet var inngått i et annet land enn landet referansepersonens tidligere ektefelle er borgere av: Dokumentasjon fra både hjemlandet til den forrige ektefelle og fra landet ekteskapet var inngått i på hvorfor det ikke er mulig for referansepersonen å skille seg eller annullere ekteskapet
  • Hvis det forrige ekteskapet ikke er registrert i den den tidligere ektefelles hjemland: Dokumentasjon som viser at referansepersonen ikke er registrert som gift hos myndighetene til den tidligere ektefellens hjemland

Dokumentasjon på referansepersonens inntekt (velg den kategorien under som referansepersonen tilhører)

Dere må dokumentere at referansepersonen nå har en inntekt på minst 

320 274 kroner i året før skatt

. I tillegg må inntekten til referansepersonen ha vært på omtrent samme nivå i fjor. Referansepersonen kan heller ikke ha mottatt økonomisk sosialhjelp de siste 12 månedene. Sjekk krav til inntekten i fjor, hva slags inntekt som regnes med og om dere kan få unntak fra noen av kravene på www.udi.no/inntektskrav.

Dokumenter du må levere hvis referansepersonen arbeider

Se forklaringSkjul forklaring

I kontrakten/bekreftelsen må det stå hvor lenge arbeidsforholdet vil vare og hvor stor stillingsprosenten er. Ved midlertidig ansettelse må du legge ved en bekreftelse fra arbeidsgiver hvis det er muligheter for forlengelse av kontrakten

Dokumenter du må levere hvis referansepersonen mottar ytelser fra NAV

Dokumenter du må levere hvis referansepersonen er selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak)

Dokumentasjon du må levere hvis relevant for referansepersonens nåværende situasjon

Se forklaringSkjul forklaring

Referansepersonen må ha tjent minst 

320 274 kroner i året før skatt

.

Bekreftelse på bolig

Dokumentasjon på kravet om fire års utdanning eller arbeid ("Fireårs-kravet")

Dere trenger bare fylle dette kravet hvis referansepersonen ikke er norsk statsborger og kom til Norge som overføringsflyktning, som asylsøker, på familieinnvandring, eller fikk oppholdstillatelse på bakgrunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge. 

Dokumentasjon på at referansepersonen har fire års fulltids utdanning eller arbeid i Norge

Hvis du søker fra Norge fordi du har kompetanse som faglært

Se forklaringSkjul forklaring
  • Hvis du har fullført utdanning eller grad fra høyskole eller universitet, eller fagutdanning fra videregående skole, må du levere vitnemål og karakterutskrifter som viser hvor lang utdanningen var, nivået og innholdet.
  • Hvis du har utdanning som ikke er fullført, må du legge frem dokumentasjon som viser hvor lang utdanningen var, nivået og innholdet.

Hvis du har levert denne dokumentasjon til UDI tidligere, trenger du ikke levere den på nytt.

Se forklaringSkjul forklaring
  • Arbeidsattester: Du må levere arbeidsattester fra tidligere arbeidsgivere som inneholder detaljerte opplysninger om:
    • hvor lenge du jobbet der,
    • hvilken opplæring du fikk,
    • hvilke arbeidsoppgaver du hadde og
    • hvilke kvalifikasjoner du har.

Kurs: Hvis du har kurs i yrket, kan du legge ved dokumentasjon på dette som supplement til arbeidsattestene. Dokumentasjonen må inneholde informasjon om varigheten/antall timer og innholdet i kursene.

Du skal bare levere dokumentasjon på arbeidserfaring i tillegg til eller som erstatning for dokumentasjon på utdanning hvis arbeidserfaringen skal tas med i vurderingen av om du er faglært.

Originaler og kopier av dokumentene

Krav til dokumenter fra Norge 

Du trenger ikke ha med originaler av dokumenter fra norske myndigheter. Du skal bare levere en kopi av dokumentet. Kopien trenger ikke å være stemplet.

Krav til dokumenter fra andre land enn Norge

  • Du må ta med de originale dokumentene og passet ditt. Hvis du leverer søknaden i Norge, må du vise fram de originale dokumentene og passet ditt. Hvis du leverer søknaden i utlandet, må du levere inn de originale dokumentene og passet ditt. Disse dokumentene vil bli kontrollert av ambassaden og vil bli levert tilbake til deg samme sted som du leverte søknaden.
  • Originaldokumentene må ha et apostillestempel. Du finner informasjon om hvilket kontor du må gå til for å få et apostillestempel i denne listen (eksternt nettsted). Det er ikke nødvendig med apostillestempel på passet ditt.
  • Du må også ha med kopier av alle dokumentene og av passet ditt.
    • Hvis du leverer søknaden i utlandet må kopiene være stemplet av myndighetene i landet ditt, eller notarius publicus.
    • Hvis du leverer søknaden hos politiet i Norge trenger du ikke å ha stempler på kopiene. Vær oppmerksom på at originaldokumentene likevel må ha apostillestempel selv om du leverer søknaden hos politiet i Norge.
    • Det er ikke nødvendig med stempler på kopiene av passet ditt.
  • Hvis dokumentene dine er på andre språk enn norsk eller engelsk, må de være oversatt til norsk eller engelsk av en godkjent oversetter. På oversettelsen må det stå hvem som har foretatt oversettelsen og når.
  • Du må også levere en kopi av oversettelsene. Hvis du leverer søknaden i utlandet må kopien av oversettelsen være stemplet av myndighetene i landet ditt, eller notarius publicus.
  • Har du dokumenter fra flere land? Sjekk på udi.no/apostille hva du må gjøre for å få attestert dokumenter fra ulike land.
Dato/sted:
Underskrift: