Brexit: Overgangsperiode for britiske statsborgere i Norge fram til 31. desember 2020


Storbritannia forlot EU 31. januar 2020 med en avtale. Det blir ingen endringer i rettighetene til britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, som bor i Norge eller skal flytte til Norge før 31. desember 2020.

Publisert: 27.01.2020 - Sist endret: 11.09.2020

Overgangsperioden varer til og med 31.desember 2020. Her finner du svar på vanlige spørsmål i forbindelse med Brexit

Koronareistriksjoner og Brexit

Dersom du er en britisk borger eller er borger av et annet land som er bosatt i Storbritannia finner du informasjon her om hvordan restriksjoner i forbindelse med korona kan påvirke deg fra og med 1. januar 2021.

Dette skjer fram til 31. desember 2020

Fram til 31. desember 2020 vil det være en overgangsordning og reglene for britiske statsborgere som besøker, bor og arbeider i Norge er akkurat de samme som før.

Du skal fortsatt bruke registreringsordningen for EU/EØS-borgere hvis du skal være her i mer enn tre måneder og du kan søke om varig oppholdsrett i Norge hvis du har vært her i minst fem år. Vi oppfordrer alle britiske borgere og deres familiemedlemmer til å sørge for at de er riktig registrert.

Du kan også søke om norsk statsborgerskap som før. Norge tillater nå dobbelt statsborgerskap.

Norge vil lage en ny type oppholdstillatelse for briter som flyttet til Norge før 31. desember 2020. Når søknadsskjemaet for dette er klart, må du fylle ut dette på våre nettsider og møte opp på nytt hos politiet.

Det er ikke mulig å søke om den nye typen oppholdstillatelse ennå. Du vil få god tid til å søke. I mellomtiden vil du ha rett til å fortsette å oppholde deg i Norge som før.

Hvis du kommer til Norge etter 31. desember 2020

Hvis du skal flytte til Norge etter 31. desember 2020, må du søke om oppholdstillatelse etter reglene for de som er statsborgere av land utenfor EU/EØS («tredjelandsregelverket»), slik som for eksempel amerikanske statsborgere gjør. Det finnes ulike typer oppholdstillatelser: oppholdstillatelse for å arbeide (eksternt nettsted), oppholdstillatelse for familieinnvandring, oppholdstillatelse for å studere og oppholdstillatelse for au pair.

Du kan lese mer om reglene som vil gjelde for britiske borgere som flytter til Norge fra og med 1. januar 2021 på regjeringens nettside (eksternt nettsted)

Etter 31. desember 2020 vil du fortsatt kunne besøke Norge i inntil 90 dager uten visum eller oppholdstillatelse men du vil vanligvis ikke kunne jobbe når du er på besøk. Hvis du skal jobbe, må du vanligvis søke om en oppholdstillatelse.

Følg med på regjeringens nettsider

Den siste informasjonen fra norske myndigheter finner du på regjeringens nettsider, der du kan lese om hva Brexit betyr for britiske statsborgere i Norge (eksternt nettsted) og om Norge og Brexit (eksternt nettsted).

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?