Informasjon til deg som fylte ut skjema for statsborgerskap etter 5. februar 2020


Mange av de som har fylt ut søknadsskjemaet har ikke fått bestilt time ennå.

Publisert: 18.05.2020 - Sist endret: 28.05.2020

Bestilling av time  

I februar og begynnelsen av mars var det vanskelig å bestille time fordi det var mange som søkte etter at det ble tillatt med dobbelt statsborgerskap.  

På grunn av koronasituasjonen ble politistasjonene stengt i mars, og vil fortsatt bare være delvis åpnet i tiden framover. Det er derfor ikke mulig å bestille seg time nå, ved de aller fleste politidistriktene.  
 
For de som bor i utlandet, er det ikke mulig å bestille time ennå. 

Vi ber deg følge med politiets nettsider for informasjon (eksternt nettsted), og sjekke i søknaden din om det har blitt ledige timer. (eksternt nettsted)   

Behandling av søknadene  

Hvis du ikke har møtt hos politiet ennå, eller politiet ikke har sendt saken din til UDI, kan vi ikke behandle søknaden din ennå .  

Etter at du har møtt opp hos politiet eller på ambassaden, vil de sende saken over til UDI. Du vil få beskjed på e-post når UDI har fått søknaden din.  

I sommer vil vi begynne å behandle noen av søknadene fra de som søkte etter 5. februar . Vi vet ikke når du vil få svar på søknaden din. Noen av søknadene blir behandlet automatisk.«Automatisk behandling» betyr at en datamaskin bruker informasjonen vi har om deg, og vurderer om du kan bli norsk statsborger uten at en saksbehandler ser på saken din. Dette gjelder kun for deg som har søkt etter 5. februar (og brukt de nye skjemaene.)  

Ikke alle søknader vil bli behandlet automatisk. Dette er eksempler på situasjoner der saken din ikke vil bli behandlet automatisk:  

  • Hvis opplysninger om deg som skulle ha vært registrert i folkeregisteret mangler. Eksempler på dette er informasjon om foreldreansvar eller om du har vært norsk tidligere 
  • Hvis vi trenger å undersøke identiteten din ekstra nøye. Dette gjelder blant annet hvis du er fra Somalia, Irak eller hvis du er statsløs.   
  • Hvis du har bedt om visse typer unntak fra kravet til å ta prøver og opplæring i norsk og samfunnskunnskap, for eksempel fordi du har studert på universitet eller høyskole, eller fordi du er alvorlig eller kronisk syk.
  • Hvis du har bestått prøver i norsk, men det ikke er mulig for UDI å hente resultatene automatisk fra Kompetanse Norge. Dette gjelder for eksempel hvis du tok prøvene før 2014, eller du har tatt prøver på universitet eller høyskole (for eksempel Bergenstesten eller trinn 3 eksamen).
  • Hvis du har begått straffbare handlinger i Norge eller et annet land 
  • Hvis du ikke har permanent oppholdstillatelse, bosettingstillatelse eller varig oppholdsrett fra før (gjelder ikke tidligere norske og nordiske statsborgere). 

Det at søknaden din skal bli behandlet av en saksbehandler betyr ikke at det er noe galt med søknaden din. Det betyr bare at en datamaskin ikke klarer å vurdere søknaden automatisk. 

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?