Informasjon til deg som har søkt om au pair-tillatelse


UDI behandler nå søknader om au pair-tillatelse

Publisert: 26.11.2021

Alle utlendinger som har rett til innreise etter utlendingsloven kan reise inn i Norge fra 26. november 2021. UDI vil derfor igjen begynne å behandle søknader om au pair-tillatelse.

Vi har mange ubehandlede søknader som følge av koronapandemien. Når UDI gjenopptar behandlingen av søknadene, vil vi behandle de eldste sakene først. Vi har på nåværende tidspunkt ikke informasjon om hvor lang tid det vil ta å få behandlet alle sakene. Vi oppdaterer vår guide til ventetider når vi har mer informasjon om dette. Vi vil ikke kunne gi mer informasjon om ventetidene dersom du kontakter vår veiledningstjeneste.

Dersom du har levert en søknad om au pair tillatelse før 1. juni 2021 og venter på svar nå, oppfordrer vi deg til å sende inn en oppdatert kontrakt om kulturutveksling (pdf, 782 kB) og oppdatert spørreskjema som skal fylles ut av au pairen. Du kan laste opp disse dokumentene på UDIs nettside. Dersom disse dokumentene ligger i saken din når vi skal behandle den, får du raskere svar på søknaden. 

I tillegg behandler vi søknadene som er levert i EU/EØS/Schengen parallelt med de eldste sakene. Dersom du har levert din søknad i EU/EØS/Schengen, finner du informasjon i vår guide til ventetider.

Hvis du har fått oppholdstillatelse som au pair før eller under pandemien og trenger innreisevisum for å reise til Norge

Dersom du har fått oppholdstillatelse før eller under pandemien og nå trenger innreisevisum for å reise til Norge og starte oppholdet som au pair, må du sende inn en oppdatert kontrakt om kulturutveksling (pdf, 782 kB) og oppdatert spørreskjema som skal fylles ut av au pairen. UDI trenger denne informasjonen for å ta stilling til om du fremdeles oppfyller vilkårene for å reise inn til Norge og være au pair.

Hvis du har en utløpt oppholdstillatelse i et annet land og venter på å få reise til Norge

Dersom du har en utløpt oppholdstillatelse i et annet land, kan ikke UDI bestemme at du har lov til å være i dette landet mens du venter på å kunne reise inn i Norge. I utgangspunktet må du reise tilbake til hjemlandet ditt hvis du ikke lenger har en gyldig oppholdstillatelse i et annet land. Du må eventuelt undersøke med myndighetene i landet du er i om du har lov til å være der. Dersom du velger å bli i et land hvor du ikke har lov til å være, gjør du dette på egen risiko.

Hvis du ønsker å trekke søknaden din 

Hvis du ikke ønsker å få søknaden din behandlet, kan du be om å trekke saken ved å sende inn en skriftlig bekreftelse. Du kan laste opp bekreftelsen på UDIs nettside. Du vil dessverre ikke få refundert søknadsgebyret hvis du trekker søknaden din.

Avvikling av au pair-ordningen

Regjeringen har foreslått å avvikle au pair-ordningen. Forslaget har blitt sendt ut på høring. Du finner mer informasjon om forslaget på regjeringens hjemmeside (eksternt nettsted). UDI har ikke mer informasjon om au pair -ordningen enda.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?