Informasjon til deg som har søkt om au pair-tillatelse


På grunn av de strenge innreisereglene i forbindelse med koronasituasjonen er det mange som ikke kan reise inn til Norge nå. Det påvirker deg som har søkt eller ønsker å søke om au pair-tillatelse i Norge

Publisert: 12.07.2021

Det er ulike innreiseregler for deg som er bosatt i et land innenfor EU/EØS/Schengen eller Storbritannia, og for deg som er bosatt i et land utenfor dette området 

Hvis du er i et land innenfor EU/EØS/Schengen og har gyldig oppholdstillatelse i landet du befinner deg nå

Hvis du er i et land innenfor EU/EØS/Schengen, men ikke har gyldig oppholdstillatelse i landet du befinner deg nå

  • Hvis du har søkt om au pair tillatelse i Norge fra et land innenfor EU/EØS/Schengen, men oppholdstillatelsen din i det landet har løpt ut nå, så regnes du ikke som bosatt i EU/EØS/Schengen. Da må du reise tilbake til hjemlandet ditt og vente på svar på søknaden din der hvis du ikke faller inn under unntakene for at du kan få et innreisevisum til Norge som du finner litt lenger ned i saken. 
     
  • Hvis du allerede har fått innvilget en au pair-tillatelse i Norge, men har en utgått tillatelse i landet der du er nå, må du som hovedregel reise tilbake til hjemlandet ditt inntil Norge åpner for innreise fra landet ditt. Hvis du tilhører et av unntakene som følger under kan du søke om å få et innreisevisum til Norge. 

Unntak fra hovedregelen som kan søke om å få innreisevisum fra EU/EØS/Schengen uten å være bosatt 

Hvis du har fått innvilget au pair tillatelse og befinner deg i et land innenfor EU/EØS/Schengen, men oppholdstillatelsen din i det landet har løpt ut nå, regnes du ikke som bosatt i EU/EØS/Schengen. De fleste må reise tilbake til hjemlandet sitt da.

Du kan likevel få unntak for å få et innreisevisum til Norge hvis du:

  • er fullvaksinert mot koronaviruset eller  
  • har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. 

Hvis dette gjelder for deg så kan du reise til Norge nå hvis du kan dokumentere dette på en verifiserbar måte. Her finner du mer informasjon om dette unntaket som kan reise inn til Norge og hvordan du kan dokumentere dette ved innreise

Hvis du tilhører unntaket som kan søke om å få innreisevisum

Du som er fullvaksinert mot koronaviruset eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, må du laste opp koronasertifikatet ditt til søknaden din ved å ettersende det som dokumentasjon til oss.

UDI vil behandle saken din og gi beskjed til ambassaden om å gi deg et innreisevisum til Norge. 

Au pairer som befinner seg utenfor EU/EØS/Schengen 

Du som har søkt om au pair-tillatelse, men som ikke kan reise inn til Norge på grunn av de strenge innreisereglene, vil ikke få behandlet søknaden din av UDI nå.

Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, og anbefaler både søkere og vertsfamilier å følge med på informasjonssidene om koronasituasjonen. Vi oppdaterer informasjonen her når vi behandler søknader igjen.

Hvis du ønsker å trekke søknaden din 

Hvis du ikke lengre ønsker å få søknaden din behandlet, kan du be om at saken trekkes ved å ettersende en skriftlig bekreftelse. Du kan laste opp bekreftelsen på UDIs nettside. 

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?