Informasjon til sesongarbeidere 2020


UDI behandler nå søknader om oppholdstillatelse for sesongarbeidere fra land utenfor EU/EØS for sesongen 2020.

Publisert: 20.05.2020

Alle typer søknader om sesongarbeid blir nå behandlet, og dersom du får innvilget søknaden din kan du reise til Norge nå.

Informasjon til arbeidsgivere

Du trenger ikke å kontakte oss om du har sesongarbeidere som har søknader til behandling. Vi vil ta kontakt med deg for å bekrefte om arbeidstilbudet fortsatt gjelder.

Spesielt for søknader levert fra Norge
Dersom du har levert inn søknader for dine sesongarbeidere med fullmakt hos politiet i Norge, og arbeidstakerne er fra land som trenger innreisevisum, trenger ambassaden passene deres. Så snart saken er ferdig behandlet vil du få beskjed av oss.

Du må da informere dine arbeidstakere om at de må møte opp personlig hos VFS søknadssenter i sitt hjemland og levere pass og ett passbilde. Her er en oversikt over VFS søknadsentre.

Vær oppmerksom på at flere søknadssentere kan være stengt på grunn av koronasituasjonen. De må derfor sjekke nettsidene til VFS eller ambassaden (eksternt nettsted) før de møter opp.

Dersom ditt VFS-senter er stengt, les mer her

Spesielt for sesongarbeidere fra Vietnam
VFS i Vietnam har begrensede åpningstider (foreløpig mandager, onsdager og fredager) fra og med mandag 18.mai. For å kunne innlevere pass og passbilde må søker derfor bestille en time for personlig oppmøte (eksternt nettsted).

Spesielt for visumfrie sesongarbeidere fra Ukraina, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Albania

Vi sender ut brev til deg som arbeidsgiver med informasjon om når sesongarbeideren kan reise inn til Norge. Dette skyldes begrensede åpningstider ved ambassaden i Ankara. Du må videreformidle disse brevene til sesongarbeideren, og de må ha med dette brevet når de reiser inn til Norge.

Informasjon til søkere

Hvis du har en søknad til behandling trenger du ikke å kontakte oss. Du vil få beskjed når saken din er ferdig behandlet.

Er du visumfri?
Hvis du er visumfri vil vi gi beskjed til arbeidsgiveren din når søknaden din er ferdig behandlet. Vi sender et brev til arbeidsgiveren din hvor det står når du kan reise til Norge. Arbeidsgiveren din vil sende deg dette brevet, og du må ha med deg dette når du reiser til Norge.

Er du visumpliktig?
Hvis du får innvilget oppholdstillatelse trenger du et visum i passet ditt for å kunne reise til Norge. Vi vil gi beskjed til ambassaden om at de kan utstede et slikt innreisevisum til deg. Hvis passet ditt allerede er levert inn til VFS søknadssenter/ambassaden, vil du bli kontaktet når passet ditt er klart for å hentes.

Hvis du har passet ditt selv, må du levere inn passet ditt og ett passbilde ved personlig oppmøte hos VFS/ambassade i hjemlandet ditt så snart du får beskjed om at saken din er ferdig behandlet. Her finner du oversikt over VFS søknadsentre.

Dersom ditt VFS-senter er stengt, les mer her

Husk at etter ankomst til Norge må du:

  • Følge regler om karantene og isolasjon. Les mer om karantene på helsenorge (eksternt nettsted).

  • Bestille time hos ditt lokale politidistrikt for å effektuere oppholdstillatelsen og bestille et oppholdskort. Merk at politiet har begrenset tilbud på grunn av koronasituasjonen. Dersom det ikke er mulig å bestille time hos politiet, kan du ringe oss for å gi beskjed om når du skal begynne å arbeide.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?