Nye krav for de som skal søke om norsk statsborgerskap


Fra og med 1. januar 2017 må de som søker om norsk statsborgerskap, ha bestått en prøve i norsk muntlig på minimum nivå A2 og en prøve i samfunnskunnskap på norsk. Kravene gjelder alle mellom 18 og 67 år.

Publisert: 26.10.2016

Kravet om å bestå disse prøvene er i tillegg til kravet om at du må gjennomføre opplæring i norsk eller samisk for å kunne få norsk statsborgerskap. Er du mellom 55 og 67 år, er kravet om å gjennomføre denne opplæringen nytt for deg.

De nye kravene er bestemt av Stortinget.

Hvem gjelder kravene for?

Kravene gjelder for deg som

  • leverte søknadsdokumentene dine til politiet etter 1. januar 2017 (selv hvis du fylte ut søknadsskjemaet i Søknadsportalen før 1. januar), og
  • er mellom 18 og 67 år når du leverer søknadsdokumentene hos politiet.

Fikk du ikke timeavtale før nyttår?

UDI er klar over at det hos flere politidistrikt ikke var mulig å få time for å levere søknadsdokumentene før 1. januar 2017.

De nye kravene vil derfor ikke gjelde deg som har fylt ut søknadsskjemaet og betalt gebyret i Søknadsportalen innen 15. desember 2016, men ikke fikk time hos politiet for å levere søknadsdokumentene før etter 1. januar 2017. (Du må ha bestilt den første ledige timen.) 

Hvis du er under 18 år eller over 67 år når du leverer søknadsdokumentene hos politiet, gjelder uansett ikke de nye kravene for deg.  

Hva er de nye kravene?

Du må

Har du allerede bestått disse prøvene?

Hvis du allerede har bestått prøve i samfunnskunnskap på norsk, og en prøve i norsk muntlig på minimum nivå A2 da du deltok på undervisning i norsk og samfunnskunnskap, trenger du ikke å ta dem på nytt nå.

Hvis du er usikker på om du har bestått disse prøvene må du kontakte kommunen der du tok prøvene. 

Ønsker du å ta disse prøvene nå?

Hvis du ikke har tatt disse prøvene før, må du ta dem nå.  Prøvene arrangeres bare to ganger i året.

Du finner informasjon om norskprøvene på Kompetanse Norge sine nettsider (eksternt nettsted).

Du finner informasjon om samfunnskunnskapsprøve på Kompetanse Norge sine nettsider (eksternt nettsted).

«Statsborgerprøven» er en ny prøve. Kompetanse Norge vil legge ut informasjon på sine nettsider (eksternt nettsted) når det er mulig å melde seg opp til denne prøven

Hvis du har spørsmål om prøvene, må du ta kontakt med Kompetanse Norge

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?