Du kan få en ny oppholdstillatelse som sesongarbeider hvis det er store og langvarige hindringer for å reise tilbake til hjemlandet ditt på grunn av koronasituasjonen. Det må være innreiserestriksjoner i landet ditt og stopp i flytrafikken til hjemlandet ditt.
Dette gjelder hovedsakelig følgende land:
Angola, Botswana, India, Kambodsja, Laos, Lesotho, Madagaskar, Myanmar og Vietnam
.
Du kan ikke få en ny oppholdstillatelse hvis du kommer fra land med kortvarige returproblemer. Du vil for eksempel ikke få en ny oppholdstillatelse som følge av kostbare flybilletter, noen få kansellerte flyreiser eller hvis det er karanteneplikt ved ankomst.
Hvis tillatelsen din har løpt ut nå, så kan du ikke begynne å jobbe før du har fått innvilget ny tillatelse.
Du kan få oppholdstillatelse for opptil 6 måneder, men ikke lenger enn til 30. september 2021. Hvis arbeidstilbudet ditt er mindre enn 6 måneder, vil oppholdstillatelsen din gjelde frem til arbeidstilbudet ditt er ferdig.
Tillatelsen din gjelder fra den dagen du får en oppholdstillatelse (den datoen UDI fatter et vedtak i saken).
Det er arbeidsgiveren din som må søke om denne tillatelsen for deg. Du må gi han/henne din fullmakt. Arbeidsgiver må videre bekrefte at du fortsatt oppholder deg i Norge. Du trenger ikke møte opp hos politiet for å levere søknaden.
Slik søker du som arbeidsgiver om ny oppholdstillatelse for en sesongarbeider som ikke får reist hjem:
Disse dokumentene må du som er arbeidsgiveren levere slik som politiet gir deg beskjed om:
Hvis du eller din arbeidsgiver har søkt om fornyelse av din oppholdstillatelse som sesongarbeider som du ikke har fått svar på enda, og er hindret i å returnere til hjemlandet som beskrevet over, kan UDI behandle søknaden etter den nye bestemmelsen.
Arbeidsgiveren din trenger ikke å søke på nytt, men han/ hun må sende inn en erklæring på at du fortsatt er i Norge. Hvis det er endringer i arbeidstilbudet fra det som ble levert sammen med søknaden, må arbeidsgiveren din også sende inn et nytt arbeidstilbudsskjema.
Skjema til arbeidsgiver:
Du kan lese om hvordan laste opp og ettersender dokumentene her.