Søknadsskjemaene for statsborgerskap er nå klare for bruk


Søknadsskjemaene våre for statsborgerskap er nå klare for bruk. Det er mulig å begynne på et nytt skjema, fortsette på et påbegynt skjema og bestille time.

Publisert: 17.12.2019 - Sist endret: 11.02.2020

Vi hadde sist uke tekniske problemene med skjemaene, og med bestilling av time. Disse feilene har nå blitt løst.

Vi vet at mange hadde planlagt å søke 3. februar, og beklager så mye at dere måtte vente.

Du kan nå

Enklere å fylle ut

De nye skjemaene vil være enklere å fylle ut, og du vil få tilpasset informasjon om hvilke dokumenter du må ha med deg til politiet eller ambassaden. Vi vil også hente inn mer informasjon automatisk fra andre norske myndigheter, og du kan derfor levere færre dokumenter enn før.

Det vil også komme et eget skjema for deg som tidligere har vært norsk statsborger, men mistet det norske statsborgerskapet ditt fordi du ble borger av et annet land, eller ikke sa fra deg det tidligere statsborgerskapet ditt innen fristen du fikk fra UDI.

Noen saker kan bli behandlet automatisk

Før sommeren 2020 vil UDI begynne å behandle noen av søknadene automatisk. Dette gjelder kun for de som har brukt de nye skjemaene. «Automatisk behandling» betyr at en datamaskin bruker informasjonen vi har om deg, og vurderer om du kan bli norsk statsborger uten at en saksbehandler ser på saken din. Hvis det ikke er noen tvil om at du fyller kravene til å bli norsk, vil søknaden din bli behandlet automatisk, og du får raskere svar.

Hvis vi trenger å undersøke noe, eller det er noen mulighet for at søknaden blir avslått, vil søknaden bli behandlet av en av våre saksbehandlere. Selv om søknaden din blir behandlet av en saksbehandler vil den totale ventetiden fram til du får svar sannsynligvis bli kortere enn hvis du søker før februar.  

Hvis du planlegger å søke, kan du allerede nå forberede deg ved å lese om kravene for å få norsk statsborgerskap.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?