Har søkt Arbeidsinnvandring
Spørsmål og svar
-
Hva skjer med søknaden mens jeg venter?
- Etter at du har levert søknadsdokumentene, sendes saken over til UDI. Når søknaden din kommer fram til UDI, vil du få beskjed på e-post eller SMS.
- I UDI vil saken ligge i kø. Vi behandler vanligvis den eldste saken først. Så snart turen har kommet til deg, vil UDI se på saken din.
- Hvis det mangler informasjon eller dokumenter i søknaden din, vil vi kontakte deg.
- Hvis søknaden din er komplett og ikke krever ekstra undersøkelser, vil vi behandle saken din og sende deg et vedtak.
- Det gjennomføres ekstra undersøkelser hvis saken din krever det. Det varierer hvor lang tid det tar å gjennomføre ekstra undersøkelser. Du kan lese mer om hva ekstra undersøkelser kan innebære.
-
Kan jeg reise inn i Norge før jeg har fått svar på søknaden?
Regler for sesongarbeidere
- Hvis du ikke trenger visum for å besøke Norge, kan du reise inn i Norge før du har fått svar på søknaden din.
- Hvis du trenger visum må du vente med å reise inn i Norge til du har fått svar på søknaden din.
Regler for de med faglært kompetanse
Sjekk om du har faglært kompetanse.
- Hvis du ikke trenger visum for å besøke Norge eller du har et gyldig visum, kan du reise inn i Norge og blir her til søknaden er behandlet, selv om visumet ditt eller den visumfrie perioden løper ut i mellomtiden.
- Hvis du trenger visum for å reise inn i Norge og politiet har gitt arbeidsgiveren din en bekreftelse på at du kan begynne å arbeide før søknaden er behandlet (tidlig arbeidsstart) vil en norsk ambassade eller konsulat gi deg et innreisevisum. Da kan du bli i Norge til du har fått svar på søknaden din.
- Hvis du trenger visum for å besøke Norge og arbeidsgiveren din ikke har fått en bekreftelse om tidlig arbeidsstart må du søke om et innreisevisum for faglærte. Hvis du får det kan du reise inn i Norge og bli her til du har fått svar på søknaden din.
Regler for andre
Alle andre arbeidstakere må vente med å reise inn i Norge til de har fått svar på søknaden.
-
Kan jeg få et innreisevisum for faglærte?
Faglærte som trenger visum for å besøke Norge kan i noen tilfeller få et innreisevisum, slik at de kan reise til Norge for å søke om oppholdstillatelse hos politiet, eller vente på svar på søknaden om oppholdstillatelse.
Et slikt visum gir deg ikke rett til å arbeide i Norge, men det gir deg rett til å oppholde deg i Norge mens du venter på at UDI behandler søknaden din om oppholdstillatelse.
For å få et slikt visum må det være sannsynlig at du vil få ja på søknaden din om oppholdstillatelse som faglært.
NB! Hvis du allerede har fått ja på søknaden din om arbeidsinnvandring, skal du ikke søke om innreisevisum for faglærte.
Krav for å få et innreisevisum
- Du må ha søkt om, eller du skal søke om, oppholdstillatelse for faglærte med arbeidsgiver i Norge eller oppholdstillatelse for idrettsutøver eller trener.
- Du må ha et konkret tilbud om arbeid for én arbeidsgiver i Norge.
- Stillingen må vanligvis være på heltid.
- Du må ha kompetanse som faglært.
- Stillingen du er tilbudt må kreve kompetanse som faglært. Du må ha den kompetansen som stillingen krever.
- Hvis du skal arbeide i et yrke hvor det kreves en godkjenning eller autorisasjon (eksternt nettsted), må du ha dette. For eksempel må helsepersonell legge ved autorisasjon eller lisens fra Helsedirektoratet (eksternt nettsted).
Slik søker du om innreisevisum
- Du må søke ved en norsk ambassade. Hvis du bor i et land hvor svenske eller danske ambassader representerer norske myndigheter, må du kontakte en norsk ambassade i et land hvor svenske eller danske ambassader ikke representerer norske myndigheter. Se vår oversikt over ambassader for å sjekke om ambassaden er norsk eller ikke.
- Lever søknad om besøksvisum, men skriv i søknaden at du ønsker innreisevisum (D-visum).
- Hvis du ikke allerede har levert søknaden din om oppholdstillatelse, må du nå levere alle dokumentene på sjekklisten for faglærte.
- Det er ambassaden som behandler søknaden din om innreisevisum. Hvis du får avslag, kan du levere en skriftlig klage til ambassaden. Ambassaden vil vurdere søknaden din på nytt. Dersom de ikke vil innvilge den, vil ambassaden sende saken til UDI. UDI vil behandle søknaden på nytt, og enten avslå eller innvilge den.
-
Kan jeg få helsehjelp mens jeg venter på svar på en søknad om oppholdstillatelse?
UDI kan ikke svare på hvilke rettigheter til helsehjelp du har. Du kan lese om dette på Helsenorge sine nettsider (eksternt nettsted).
Alle som oppholder seg i Norge har rett til øyeblikkelig hjelp (eksternt nettsted).
Hvis du har en fornybar oppholdstillatelse i Norge og søker om fornyelse minst en måned før tillatelsen din utløper, beholder du de samme rettighetene i ventetiden som du hadde tidligere.
-
Kan jeg begynne å arbeide før jeg har fått svar på søknaden?
Nei, det kan du som regel ikke.
Du kan likevel begynne å arbeide hvis du har søkt om oppholdstillatelse for faglært arbeidstaker med arbeidsgiver i Norge og allerede har fått en bekreftelse om tidlig arbeidsstart fra politiet.
-
Kan jeg be om prioritet?
Det er svært få søknader som kan bli prioritert. For å be om prioritet må du sende oss
- detaljert forklaring
- dokumentasjon, for eksempel legeattest
Du kan ikke be om prioritet via telefon, chat eller e-post.
Her kan du velge det alternativet som beskriver din situasjon og få mer informasjon om prioritering.
-
Hva må jeg gjøre hvis jeg flytter før søknaden er behandlet?
Du er folkeregistrert i Norge
Du må melde flytting til folkeregisteret (eksternt nettsted) så raskt som mulig når du vet at du skal flytte. UDI får den nye adressen din fra folkeregisteret automatisk.
Du er i Norge, men er ikke folkeregistrert
Hvis du er i Norge og flytter mens du venter på at UDI skal behandle saken din, må du melde fra til politiet om at du flytter senest én uke etter at du flytter. Du kan gi beskjed til politiet der du flytter til, eller til politiet der du bodde før.
Du er i utlandet
Hvis du er i utlandet og flytter før UDI har behandlet søknaden din, må du melde fra til ambassaden eller konsulatet der du leverte søknaden din. Hvis du ikke gjør det, risikerer du at du ikke får svaret på søknaden din.
-
Hvordan kan jeg trekke søknaden min og få tilbakebetalt gebyret?
Søknadsgebyret kan bare bli tilbakebetalt til deg hvis du ikke har møtt opp og levert søknaden enda. Hvis du har sendt en type søknad der du kun trenger å laste opp søknadsdokumentene elektronisk – og du altså ikke har krav om å møte personlig – kan du ikke få tilbakebetalt gebyret etter at du har lastet opp dokumentene.
Hvis du ønsker å få tilbakebetalt et søknadsgebyr, må du kontakte politidistriktet eller ambassaden som er ansvarlig for søknaden din. UDI kan ikke hjelpe deg med tilbakebetaling.
Hvis du allerede har levert søknaden ved personlig oppmøte og ønsker å trekke søknaden din (selv om du ikke får gebyret tilbakebetalt), må du sende oss skriftlig beskjed om dette. Du kan skrive et kort brev der du forklarer at du ønsker å trekke søknaden din. Brevet må være signert av deg som er søkeren. Du må sende inn brevet elektronisk. Når vi mottar informasjonen om at du vil trekke søknaden, henlegger UDI saken din og sender deg en skriftlig bekreftelse på henleggelsen.