Samarbeid med sivilsamfunn
Strategi for samarbeid med sivilsamfunn
Sivilsamfunn består blant annet av de frivillige organisasjonene, lag, foreninger og andre aktører, og spiller en viktig rolle i å skape kontakt mellom lokalsamfunn og mottaksbeboere. Sivilsamfunn bidrar til å skape sosiale nettverk rundt felles aktiviteter og interesser. Mottak og Retur i UDI har en egen strategi for samarbeid med sivilsamfunn. Målene med et godt samarbeid mellom UDI, mottak og sivilsamfunnet er å
- legge til rette for en brukervennlig, enhetlig og forutsigbar dialog med sivilsamfunnet,
- bidra til at UDI og sivilsamfunnet er omforent om hverandres roller, ansvar og mandat,
- bidra til at flere og ulike lag/foreninger og organisasjoner kan bidra i mottak,
- tilrettelegge for et økt samarbeid i situasjoner med større ankomster av asylsøkere, og
- bidra til et godt samarbeid med frivillige organisasjoner i en beredskapssituasjon.
Organisering av arbeidet
Mottak og Retur i UDI deler arbeidet sitt inn i tre nivåer: nasjonalt, regionalt og lokalt.
For å skape gode rammer for nasjonalt samarbeid, har UDI regelmessige møter for mange landsdekkende frivillige organisasjoner.
Mottak og Retur har en kontaktperson for sivilsamfunn ved hvert regionkontor. Disse kontaktpersonene er ansvarlige for koordinering av samarbeid med aktuelle regionale organisasjoner. Kontaktpersonene gjennomfører møter med regionale organisasjoner flere ganger i året.
Hvert asylmottak er ansvarlig for sitt lokale samarbeid med de frivillige organisasjonene.
Tilskudd til integreringsprosjekter i asylmottak
UDI forvalter en tilskuddsordning som er spesielt rettet mot barn i mottak.
IMDi gir tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner (eksternt nettsted). Målgruppen for ordningen er innvandrere (både voksne og barn), inkludert beboere i mottak.
Retur
Returfaglig enhet i UDI har et formelt samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber opp mot målgruppen for retur utenfor mottak. Samarbeidet foregår gjennom tilskuddssamarbeid og kontakter/avtaler finansiert over Post 72 i statsbudsjettet.
Frivillige i mottak
Som frivillig i asylmottak der det bor barn, må den frivillige søke om politiattest av typen barneomsorgsattest hos politiet. Det er asylmottaket som skal bekrefte formålet med den frivilliges innsats i asylmottaket, og ikke den frivillige organisasjonen som personen eventuelt er tilknyttet. Asylmottaket vil sende den frivillige formålsbekreftelsen. Formålsbekreftelsen må den frivillige laste opp som et eget vedlegg når hen skal søke om politiattest på nett.
- Informasjonsark til frivillige organisasjoner i asylmottak om krav til politiattest (pdf, 64 kB)
- Forklaring til frivillige i asylmottak om hvordan man søker om politiattest (pdf, 325 kB)
UDI brukernettverk
UDI brukernettverk er et informasjonsnettverk som samarbeider tett med ulike eksterne aktører og nettverk. Disse nettverkene spiller en viktig rolle som bindeledd mellom UDI og våre brukere. Du kan lese mer om UDI brukernettverk her.