Her kan du lese hvordan vi beregner ventetiden på søknader og se forklaring på hvorfor det noen ganger kan ta lengre tid enn oppgitt.
I vår ventetidsguide finner du jevnlig oppdatert informasjon om ventetiden for din type søknad. Dette er den mest presise og best oppdaterte informasjonen vi har om ventetider i våre saker, og du vil ikke få annen informasjon om ventetider selv om du kontakter oss.
Det som står om ventetider i denne saken gjelder alle saker unntatt søknader om beskyttelse, som har en litt annen måte å informere om ventetider på.
Ventetiden du finner på våre nettsider regnes fra du har levert dokumentene til søknaden hos politiet i Norge eller på søknadssenter/ambassade i utlandet.
Perioden du må vente fra du registrerte søknaden til du møter opp og leverer dokumentene er ikke regnet med i ventetiden til UDI. Hvor lenge du må vente for å få time varierer, og på grunn av koronasituasjonen kan det være lang ventetid noen steder.
UDI kan ikke svare på spørsmål om ventetid og timebestilling hos politiet eller søknadssenter/ambassade.
Ja, det kan skje. De ventetidene vi oppgir forteller deg hva ventetiden er for de søknadene vi fatter vedtak i nå. Hvis det står at ventetiden er seks måneder, så betyr det at de sakene vi fatter vedtak i nå er cirka seks måneder gamle. Vi oppdaterer ventetidene hver måned.
Det skjer at vi må forandre ventetidene. Det kan for eksempel skyldes at vi har fått flere søknader enn forventet, eller at vi må endre prioriteringen av sakene. Når vi endrer ventetidene gjelder den nye ventetiden ikke bare for nye saker, men også for de søknadene som allerede er levert og som ligger i kø.
Så dersom du for eksempel søkte for tre måneder siden og ventetiden endres fra seks til syv måneder, så gjelder den nye ventetiden på syv måneder også for din sak. Vi anbefaler derfor at du sjekker på nettsiden vår om ventetiden er justert for din sakstype før du kontakter oss.
Ja, i noen saker må vi gjøre undersøkelser som gjør at saken tar lengre tid. Det kan for eksempel hende at vi må sende saken til politiet eller til en ambassade for å foreta et intervju, foreta en DNA-test, sjekke om et dokument er gyldig eller om opplysninger vi har fått fra deg som søker eller fra andre steder er korrekte.
Hvor lang tid politiet eller ambassaden bruker på å foreta intervju, ta opp DNA eller foreta andre undersøkelser, varierer fra sted til sted. Du kan finne informasjon om ventetider hos politiet på politiets nettside (eksternt nettsted), og om ventetider på ambassaden på ambassadens nettside (eksternt nettsted). UDI kan ikke svare på hvor lenge du må vente på undersøkelser som skal gjøres hos politiet eller hos ambassaden.
I noen saker må vi først fatte vedtak i saken til familiemedlemmet ditt før vi kan fatte vedtak i din sak. Hvis det er ting i saken til familiemedlemmet ditt som gjør at saken tar lang tid, kan det bety at også din sak tar lengre tid.
Hvis saken din har tatt lengre tid enn det som er oppgitt som ventetid for din sakstype og du ikke har fått noe beskjed om dette, så kan du kontakte oss.
Gå til vår guide for ventetid i arbeidssaker.
Vi har mange saker til behandling nå, og det påvirker dessverre ventetidene våre. Dette fører også til at flere ringer veiledningstjenesten til UDI. Hvis du ikke har hørt noe om saken din så er den ikke ferdig behandlet enda.
Ventetiden gjelder fra den dagen saken er registrert hos ambassaden. Hvis søknaden din blir behandlet av en ambassade i et annet land, vil det ta noen dager ekstra, fordi søknaden din skal sendes med bud til og fra ambassaden. Noen steder kan det ta opptil to uker fra saken sendes fra VFS søknadssenter til ambassaden mottar den. Du finner informasjon på ambassadens nettsider om hvor lang tid dette tar.
Hvis søknaden din blir behandlet av ambassaden i landet du bor i, får du vanligvis svar innen 15 dager etter at du leverte søknaden på VFS søknadssenteret, konsulatet eller ambassaden.
Hvis søknaden din blir behandlet av en ambassade i et annet land, vil det ta noen dager ekstra, fordi søknaden din skal sendes med bud til og fra ambassaden
De aller fleste søknadene behandles av ambassaden, men hvis ambassaden er i tvil om du kan få visum, sender de søknaden din til UDI.
Vi kan ikke svare på om saken vil bli sendt til UDI, det er det ambassaden som bestemmer. Hvis saken din sendes til UDI får du beskjed om det på epost eller sms. Sendes saken til oss for behandling kan vi dessverre ikke garantere at den behandles innen 45 dager, fordi vi har mange saker i kø.
Du vil vanligvis få svar på klagen innen 12 måneder etter at du leverte søknaden om besøksvisum på søknadssenteret, ambassaden eller konsulatet.
I forbindelse med koronasituasjonen og åpningen av grensene har UDI fått flere oppgaver som må prioriteres. Ventetiden kan derfor endre seg og bli lengre mens klagen din er til behandling. Her kan du lese hva som kan gjøre at ventetiden forandrer seg og hvordan du kan holde deg oppdatert.
Denne informasjonen ble sist oppdatert
25. mai 2023
. Den vil bli oppdatert neste gang
21. juni
.
Gå til vår guide om ventetid i studiesaker.
Gå til vår guide til ventetid i au pair-saker.
Innen 10 måneder etter at politiet eller UDI har opprettet en utvisningssak og sendt et forhåndsvarsel, vil de aller fleste få et vedtak.
EU-/EØS-borgere
Innen 6 måneder etter at søknaden er mottatt i UDI, vil de aller fleste få svar.
Borgere av land utenfor EU/EØS
Innen 8 måneder etter at søknaden er mottatt i UDI, vil de aller fleste få svar.
Hvis du også har søkt om oppholdstillatelse, må du legge til ventetiden for svar på søknaden om opphevelse av innreiseforbudet til hvor lang tid det totalt tar før du får svar på søknaden din om oppholdstillatelse.
Borgere av land utenfor EU/EØS som etter ha fått et innreiseforbud til Norge har blitt omfattet av EØS-regelverket
Hvis du har levert inn alle nødvendige dokumenter, og UDI mener at det er helt klart at innreiseforbudet ditt skal oppheves, vil vi behandle søknaden innen 15 dager.
Hvis UDI har bedt deg om å sende inn flere dokumenter eller annen informasjon, eller UDI har behov for å gjøre flere undersøkelser, vil det ta mer tid før du får svar.
3 måneder etter at UDI eller politiet mottar klagen din vil vi enten omgjøre vedtaket, eller sende saken din til Utlendingsnemnda (UNE) for klagebehandling.
Du finner informasjon på UNEs nettsider om hvor lang tid det vil ta fra UNE mottar klagen din, til du får et svar på klagen (eksternt nettsted).
Denne informasjonen ble sist oppdatert
25. mai 2023
. Den vil bli oppdatert neste gang
21. juni
.
Hvis du har søkt om selvstendig oppholdstillatelse fordi du har blitt mishandlet av ektefellen/samboeren din, vil du vanligvis få svar på søknaden innen 16 måneder.
Hvis du har søkt om oppholdstillatelse for personer som hadde norsk mor eller far da de ble født, vil du vanligvis få svar på søknaden innen 12 måneder.
Hvis du har søkt om oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller fordi du har særlig tilknytning til Norge (humanitært grunnlag), vil du vanligvis få svar på søknaden innen 12 måneder.
Du vil vanligvis få svar på søknaden din innen 6 måneder.
Denne informasjonen ble sist oppdatert
25. mai 2023
. Den vil bli oppdatert neste gang
21. juni
.
Hvis du skal registrere deg som EU/EØS-borger hos politiet kan det være ventetid for å få time. Du må sjekke politiets ventetider (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu)
Veldig mange har søkt om oppholdstillatelse etter Brexit-regelverket. Du må derfor regne med å vente på svar ganske lenge. De fleste som har søkt vil få svar innen utgangen av august 2023.
Fristen for å levere søknad om brexit-tillatelse var 31. desember 2021. Hvis du har søkt, behøver du ikke å forlate Norge etter 31. desember 2021, men kan fortsette å bo og arbeide her frem til du har fått svar på søknaden din.