Du kan dessverre ikke kontakte UDI for å bestille time, og du skal aldri møte opp hos UDI. Det er bare politiet/ambassaden/søknadssenteret som har tilgang til sin kalender for timebestilling.
Når du skal levere en søknad om oppholdstillatelse eller visum og bor i utlandet skal du levere søknaden på et VFS søknadssenter eller på en ambassade.
Når du bor i Norge og skal levere en søknad eller bestille oppholdskort skal du møte hos politiet eller på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (eksternt nettsted).
Alle som søker fra Norge og har sendt en søknad elektronisk skal bestille time i Søknadsportalen.
Dette gjelder de aller fleste.
Noen søknader er det kun mulig å fylle ut på papir. Hvis du har sendt en papirsøknad til UDI og derfor ikke har en elektronisk sak i Søknadsportalen, må du kontakte politiet der du bor direkte for å bestille time.
Disse søknadene kan du kun fylle ut på papirskjema:
Du kan dessverre ikke kontakte UDI for å bestille time. Det er bare politiet som har tilgang til kalenderen for timebestilling.
De fleste må bestille time hos politiet gjennom å logge inn i Mine søknader.
Du må velge den riktige søknadsportalen og logge deg på med den samme brukerkontoen som du sendte søknaden fra.
Hvis en bestillingsknapp ikke vises på kvitteringssiden når du er logget inn i Søknadsportalen, betyr det at det for tiden ikke er ledige timer på oppmøtestedet ditt. Da må du sjekke igjen senere om ledige timer er lagt ut.
Hvis du har fått en e-post fra politiet, så følger du informasjonen du har fått i e-posten.
Når du fyller ut søknaden din i Søknadsportalen, velger du landet du søker fra. Da vil du få informasjon om hvilken ambassade som har ansvar for å ta imot søknaden din og sende den til UDI. På kvitteringssiden til søknaden vil det i de fleste tilfeller ligge informasjon om hvor du skal møte opp.
På nettsiden til ambassaden eller VFS søknadssenteret vil du finne informasjon om hvordan du leverer søknadsdokumentene dine. Noen steder må du bestille en time, mens andre steder kan du møte direkte i lokalene.
Når du fyller ut søknaden om statsborgerskap på nett, velger du den ambassaden/konsulatet som er nærmest deg. Når du skal levere søknadsdokumentene, kan du enten møte opp på ambassaden/konsulatet du har valgt i søknadsskjemaet, eller på den norske ambassaden eller det norske generalkonsulatet som er enklest for deg å reise til (eksternt nettsted). Du må bestille time på forhånd.
Hvis kalenderen ikke er synlig, eller du får beskjed om at det ikke er ledige timer når du er inne i Søknadsportalen, ber vi deg sjekke igjen senere.
Mange politidistrikter har for tiden lange ventetider. Her kan du velge ditt lokale politi og se informasjon som de legger ut om timebestilling (eksternt nettsted).
Du kan dessverre ikke kontakte UDI for å bestille time. Det er bare politiet som har tilgang til kalenderen for timebestilling.
Hvis du har bestilt en time som du ikke kan møte opp på, så kan du endre timen. Logg inn i Søknadsportalen og gå inn på søknaden. Deretter trykker du på endre-knappen og velger en ny time. Du vil motta en e-post som bekrefter at timen er endret.
Hvis du allerede har bestilt en time og ønsker å endre denne, så vil endre-knappen på kvitteringssiden kun være synlig hvis det er ledige timer. Hvis du ikke ser endre-knappen, betyr det at det ikke er ledige timer å bytte til for øyeblikket. Hvis du ikke kan møte opp på timen du har bestilt, må du avbestille denne og logge inn igjen senere for å se om det er en ledig time å booke.
Det er bare politiet som har tilgang til bookingkalenderen. Du kan derfor ikke kontakte UDI for å bestille eller endre time.
UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om ventetider for å få time hos politiet. Det er bare politiet som har tilgang til kalenderen for timebestilling. Du kan finne mer informasjon om ventetider for time hos politiet på deres hjemmesider (eksternt nettsted).
Nei, du må bestille time hos politiet som er nærmest der du bor. Hvis det er flere politistasjoner som tar imot søknader i det politidistriktet du tilhører, må du velge en av disse som oppmøtested når du fyller ut søknaden din.
Etter at du har sendt søknaden, er det dessverre ikke mulig å bytte oppmøtested. Søknaden blir kun sendt til politistasjonen du valgte og er ikke tilgjengelig for andre politistasjoner. Hvis det ikke er ledige timer på oppmøtestedet du valgte, må du sjekke om det er lagt ut nye timer senere.
Hvis du har valgt feil oppmøtested, må du fylle ut, sende og betale for en ny søknad der du velger riktig oppmøtested. Hvis du betalte et gebyr for den første søknaden, må du kontakte politiet du sendte den første søknaden til og be om refundering av gebyret.
Hvis du allerede har fylt ut søknaden elektronisk og har betalt eventuelt gebyr, vil søknaden ha status som “ferdig utfylt”. Det er da det ikke mulig å endre på opplysningene du har lagt inn i søknaden elektronisk.
Det er heller ikke mulig å bytte oppmøtested eller bestille time ved annet oppmøtested for å levere dokumentene til søknaden. Har du søkt til feil sted må du søke på nytt og eventuelt be politiet eller ambassaden om refundering av gebyret på den første saken.
Ambassaden eller politiet kan redigere mindre feil i informasjonen i søknaden når du møter opp til timen du har bestilt. Da må du ta med skriftlig informasjon om hva du vil at ambassaden/politiet skal endre for deg.
Mange slipper å møte to ganger hos politiet nå. Hvis du er borger av et land utenfor EU/EØS og avga biometriske kjennetegn da du leverte søknaden, trenger du ikke å møte hos politiet etter at det er fattet vedtak i saken din. I mange tilfeller kan politiet bestille oppholdskort uten at søkeren må møte opp igjen i forbindelse med samme sak. I oversendelsesbrevet, som du mottar sammen med vedtaket, vil det stå om du må møte opp hos politiet en gang til eller ikke.
De som fortsatt må bestille oppfølgingstime er:
Hvis du trenger å bestille en ny time etter at du har mottatt vedtak fra UDI/politiet, så må du gjøre dette i Søknadsportalen.
Hver person må bestille sin egen time. Hvis du har spørsmål om dette, må du ta kontakt med politiet eller SUA.
Hvis du har en tillatelse som kan fornyes og har registrert søknad om fornyelse eller permanent oppholdstillatelse på nett innen syv kalenderdager før den nåværende tillatelsen din går ut, har du de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir selv om du ikke har møtt hos politiet enda.
Hvis du allerede har permanent oppholdstillatelse eller varig oppholdsrett har du fortsatt de samme rettighetene selv om du ikke har et gyldig oppholdskort. Du har for eksempel fortsatt rett til å arbeide, du har de samme rettighetene til støtte fra NAV, og du står fortsatt registrert som bosatt i Norge i Folkeregisteret. Politiet har også tilgang til systemer der de kan se at du har permanent oppholdstillatelse eller varig oppholdsrett. Du bør ikke reise ut av landet uten gyldig oppholdskort.
Hvis du har en oppholdstillatelse som kan fornyes (informasjon om dette finner du i vedtaket ditt) og du ikke har fått en time hos politiet før utløpet av tillatelsen kan du selv dokumentere lovlig opphold. Hvis du har registrert søknad om fornyelse eller permanent oppholdstillatelse på nett innen syv kalenderdager før den nåværende tillatelsen din går ut, har du de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir selv om du ennå ikke har møtt hos politiet.
Du kan likevel dokumentere dette overfor offentlige kontorer eller arbeidsgiver ved å vise oppholdskortet ditt og vedtaket ditt sammen med kvitteringen på mottatt søknad på nett.
Oppholdskortet ditt viser datoen oppholdstillatelsen din utløper. Kvitteringens referansenummer viser tidspunktet for når søknaden ble registrert. Nummerets første fire siffer viser året søknaden ble registrert. De neste fire sifrene viser datoen (ÅÅÅÅMMDD). For eksempel viser kvitteringsnummer som begynner med 20200815 at søknaden ble registrert den 15. august 2020.
Hvordan kan du finne kvitteringen på registrert søknad på nett?
For å se kvitteringen din, må du logge inn i Søknadsportalen, gå til oversikten over dine søknader og trykke på «Se søknad». Du kommer da til kvitteringssiden.
Har du sendt inn søknad om permanent oppholdstillatelse etter 10. januar 2022 eller søknad om tillatelse etter Brexit-regelverket? Da finner du sannsynligvis søknaden din på Mine søknader.
Du skal ikke kontakte UDI for å få bekreftelse
UDI ser ikke når du har registrert søknaden på nett i våre datasystemer. Vi har dermed ikke mulighet til å bekrefte at du har de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir. Du må følge beskrivelsen over for å dokumentere lovlig opphold inntil du får time hos politiet.
Du kan dokumentere dette overfor offentlige kontorer eller arbeidsgiver ved å vise oppholdskortet ditt og vedtaket ditt sammen med kvitteringen på mottatt søknad på nett.
Oppholdskortet ditt viser datoen oppholdstillatelsen din utløper. Kvitteringens referansenummer viser tidspunktet for når søknaden ble registrert. Nummerets første fire siffer viser året søknaden ble registrert. De neste fire sifrene viser datoen (ÅÅÅÅMMDD). For eksempel viser kvitteringsnummer som begynner med 20200815 at søknaden ble registrert den 15. august 2020.
Hvordan kan du finne kvitteringen på registrert søknad på nett?
For å se kvitteringen må du logge deg inn i Søknadsportalen (eksternt nettsted), gå til oversikten over dine søknader, velge relevant søknad og trykke på knappen nederst på siden som fører til kvitteringen.
Du skal ikke kontakte UDI for å få bekreftelse
UDI ser ikke når du har registrert søknaden på nett i våre datasystemer. Vi har dermed ikke mulighet til å bekrefte at du har de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir. Du må følge beskrivelsen over for å dokumentere lovlig opphold inntil du får time hos politiet.
Hvis du er EU/EØS-borger kan du dokumentere at du har oppholdsrett ovenfor andre offentlige kontorer med dokumentene som er gitt for den gruppen du tilhører i denne listen.
Familiemedlemmene til en EU/EØS-borger har oppholdsrett i Norge hvis EU/EØS-borgeren har oppholdsrett. Dersom du er familiemedlem til en EU/EØS-borger kan du vise at du har oppholdsrett ved å dokumentere at ditt familiemedlem som er EU/EØS-borger har oppholdsrett i Norge. Det kan du gjøre som beskrevet over. Du må også kunne fremvise dokumentasjon på familieforholdet ditt til EU/EØS-borgeren.
Hvis du får feilmelding når du logger inn i Søknadsportalen, anbefaler vi at du prøver dette:
Ta kontakt med UDIs brukerstøtte på chat eller e-post hvis du fortsatt får feilmeldinger. Hvis du sender e-post, er det fint om du kan inkludere skjermbilder og en forklaring av problemet som oppstår.
Hvis du ikke finner søknaden din i oversikten over innsendte søknader, kan det være ulike grunner til dette:
Du kan ta kontakt med UDIs brukerstøtte på chat eller e-post hvis du fortsatt har tekniske problemer. Hvis du sender e-post, er det fint om du inkluderer skjermbilder og en forklaring av problemet som oppstår.
Hvis du får feilmelding når du forsøker å bestille time, anbefaler vi at du prøver dette:
Ta kontakt med UDIs brukerstøtte på chat eller e-post hvis du fortsatt får feilmeldinger. Hvis du sender e-post, er det fint om du kan inkludere skjermbilder og en forklaring av problemet som oppstår.
Hvis knappen hvor det står “Bestille en time” ikke er synlig på kvitteringssiden når du er logget inn i Søknadsportalen, betyr det at det for tiden ikke er ledige timer å bestille på oppmøtestedet du valgte i søknaden. Da må du sjekke igjen senere om ledige timer er lagt ut.
Det er kun mulig å levere søknaden til det oppmøtestedet du valgte i søknaden.
Hvis du har bestilt en time, har du fortsatt denne timen selv om du ikke har tilgang til kontoen din.
Hvis du ikke husker når timen er, bør du søke i e-postene dine etter e-poster fra adressen noreply-spn@udi.no. Da vil du finne en e-post som bekrefter tidspunktet for timen. Du vil også finne en e-post med lenke til sjekklisten med dokumentene du skal ha med, og vedlagt følgebrev/cover letter som du skal ha med deg til timen.
Hvis du allerede har levert søknadsdokumentene dine, har det ikke betydning for søknaden din at du ikke lenger har tilgang til brukerkontoen. UDI sender all nødvendig korrespondanse til deg på Digipost eller per brevpost.
Hvis du ikke lenger har tilgang til brukerkontoen du søkte fra, og trenger time hos politiet for å bestille oppholdskort etter at UDI/politiet har fattet vedtak i saken din, må du ringe politiet for å bestille time.
Ta kontakt med UDIs brukerstøtte på chat eller e-post hvis du fortsatt opplever problemer.