Du kan dessverre ikke kontakte UDI for å bestille time, og du skal aldri møte opp hos UDI. Det er bare politiet/ambassaden/søknadssenteret som har tilgang til sin kalender for timebestilling.
Når du skal levere en søknad om oppholdstillatelse eller visum og bor i utlandet skal du levere søknaden på et VFS søknadssenter eller på en ambassade.
Når du bor i Norge og skal levere en søknad eller bestille oppholdskort skal du møte hos politiet eller på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere. (eksternt nettsted)
De fleste må booke time i søknadsportalen. Du må følge med i søknadsportalen for å finne en ledig time hos politiet. Politiet har begrenset tilbud på grunn av koronasituasjonen, og det er mange som prøver å få time, så det kan være vanskelig å finne ledige timer. Politiet legger ut nye timer fortløpende, så følg med.
Hvis det ikke er synlig noen booking-knapp på kvitteringssiden når du er logget inn i søknadsportalen, betyr det at det for tiden ikke er mulig å booke timer på den politistasjonen du har sendt saken til nå. Da må du sjekke igjen for ledige timer senere.
Dersom du har fått en e-post fra politiet, så følger du informasjon du har fått på e-post.
Du finner informasjon om politiets tilbud på deres nettsider (eksternt nettsted). For å finne informasjon om situasjonen i ditt politidistrikt og kontaktinformasjon, skriver du navnet på kommunen du bor i nederst på siden og velger ditt oppmøtested blant alternativene som da kommer opp.
For informasjon om hvordan du bestiller time, sjekker tidspunktet for timeavtalen din eller endrer en timeavtale, gå inn på Søknadsportalen (eksternt nettsted).
Her finner du ut hvor du skal møte. På hjemmesiden til ambassaden eller VFS vil du finne informasjon om hva du skal gjøre for å få levert dokumentene dine. Noen steder må du bestille en time, mens andre steder kan du møte direkte i VFS sine lokaler.
Hvis du allerede har fylt ut søknaden elektronisk og har betalt eventuelt gebyr, vil søknaden ha status som “ferdig utfylt”. Det er da det ikke mulig å endre på opplysningene du har lagt inn i søknaden elektronisk.
Det er heller ikke mulig å bytte oppmøtested eller bestille time ved annet oppmøtested for å levere dokumentene til søknaden. Har du søkt til feil sted må du søke på nytt og eventuelt be politiet eller ambassaden om refundering av gebyret på den første saken.
Ambassaden eller politiet kan redigere mindre feil i informasjonen i søknaden som er til riktig oppmøtested etter at du møtt og levert saken. Det er derfor viktig at du har med deg skriftlig informasjon til timen med politiet eller VFS om hva du har fylt ut feil og hva ambassaden/politiet skal endre for deg.
Hvis du har en tillatelse som kan fornyes og har registrert søknad om fornyelse eller permanent oppholdstillatelse på nett innen syv kalenderdager før den nåværende tillatelsen din går ut, har du de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir selv om du ikke har møtt hos politiet enda.
Hvis du allerede har permanent oppholdstillatelse eller varig oppholdsrett har du fortsatt de samme rettighetene selv om du ikke har et gyldig oppholdskort. Du har for eksempel fortsatt rett til å arbeide, du har de samme rettighetene til støtte fra NAV, og du står fortsatt registrert som bosatt i Norge i Folkeregisteret. Politiet har også tilgang til systemer der de kan se at du har permanent oppholdstillatelse eller varig oppholdsrett. Du bør ikke reise ut av landet uten gyldig oppholdskort, men for veldig mange er det uansett ikke aktuelt å skulle reise til utlandet nå.
Du kan dokumentere dette overfor offentlige kontorer eller arbeidsgiver ved å vise oppholdskortet ditt og vedtaket ditt sammen med kvitteringen på mottatt søknad på nett.
Oppholdskortet ditt viser datoen oppholdstillatelsen din utløper. Kvitteringens referansenummer viser tidspunktet for når søknaden ble registrert. Nummerets første fire siffer viser året søknaden ble registrert. De neste fire sifrene viser datoen (ÅÅÅÅMMDD). For eksempel viser kvitteringsnummer som begynner med 20200815 at søknaden ble registrert den 15. august 2020.
Hvordan kan du finne kvitteringen på registrert søknad på nett?
For å se kvitteringen må du logge deg inn i søknadsportalen (eksternt nettsted), gå til oversikten over dine søknader, velge relevant søknad og trykke på knappen nederst på siden som fører til kvitteringen.
Du skal ikke kontakte UDI for å få bekreftelse
UDI ser ikke når du har registrert søknaden på nett i våre datasystemer. Vi har dermed ikke mulighet til å bekrefte at du har de samme rettighetene som den nåværende tillatelsen din gir. Du må følge beskrivelsen over for å dokumentere lovlig opphold inntil du får time hos politiet.
Hvis du er EU/EØS-borger kan du dokumentere at du har oppholdsrett ovenfor andre offentlige kontorer med dokumentene som er gitt for den gruppen du tilhører i denne listen.
Familiemedlemmene til en EU/EØS-borger har oppholdsrett i Norge hvis EU/EØS-borgeren har oppholdsrett. Dersom du er familiemedlem til en EU/EØS-borger kan du vise at du har oppholdsrett ved å dokumentere at ditt familiemedlem som er EU/EØS-borger har oppholdsrett i Norge. Det kan du gjøre som beskrevet over. Du må også kunne fremvise dokumentasjon på familieforholdet ditt til EU/EØS-borgeren.
I enkelte land vil det være praktiske utfordringer knyttet til å ta imot søknader om oppholdstillatelser eller besøksvisum, og å utstede visum. Dette som følge av at utenriksstasjoner og søknadssentre holder stengt eller har redusert åpningstid av smittevernhensyn. UDI kan dessverre ikke bistå personer som ikke får levert søknadene sine på grunn av stengte utenriksstasjoner eller søknadssentre.
I land der andre Schengenlands ambassader normalt tar imot søknader om besøksvisum på vegne av Norge, vil det være utfordrende å levere søknader om visum nå. Dette skyldes midlertidige suspenderte representasjonsavtaler. Vi råder deg til å kontakte den nærmeste norske ambassaden som kan utstede visum for å høre om det er mulig for deg å levere en søknad til dem. UDI kan dessverre ikke bistå deg med å få levert søknader i land med suspenderte avtaler.