Du oppholdt deg i et annet land før du kom til Norge
Du har søkt om beskyttelse, og UDI har vurdert om du kan få kollektiv beskyttelse her i Norge. Siden du oppholdt deg i et annet land før du kom til Norge, kan du ikke få kollektiv beskyttelse her. Det er et krav for å få kollektiv beskyttelse her i Norge at du var bosatt i Ukraina 24. februar 2022, da krigen brøt ut.
Hvorfor har ikke UDI vurdert om jeg kan få individuell beskyttelse?
Regelverket i Norge er slik at hvis du har oppholdt deg i et trygt land rett før du kom til Norge, så vil du ikke få behandlet søknaden din her, og du må reise tilbake til det landet du oppholdte deg i og eventuelt søke beskyttelse der. Det er ikke krav at du har eller har hatt en gyldig oppholdstillatelse i det landet du oppholdt deg i.
Hvordan klager jeg?
Du kan klage på vedtaket og be om å få bli i Norge mens klagen blir behandlet. Du må klage innen tre uker etter at du mottok vedtaket ditt. Dersom du ønsker å klage må du sende klagen til UDI i posten. Du kan enten fylle ut skjemaet som er vedlagt i vedtaket, eller formulere en klage selv. Klagen må fremstilles på norsk eller engelsk.
Klagen sendes til: Utlendingsdirektoratet, Postboks 2098 Vika, 0125 Oslo.
Hvis UDI ikke gjør om vedtaket, vil vi sende klagen videre til Utlendingsnemnda (UNE). Hvis UDI eller UNE endrer på avgjørelsen i dette vedtaket etter at du klager, kan du ha rett til å få igjen penger du har brukt til for eksempel advokat.
Du har rett til å se dokumentene i saken din.
Kan jeg få hjelp av advokat til å klage?
Du vil ikke få tildelt en advokat. Det er ikke et krav at du har en advokat for å klage, men du kan selv skaffe en advokat dersom du ønsker dette. Du vil ikke få dekket utgiftene til advokat.
Dersom du ønsker bistand til å klage, men ikke har penger til en advokat, finnes det organisasjoner som du kan kontakte for å spørre om du kan få gratis bistand. Eksempler på organisasjoner du kan kontakte er
Hva skjer hvis jeg ikke får bli i Norge når klagen min blir behandlet?
Hvis du ikke får bli i Norge mens klagen din blir behandlet, må du reise ut av landet innen den fristen du har fått. Hvis du skal returnere til et land som norske myndigheter mener det er åpenbart at det er trygt for deg å reise tilbake til, vil du sannsynligvis ikke få bli i Norge mens klagen blir behandlet.
Hva skjer hvis jeg ikke reiser ut av Norge innen fristen?
Hvis du ikke forlater Norge, kan politiet sende deg ut av Norge med tvang. Du kan bli utvist fra Norge og andre Schengen-land. Når du er utvist, kan du ikke reise til Norge eller et annet Schengen-land. Du kan ikke reise tilbake til Norge før du har betalt det reisen din ut av Norge kostet.
Hvis du er over 18 år, får du færre rettigheter til helsehjelp. Du kan finne mer informasjon om dette på Helsenorge (eksternt nettsted).
Du kan fortsatt bo på asylmottak frem til du reiser ut av Norge, men du vil få utbetalt mindre penger hvis du ikke reiser innen fristen.
Hvordan kan jeg få tilbake passet mitt slik at jeg kan reise?
Dersom du har levert inn reisedokumentene dine til norske myndigheter og har spørsmål om utleveringen av disse, kan du kontakte politiet på tlf. 22 34 24 00.
UDI kan ikke svare på spørsmål om dine reisedokumenter.
Jeg har ikke gyldig pass. Hvordan kan jeg reise?
Hvis du ikke har gyldige reisedokumenter, må du selv skaffe deg dette.
Jeg har ikke penger til å reise, eller trenger hjelp med å organisere reisen. Hva gjør jeg?
Det er politiet som kontrollerer at du reiser, og som har ansvar for det praktiske rundt utreisen din. Dersom du har spørsmål knyttet til utreisen, kan du kontakte politiet på tlf. 22 34 24 00.
UDI kan ikke svare på spørsmål om finansiering eller det praktiske rundt utreisen din.
Kan jeg få lengre utreisefrist?
Hvis du trenger lengre utreisefrist kan du søke om forlengelse av utreisefristen hos politiet. Politiet vil vurdere om utreisefristen kan forlenges. Dersom du har spørsmål knyttet til utreisen eller utreisefristen, kan du kontakte politiet på tlf. 22 34 24 00.