Rapporten er levert i fem deler. Sluttrapporten presenterer og oppsummerer de viktigste resultatene fra prosjektets fire arbeidspakker. Fra hver arbeidspakke er det i tillegg laget en mer omfattende rapport.
Når det er vanskelig å fastsette alderen til en ensling mindreårig asylsøker, brukes medisinske aldersundersøkelser som hjelpemiddel for å finne riktig alder. Den medisinske aldersvurderingen i Norge består av to uavhengige undersøkelser: en røntgenundersøkelse av hånd og håndrot for å vurdere skjelettmodning, og en klinisk undersøkelse av tenner og munnhule. Resultatene av disse to undersøkelsene sammenstilles til en endelig medisinsk aldersvurdering som sendes til UDI.
Formålet med prosjektet har vært å finne måter å forbedre metodene for å måle den fysiske utviklingen hos barn og ungdom, forbedre bruken av målinger som grunnlag for å anslå barn og ungdoms kronologiske alder og å framskaffe et bedre referansemateriale for vurderingen av sammenhengen mellom fysisk utvikling og kronologisk alder.
En forskergruppe ledet av Norsk regnesentral (NR) har gjennomført prosjektet. Mer informasjon om prosjektet ligger hos Norsk regnesentral (eksternt nettsted)
Prosjektet anbefaler at en endelig vurdering av en ung asylsøkers udokumenterte alder må bygge på flere aldersrelevante opplysninger enn resultatet av de medisinske vurderingene, gitt den spredningen i faktisk alder som man kan observere for de ulike utviklingsstadiene av skjelett og tenner. Dette samsvarer med dagens praksis i UDI. Prosjektet peker også på at det er sterkt ønskelig med videre forskning for å få flere observasjoner av samvariasjonen mellom skjelettutvikling, tannutvikling og faktisk alder for unge mennesker, samt å få et bedre grunnlag for å bruke andre metoder enn røntgen for å observere utviklingen og for bruk av dataassisterte analysemetoder (mønstergjenkjenning).