Formålet med prosjektet var å undersøke i hvilken grad UDI har jobbet med automatiseringsprosesser på en hensiktsmessig måte i forbindelse med automatisering av statsborgerskapssaker. Oppdraget inkluderte også en følgeevaluering av etableringen av automatiseringsløsingen for midlertidig kollektiv beskyttelse, som ble tatt i bruk våren 2022 for å behandle søknader om beskyttelse fra ukrainere.
Les sluttrapporten her (pdf, 2,7 MB)
Oppdragstakerne trekker frem fem læringspunkter fra evalueringen som kan sikre et godt arbeidsgrunnlag, effektiv gjennomføring og realisering av nytte i UDIs videre arbeid med automatisering:
Rapporten inneholder 39 anbefalinger, følgende er en oppsummering av de mest sentrale anbefalingene:
Målbilde: Prosjekt bør ha tydelige mål som er forankret på ledernivå og som følges opp underveis.
Gevinster og kostnader: Investeringer bør baseres på en vurdering av gevinster og kostnader, der forutsetningene for gevinstene er tydelige og det er dedikert ansvar for realisering av gevinster.
Gjennomføring: UDI må sikre god styring underveis i gjennomføring av prosjektet, med klare planer, mandat, roller og dokumentasjon.
Samarbeid og involvering: I samarbeidsprosjekter (hvor UDI leder prosjektet) som berører etater utenfor UDI, bør disse involveres tidlig og sikre at styringsgruppens mandat er godt forankret og forstått av alle parter.
Ledelsen i etatene utenfor UDI må forplikte seg, forstå sin rolle, og etterleve kravene som stilles – for å sikre intern forankring og tilretteleggelse av gjennomføringen av prosjektet.
Oppdragsgiver: Utlendingsdirektoratet
Oppdragstaker: A-2 og Menon Economics