Rapporten ble bestilt av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), i samarbeid med Utlendingsdirektoratet, Husbanken, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Helsedirektoratet.
Statlige virkemidler ved bosetting av flyktninger med særlige behov.pdf (pdf, 1,5 MB)
Hvilke statlige virkemidler kan brukes for å få til raskere bosetting av personer med særlige behov?
Med særlige behov menes flyktninger med nedsatt funksjonsevne eller andre sammensatte og helsemessige utfordringer. Slike behov kan utløse langvarige og kostnadskrevende helse- og omsorgstiltak i bosettingskommunen.
Flyktninger med særlige behov opplever spesielt lang ventetid i asylmottak før de blir bosatt. Flyktninger har vanligvis en ventetid på tre til syv måneder fra de får oppholdstillatelse til de blir bosatt i en kommune. For de som bor i tilrettelagte avdelinger, særlig bo- og omsorgsløsning (SÆRBOL) eller institusjon, er ventetiden betydelig lengre. Ofte venter disse beboerne i to til fire år på å bli bosatt. Det er altså flyktningene med størst behov for støtte som må vente lengst på å få en avklart livssituasjon.
Rapporten undersøker hvordan økonomiske, pedagogiske og organisatoriske
faktorer påvirker kommunenes vilje og mulighet til å bosette denne gruppen med flyktninger. Det er også gjort en samfunnsøkonomisk analyse.
De største økonomiske, pedagogiske og organisatoriske utfordringene er knyttet til tilskuddsordningen til IMDi, tilgang til informasjon og informasjonsflyt samt organisering av bosettingen.
Samfunnsøkonomi
Den samfunnsøkonomiske analysen viser blant annet at bosetting av lengeventende flyktninger med særlige behov i en kommune kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt, men ikke nødvendigvis kommunaløkonomisk lønnsomt. I dag finnes få insentiver for kommunene for å bosette flyktninger med særlige behov. Rapporten slår fast at dersom staten ønsker å opprettholde dagens bosettingsmodell, bør lønnsomheten for kommunene økes.
Tilskuddsordningen til IMDi
Informasjon og informasjonsflyt
Organisering av bosetting av flyktninger med særlige behov