Hvordan søker jeg om et besøksvisum?


Her kan du se en generell instruksjonsvideo om hvordan du søker om besøksvisum til Norge (eksternt nettsted).

Vær oppmerksom på at instruksjonene i videoen ikke gjelder når Norge representeres av et annet Schengenland i landet hvor du har søkt besøksvisum fra.

Søknadsprosessen kan deles inn i to deler:

DEL 1: Registrering av søknaden på nett og betaling av gebyr.

Først må du eller den som skal reise fylle ut en elektronisk søknad om besøksvisum på udi.no.

Ordene "du" og "din" i søknadsskjemaet refererer til den som skal komme til Norge på besøk. I de fleste tilfeller vil en søker fylle ut en søknad for seg selv. Hvis du fyller ut søknaden på vegne av en annen person, for eksempel et familiemedlem, refererer "du" i søknadsskjemaet til denne personen. Det betyr også at der det står «hvilket land søker du fra», må det oppgis landet hvor søkeren er.

Når søknadsskjemaet er fylt ut, betaler du søknadsgebyret på nett. Personen som fyller ut den elektroniske søknaden vil deretter få en bekreftelse på e-post og et dokument med filnavnet «Schengen.pdf». Dette dokumentet må skrives ut og søkeren må selv signere dokumentet.

DEL 2: Du som søker om besøksvisum må personlig møte opp ved et VFS søknadssenter i ditt hjemland eller landet hvor du er bosatt, for å levere søknaden og alle dokumentene dine der.

Etter at søknaden er registrert på nett og gebyret er betalt, må du som søker om visum for å besøke Norge, bestille en time for å levere søknadsdokumentene hos et VFS søknadssenter (eksternt nettsted) i hjemlandet ditt eller i landet hvor du er bosatt.