Jeg og/eller familien min ble evakuert fra Afghanistan til Norge av norske myndigheter. Hva må vi gjøre for å få en oppholdstillatelse?


Noen av dem som ble evakuert til Norge, får saken sin behandlet som overføringsflyktning.

Afghanske borgere som ble evakuert og fikk innreise som familiemedlem til en norsk borger, får saken sin behandlet som en søknad om beskyttelse (asyl). Hvis du er i denne gruppen, betyr det at du ikke skal søke om familieinnvandring. Det samme gjelder for andre evakuerte som ikke blir behandlet som overføringsflyktning.

Søknaden om beskyttelse (asyl) starter ved at politiet og andre tilknyttet norske myndigheter snakker med deg. Vi trenger din forklaring for å starte en søknad om beskyttelse, og for å behandle søknaden din videre. Hvis du har registrert søknaden din, men enda ikke har snakket med politiet, kan du kontakte Politiets utlendingsenhet på telefon 22 34 24 00.

Vær oppmerksom på at uten din forklaring kan ikke norske myndigheter behandle saken din. Hvis saken din ikke blir behandlet, får du begrensede rettigheter i Norge.

Vi anbefaler deg at du blir der du er frem til norske myndigheter har snakket med deg. Det er viktig at du oppgir kontaktadressen din til politiet, slik at norske myndigheter kan kontakte deg. Dette er også viktig for at saken din skal bli behandlet.

Har du allerede søkt om familieinnvandring?
UDI behandler søknaden om beskyttelse først. Hvis du allerede har søkt om familieinnvandring, vil UDI vente med å behandle denne søknaden. Vi behandler søknaden om beskyttelse først.