Somaliske statsborgere som ikke har flyktningstatus må skaffe seg somalisk pass


Regjeringen har bestemt at norske myndigheter anerkjenner noen somaliske pass som reisedokumenter fra og med 1. august 2018.

Publisert: 05.09.2018 - Sist endret: 02.01.2019

De passene som er anerkjent er ordinære somaliske pass som er utstedt enten ved somaliske ambassader eller i Benadir-regionen, etter 1. januar 2014.

Hvis du har et slikt pass, kan du fra 1. august 2018 bruke det for innreise til Norge hvis du også har fått et visum som er gyldig for innreise i Schengenområdet.

Hvis du er i Norge og har et norsk utlendingspass (blått pass)

Hvis du i dag har et norsk utlendingspass, må du bruke dette passet til å reise til den nærmeste somaliske ambassaden som kan gi deg et somalisk pass. De nærmeste ambassadene til Norge er i Roma og i Brussel. Barn må også skaffe seg eget somalisk pass.

Du må søke om utlendingspass før 1.august 2019.

Hvis du har søknad om utlendingspass til behandling hos UDI vil du få fornyet utlendingspasset for ett år slik at du kan reise til nærmeste ambassade for å skaffe det somaliske passet. Du kan ikke reise til Somalia på det norske utlendingspasset. 

Hvis du er i Norge og har et norsk reisebevis for flyktninger (grønt pass)

Hvis du har status som flyktning i Norge og har reisebevis, vil du beholde ditt norske reisebevis. Vi krever ikke at du skaffer somalisk pass hvis dette gjør at du utsetter deg selv eller andre for fare.

Hvis du har søkt om familieinnvandring fra utlandet

Hvis du har søkt familieinnvandring fra utlandet og ennå ikke har reist inn i Norge, må du selv skaffe deg et somalisk pass for å reise. Dette gjelder også hvis du allerede har blitt innvilget en tillatelse etter reglene om familieinnvandring.

Dette gjelder ikke hvis du vil utsette deg selv eller andre for fare hvis du søker om somalisk pass. Hvis dette er tilfelle vil du få utstedt passerbrev av den norske utenriksstasjonen som har tatt imot søknaden om familieinnvandring.

Hvis du skal søke om norsk statsborgerskap

Hvis du skal søke om å bli norsk statsborger, er det nå et krav at du må skaffe deg somalisk pass først.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?