Please note that not all the content on this page is available in English.
I denne oversikten finner du informasjon om hvilke utgifter beboeren selv skal betale og hvilke utgifter UDI dekker. Beboernes rettigheter deles inn etter de med lovlig opphold, og de med endelig avslag (ulovlig opphold). Oversikten omhandler kommunale helsetjenester, spesialisthelsetjenester, tannhelsetjenester og obligatorisk tuberkuloseundersøkelse.
Denne oversikten omhandler beboere i asylmottak. Dette inkluderer personer med asylsøknad til behandling, personer med endelig avslag og personer med oppholdstillatelse. Asylsøkere som bor utenfor asylmottak, omfattes ikke av oversikten.
Videre informasjon:
Ved akutt behov for tannlegebehandling for beboere i transittmottak dekker UDI nødvendig behandling og eventuelle reise- og tolkeutgifter. Medisiner dekkes av UDI hvis helsepersonell, eventuelt tilknyttet transittmottaket, vurderer at en beboer har behov for det. Denne rettigheten er knyttet opp til opphold i transittmottak, uavhengig av hvor lang tid oppholdet varer. UDI dekker denne behandlingen for beboere i transittmottak, fordi denne gruppen får et begrenset beløp i løpende ytelser.
Voksne beboere i ordinære mottak må som hovedregel selv dekke utgifter til tannbehandling og eventuell tolk. Ungdom i alderen 19 til 20 år betaler 25 % av takstene.
For barn, til og med det året de fyller 18 år, er all tannbehandling (med unntak av tannregulering) uten kostnader for den enkelte. For barn dekker fylkeskommunen også eventuelle tolkeutgifter i forbindelse med tannbehandling.
Beboere i alle typer mottak har mulighet til å søke UDI om såkalte tilleggsytelser for å dekke utgifter til tannhelsetjenester (eksternt nettsted).
Alle asylsøkere har plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse (eksternt nettsted) og undersøkelsen skal skje innen fjorten dager at de kommer til Norge.
Kommunale helsetjenester og spesialisthelsetjenester finansieres gjennom statlige overføringer til kommunene og helseforetakene gjennom refusjonsordninger og egenandel fra pasienten.
Asylsøkere og deres familiemedlemmer er medlemmer i folketrygden, og har rett til stønader etter folketrygdloven kapittel 5. Asylsøkere betaler egenandel hos lege, for poliklinisk behandling, fysioterapi og medisiner.