Hva skjer med søknaden mens jeg venter?


  1. Etter at du har levert søknadsdokumentene til politiet, sendes saken til UDI. Dette kan ta ulik tid avhengig av hvilket politidistrikt du bor i. Du kan spørre politiet om hvor lang tid dette vil ta. Når søknaden din kommer fram til UDI vil du få beskjed på e-post eller SMS.
  2. Søknaden venter nå på å bli behandlet av UDI. En gang i måneden vil du få en bekreftelse på e-post eller SMS på at søknaden din fortsatt ligger i kø.
  3. Noen søknader blir automatisk behandlet, uten at en saksbehandler vurderer saken. Du kan lese mer om automatisk behandling av søknader om norsk statsborgerskap
  4. De fleste søknadene blir fortsatt behandlet av en saksbehandler. Hvis søknaden din må behandles av en saksbehandler, betyr ikke det at det er noe galt med søknaden. Det betyr bare at UDI ikke har klart å behandle hele automatisk.
    Når en søknad må vurderes av en saksbehandler kan det føre til at du må vente lenger før du får svar, men søknaden blir behandlet så snart det er din tur. Du finner informasjon om ventetiden i vår guide til ventetid for søknader om statsborgerskap.
  5. Når UDI har fattet et vedtak, vil vi gi deg beskjed. Hvis du har gitt noen fullmakt i saken din, vil alltid denne personen få beskjed, og må informere deg.