Når flyktninger fra Ukraina søker beskyttelse i Norge vurderer vi først om de kan få kollektiv beskyttelse. De aller fleste flyktninger fra Ukraina får kollektiv beskyttelse. Hvis UDI har vurdert at du ikke kan få kollektiv beskyttelse, gir UDI beskjed til deg om at søknaden din om beskyttelse vil bli vurdert individuelt. Det betyr at UDI skal vurdere søknaden etter de ordinære reglene for internasjonal beskyttelse.
UDI inviterte til et møte for å informere om individuell beskyttelse. Vi fortalte om prosessen fremover og om hvilke rettigheter du har. Informasjonen ble tolket til ukrainsk. Informasjonsmøtet foregikk på video.
Klikk her for å se opptak av informasjonsmøtet (eksternt nettsted).
Ja, i noen tilfeller kan du det. Dette avhenger blant annet av om du er ektefelle, samboer eller barn til den personen som fikk kollektiv beskyttelse. Det er også mulig å få kollektiv beskyttelse hvis du bodde sammen med nære relasjoner i Ukraina den 24. februar 2022, og de nære relasjonene har fått kollektiv beskyttelse i Norge.
Ordningen med kollektiv beskyttelse er besluttet av Regjeringen. Hvis ordningen skulle utvides, er dette et politisk spørsmål som UDI ikke kan svare på.
Nei, hvis du reiser fra Norge vil saken din bli henlagt.
Nei, dessverre, det er ikke mulig.
Originale pass og ID-dokumenter skal du levere personlig til politiet der du bor.
Du kan også sende dem i posten til Politiets utlendingsenhet, Postboks 2095 Vika, 0125 Oslo.
Du må skrive navn, adresse og telefonnummer og DUF-nummeret ditt på et ark som du legger i konvolutten.
Ikke send originale dokumenter til UDI.
Kopier av dokumenter kan du sende til Utlendingsdirektoratet, Postboks 2098 Vika, 0125 Oslo. Du må skrive navnet ditt og DUF-nummeret ditt på et ark som du legger i konvolutten.
Det påvirker ikke søknaden din at du søker om visum, men hvis du får visum og reiser fra Norge vil søknaden din bli henlagt.
Hvis du har spørsmål om saken din kan du kontakte veiledningstjenesten.
Ja, du må ha gyldig pass for å få midlertidig arbeidstillatelse. Hvis politiet allerede har passet ditt, trenger du bare informere dem om det. Hvis ikke, må du ta med det originale passet ditt når du skal til politiet. Politiet vil gi deg beskjed om når du skal komme på time.
Det er dessverre ikke mulig å få midlertidig arbeidstillatelse kun med et innenrikspass. Du må ha gyldig pass for å få midlertidig arbeidstillatelse.
Hvis politiet allerede har passet ditt, trenger du bare informere dem om det. Hvis ikke, må du ta med det originale passet ditt når du skal til politiet. Politiet vil gi deg beskjed om når du skal komme på time.
Nei, det kan du ikke.
De som kan få kollektiv beskyttelse får beholde passet sitt når de søker. Alle andre som søker om beskyttelse vil bli fratatt passet sitt. Hvis du har søkt om kollektiv beskyttelse og UDI senere gir beskjed om at søknaden din skal behandles på individuelt grunnlag, vil du bli bedt om å møte hos politiet for å levere inn dokumentene dine.
Det er en del banker som godtar å opprette en bankkonto som kan brukes i Norge så lenge du har et asylsøkerbevis. Vi har dessverre ikke oversikt over hvilke banker.
Ja, du skal få beskjed hvis vi registrerer saken som en Dublin-sak. De fleste får beskjed om dette når de registrerer seg hos politiet. Dublin-avtalen bestemmer hvilket land som har ansvaret for å behandle en søknad om beskyttelse.
I dag er ventetiden ca. fire måneder, men ventetidene kan endre seg. Se UDI.no/ventetider for å holde deg oppdatert om ventetider.
Ja, Norge kan nekte å behandle saken selv om fristene har gått ut.
Nei, hvis du har en Dublin-sak, så har du allerede søkt om beskyttelse og blitt satt i spor for vurdering av individuell beskyttelse, i stedet for kollektiv beskyttelse. Du kan ikke selv velge spor.
Så lenge du har fått innvilget individuell beskyttelse, kan du ikke reise tilbake til hjemlandet ditt uten å risikere å miste tillatelsen din.
Flyktninger fra Ukraina som kan få kollektiv beskyttelse vil få svar på søknaden ganske raskt. De som ikke kan få kollektiv beskyttelse og som venter på beskyttelse på individuelt grunnlag, har litt andre rettigheter fordi søknaden deres ikke er behandlet ennå.
De som venter på svar kan søke om rett til å arbeide i ventetiden, men kan ikke reise til utlandet mens de venter.
De som allerede har fått individuell beskyttelse kan arbeide. De som allerede har fått indivudell beskyttelse kan reise i inntil halvparten av tiden tillatelsen er gitt for.
Barn har rett til grunnskole, uansett hvordan saken behandles. For yngre barn er det ofte tilbud om barnehageplass i kommunen. Hvis kommunen ikke kan tilby barnehageplass, skal mottaket tilby en barnebase for barn over 2 år.
Alle asylsøkere som bor i mottak og som er over 18 år, har plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Det er 175 timer opplæring i norsk og 25 timer opplæring i samfunnskunnskap. Undervisningen er gratis. Asylmottaket samarbeider med kommunen for å sørge for at alle deltar i undervisningen og legge til rette for transport til undervisningsstedet.
UDI betaler tilskudd til kommunen som har sagt ja til å gi deg et botilbud. Det betyr at det er kommunen som bestemmer hvor mye du kan få i økonomisk støtte. Hvis du har behov for økonomisk støtte, må du kontakte NAV i din kommune. Alternativ mottaksplass betyr at du kan bo i en vanlig bolig, i stedet for på asylmottak eller akuttinnkvartering.