Please note that not all the content on this page is available in English.
Oppdragstaker: Proba samfunnsanalyse
Planlagt ferdigstilt: August 2023
Alle personer som velger å bo i asylmottak mottar basisytelser fra UDI. I tillegg kan beboere også søke om andre ytelser for å dekke utgifter til spesielle behov. Alle disse ytelsene er regulert gjennom regelverket for økonomiske ytelser (UDI 2008-035). (eksternt nettsted)
UDI har behov for mer informasjon om hvordan dette regelverket fungerer for brukerne. Prosjektet skal derfor undersøke om regelverket er utformet på en hensiktsmessig måte, hvordan UDI forvalter regelverket (eksempelvis informasjon, veiledning og saksbehandling) og hvor brukervennlig dette oppleves for beboerne i mottak.
UDI har bedt om anbefalinger til hvordan vi kan forvalte og utforme UDIs regelverk for økonomiske ytelser til beboere i mottak. Anbefalingene skal utformes på en måte som bidrar til at UDI når målene i virksomhetsstrategien for 2019-2025 og oppfyller GI 13/2017 - Instruks til Utlendingsdirektoratet om innkvartering av asylsøkere (mottaksinstruksen). Prosjektet skal ikke undersøke nivået på ytelsene.
Oppdragstaker: KPMG
Ferdigstillelse: Desember 2023
Oppdraget skal gi kunnskap om hvordan Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) vurderer barnets beste i vedtak og beslutninger knyttet til en søknad om asyl/beskyttelse. Formålet med prosjektet er å undersøke om det gjøres tilstrekkelige og konkrete individuelle vurderinger av barnets beste i hvert enkelt vedtak/beslutning og at vurderingene er i overensstemmelse med aktuelle bestemmelser i Grunnloven, utlendingsloven, utlendingsforskriften og Barnekonvensjonen. Kunnskapen, analysene og anbefalingene fra prosjektet skal brukes til å vurdere om det er behov for endringer i dagens regelverk, praksis og retningslinjer. Den skal også bidra til politikkutviklingen på feltet.
Oppdragstaker: Proba AS
Planlagt ferdigstilt: Desember 2023
Evalueringen skal undersøke hvordan Nasjonalt ankomstsenter og ny asylprosess har fungert i den ekstraordinære ankomstsituasjonen med det store antallet fordrevne fra Ukraina. Formålet med evalueringen er å konkretisere læringspunkter, både positive og negative, som gjør oss bedre rustet til å håndtere både eventuelle nye ekstraordinære ankomstsituasjoner, men også læringspunkter som forbedrer prosesser og samhandling i en mer normal situasjon. Evalueringen skal omfatte både håndteringen av personer i målgruppen for midlertidig kollektiv beskyttelse og andre asylsøkere.