Du finner informasjon om dette på Skal søke om Besøk og ferie-sidene.
Vi har mange saker til behandling nå, og det påvirker dessverre ventetidene våre. Dette fører også til at flere ringer veiledningstjenesten til UDI. Hvis du ikke har hørt noe om saken din så er den ikke ferdig behandlet enda.
Ventetiden gjelder fra den dagen saken er registrert hos ambassaden. Hvis søknaden din blir behandlet av en ambassade i et annet land, vil det ta noen dager ekstra, fordi søknaden din skal sendes med bud til og fra ambassaden. Noen steder kan det ta opptil to uker fra saken sendes fra VFS søknadssenter til ambassaden mottar den. Du finner informasjon på ambassadens nettsider om hvor lang tid dette tar.
Hvis søknaden din blir behandlet av ambassaden i landet du bor i, får du vanligvis svar innen 15 dager etter at du leverte søknaden på VFS søknadssenteret, konsulatet eller ambassaden.
Hvis søknaden din blir behandlet av en ambassade i et annet land, vil det ta noen dager ekstra, fordi søknaden din skal sendes med bud til og fra ambassaden
De aller fleste søknadene behandles av ambassaden, men hvis ambassaden er i tvil om du kan få visum, sender de søknaden din til UDI.
Vi kan ikke svare på om saken vil bli sendt til UDI, det er det ambassaden som bestemmer. Hvis saken din sendes til UDI får du beskjed om det på epost eller sms. Sendes saken til oss for behandling kan vi dessverre ikke garantere at den behandles innen 45 dager, fordi vi har mange saker i kø.
Du vil vanligvis få svar på klagen innen 12 måneder etter at du leverte søknaden om besøksvisum på søknadssenteret, ambassaden eller konsulatet.
I forbindelse med koronasituasjonen og åpningen av grensene har UDI fått flere oppgaver som må prioriteres. Ventetiden kan derfor endre seg og bli lengre mens klagen din er til behandling. Her kan du lese hva som kan gjøre at ventetiden forandrer seg og hvordan du kan holde deg oppdatert.
Denne informasjonen ble sist oppdatert
25. mai 2023
. Den vil bli oppdatert neste gang
21. juni
.
Mange ønsker å få saken sin raskt behandlet. Men det må være helt spesielle forhold i saken din for at den skal gå foran i køen.
Søknadsgebyret kan bare bli tilbakebetalt til deg hvis du ikke har møtt opp og levert søknaden enda. Hvis du har sendt en type søknad der du kun trenger å laste opp søknadsdokumentene elektronisk, og du altså ikke har krav om å møte personlig, kan du ikke få tilbakebetalt gebyret etter at du har lastet opp dokumentene.
Hvis du ønsker å få tilbakebetalt et søknadsgebyr, må du kontakte politidistriktet eller ambassaden som er ansvarlig for søknaden din. UDI kan ikke hjelpe deg med tilbakebetaling.
Hvis du allerede har levert søknaden ved personlig oppmøte og ønsker å trekke søknaden din, selv om gebyret ikke blir tilbakebetalt, må du sende oss skriftlig beskjed om dette. Du kan skrive et kort brev der du forklarer at du ønsker å trekke søknaden din. Brevet må være signert av deg som er søkeren. Du må sende inn brevet elektronisk. Når vi mottar informasjonen om at du vil trekke søknaden, henlegger UDI saken din og sender deg en skriftlig bekreftelse på henleggelsen.
Vi kan som hovedregel bare henlegge en sak hvis det er søker selv som skriftlig trekker søknaden. Det å henlegge betyr at vi avslutter saken uten å behandle den.
Hvis du er referanseperson, sponsor eller vertsforelder og ønsker å trekke ditt samtykke til at søkeren får opphold med deg i Norge, må du sende UDI skriftlig beskjed om dette. Du kan skrive et kort brev der du forklarer at du ønsker å trekke samtykket til at søker får opphold med deg. Du må sende brevet elektronisk. Hvis du trekker samtykket, vil det stå i vedtaket (avslaget) søkeren får.
Vi kan ikke henlegge en sak fordi referansepersonen/sponsoren/vertsforelderen ønsker det. Hvis disse personene ønsker å trekke søknaden, så må vi likevel behandle saken, men den vil bli avslått fordi samtykket er trukket.
Hvis en person med fullmakt ønsker å trekke søknaden på grunn av samlivsbrudd, må vi fortsatt behandle søknaden, men det vil bli et avslag. Fullmakten faller bort når vi får opplysninger om samlivsbruddet.
Søknadsgebyret blir ikke tilbakebetalt når referansepersonen/sponsoren/vertsforelderen trekker samtykket, fordi søknaden tas til behandling.