Tilleggsutdanning for å få godkjent utdanning i Norge
Krav til utdanninga/kompetansen din
Du må ha ein av desse typane utdanning/kompetanse:
- Fullført fagutdanning frå vidaregåande skule, minst tre år, for eksempel som snikkar eller helsefagarbeidar. Det må finnast ei tilsvarande fagutdanning i Noreg.
- Fullført utdanning eller grad frå universitet/høgskule, for eksempel bachelorgrad som ingeniør eller sjukepleiar.
- Spesielle kvalifikasjonar som er kompetanse du har opparbeidd deg gjennom lang yrkeserfaring, eventuelt i kombinasjon med kurs og noko utdanning. Du må ha like høg kompetanse som ein som har fullført fagutdanning frå vidaregåande skule. Vanlegvis må du ha minst seks års yrkeserfaring. For eksempel, viss du har arbeidserfaring som målar, må du leggje fram detaljerte arbeidsattestar frå tidlegare arbeidsgivarar som viser at du har lært og kan det same, som ein person som har fagutdanning som målar. Det skal svært mykje til å få løyve i slike saker. Mange søknader blir avslått.
Andre krav til studenten
- Du må betale et søknadsgebyr.
- Du må ha et yrke hvor det kreves en godkjenning eller autorisasjon (eksternt nettsted).
- Du må trenge tilleggsutdanning, kurs eller praksis for å få godkjent utdannelsen din i Norge.
- Et godkjenningskontor må bekrefte at du trenger denne praksisen/tilleggsutdanningen for å kunne arbeide i Norge, og si noe om hva du mangler av kurs, norskopplæring, praksis eller utdanning. Du finner informasjon om hvilket godkjenningskontor du skal kontakte ved å velge yrket ditt i listen på Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse sine nettsider. (eksternt nettsted)
- Du må ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 151 690 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto eller en kombinasjon av dette. Hvis du allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med.
- Hvis du skal betale skolepenger, må du i tillegg ha penger til å betale dette.
- Du må ha et sted å bo.
- Forholdene i hjemlandet ditt må være slik at det er sannsynlig at du kan reise tilbake dit når du er ferdig med å studere.
Krav til studiet
- Du må ha fått et tilbud om plass på en høyskole, et universitet eller en etablert skole.
- Hvis du skal ta norskkurs et annet sted enn på høgskole/ universitet, må kursholderen stå på listen over godkjente tilbydere av norskopplæring på nettsidene til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (eksternt nettsted).
Spesielle krav for helsepersonell
- Du må søke Helsedirektoratet (eksternt nettsted) om autorisasjon eller lisens for å arbeide i norsk helsevesen.
- Du kan bare få oppholdstillatelse for å ta kurs som du i følge Helsedirektoratet mangler for å kunne få lisens eller autorisasjon.
- Hvis du er sykepleier må du ha fått studieplass på en høyskole, avdeling for sykepleierutdanning. Deretter kan du søke om eventuelle fritak for enkelte fag.
- Dersom du skal ha turnustjeneste, må du søke om oppholdstillatelse som faglært istedet.
Rettigheter og plikter for de som får studietillatelse
- Du kan ikke ha ditt eget enkeltpersonsforetak eller være selvstendig næringsdrivende.
- Hvis du får en studietillatelse, får du automatisk også tillatelse til å arbeide 20 timer per uke, inkludert fjernarbeid, ved siden av studiene og fulltid i feriene.
- Din ektefelle eller samboer og dine barn kan vanligvis søke om å bo med deg i Norge. Hvis familiemedlemmene dine søker samtidig som deg vil dere få svar på søknadene deres samtidig.
- Tiden du har denne oppholdstillatelsen teller ikke med hvis du senere skal søke om permanent oppholdstillatelse.
- Du kan ha en slik studietillatelse i maksimalt to år tilsammen.