Please note that not all the content on this page is available in English.
Det å søke om beskyttelse i Norge betyr at en person ber om å få lov til å bosette seg i Norge fordi personen:
Når noen søker om beskyttelse, er det flere steg på veien mot at søknaden blir avgjort.
En person kalles asylsøker (eksternt nettsted) når han eller hun har søkt om beskyttelse (asyl) i Norge, og ikke har fått søknaden sin endelig avgjort. En flyktning (eksternt nettsted) er en person som fyller kravene til å få beskyttelse (asyl) i Norge, og har fått vedtak om det fra utlendingsforvaltningen.
Noen asylsøkere kan få arbeidstillatelse før søknaden deres om beskyttelse er avgjort. Alle asylsøkere kan delta i frivillig arbeid. Les mer om asylsøkeres muligheter til å få arbeidstillatelse.
UDI har ikke ansvar for bosetting av flyktninger. Det er IMDi som administrerer bosetting (eksternt nettsted).
Introduksjonsprogrammet gjelder for personer som har fått opphold i Norge. Det er IMDi som har det faglige ansvaret for introduksjonsprogrammet (eksternt nettsted).
En asylsøker som har fått avslag på søknaden sin kan søke om assistert retur til hjemlandet sitt. Det er også mulig å søke om assistert retur før UDI har behandlet ferdig søknaden.
Assistert retur innebærer at hjemreisen blir organisert og dekket, og at personen kan få penger og/eller annen støtte til å etablere seg på nytt i hjemlandet. Se også regjeringens rundskriv om arbeidet med assistert retur (eksernt nettsted) (eksternt nettsted).
Dersom en asylsøker får avslag på søknaden om beskyttelse, har personen plikt til å forlate Norge innen en tidsfrist (utreisefrist). Dersom personen ikke forlater Norge innen fristen kan personen bli tvangsreturnert og nektet innreise til alle Schengenland.
Det er politiet som har ansvar for å gjennomføre tvangsretur (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu).