Har fått ja på søknaden Oppholdstillatelse for første gang
Ikke alt innholdet på denne siden finnes på norsk.
Er i utlandet
-
Hvordan reiser jeg inn i Norge?
Hvis du ikke allerede er i Norge når du får svar på søknaden din, kan du nå reise inn til Norge.
Først må du sjekke om du trenger et visum for å reise inn i Norge. Sjekk om du er blant dem som ikke trenger visum.
Du som ikke trenger visum
Du kan reise inn til Norge når som helst innen fristen som står i vedtaket ditt (vanligvis seks måneder).
Du som trenger et visum
- Visumet du skal ha kalles et innreisevisum.
- UDI vil gi ambassaden som har ansvar for saken din beskjed om at de skal gi deg dette visumet, du trenger ikke å søke om det.
- Utenriksstasjonen eller ambassaden vil ta kontakt med deg for å avtale når du kan komme og hente visumet.
- På visumet vil det stå når du kan reise til Norge. Det vil være en frist for når du senest kan reise inn i Norge.
Støtte til reisekostnader
Det er dessverre ikke mulig å få støtte fra UDI til å betale reisen til Norge, heller ikke for familiemedlemmer av flyktninger.
Organisasjonen IOM kan hjelpe til med å organisere reisen (eksternt nettsted).
-
Kan jeg forlenge innreisefristen min til Norge?
Når du får vedtak fra UDI om at du har fått en oppholdstillatelse, får du også en frist for når du må reise inn i Norge.
Du kan få utvidet innreisefristen hvis det er spesielle grunner til at du ikke kan reise til Norge innen fristen. Du må be om forlenget innreisefrist før din nåværende innreisefrist går ut. Innreisefristen vil vanlegvis forlenges med inntil seks måneder.
Hvis du har fått oppholdstillatelse som faglært må du legge ved oppdatert arbeidstilbud.
Slik ber du om utvidet innreisefrist
Når du ber om forlenget innreisefrist, må du forklare oss hvorfor du ikke kan reise inn i Norge innen fristen. I mange tilfeller vil UDI be deg levere dokumentasjon på årsaken du oppgir. Hvis du for eksempel ikke klarer å overholde innreisefristen fordi du er syk, så må du dokumentere sykdom. Hvis det er andre årsaker, må du prøve å dokumentere situasjonen så godt som mulig.
For å be om utsett innreisefrist må du kontakte UDI på telefon. Vi vil vurdere om du kan få utvidet innreisefrist og hvilken dokumentasjon du må sende til oss ut fra forklaringen din. Hvis du får utvidet innreisefrist, vil ambassaden kontakte deg så du får et nytt innreisevisum med ny innreisefrist.
-
Må jeg melde meg hos politiet når jeg kommer til Norge?
Ja, du må melde deg hos politiet når du kommer til Norge.
Hvis du fikk svar på din søknad om oppholdstillatelse da du var i utlandet, må du melde deg hos politiet senest 7 dager etter at du har kommet til Norge eller innen 7 dager fra du mottok dette brevet hvis du allerede er her.
Hos noen politidistrikter kan det være vanskelig å finne ledig time innen denne fristen. Du må da bestille første ledige time. Du må følge med på politiets nettsider for å få oppdatert informasjon (eksternt nettsted).
Hvordan bestiller jeg time hos politiet?
Hvis du registrerte søknaden elektronisk via våre nettsider, kan du bestille time hos politiet ved å logge deg på den samme portalen (eksternt nettsted).
Hvis du bor i Oslo og ikke har søkt elektronisk, må du bestille time hos politiet ved å ringe tlf. 22 34 21 00. Du finner kontaktinformasjon til de andre politidistriktene her (eksternt nettsted).
-
Jeg kom til Norge nylig, men har ikke fått oppholdskort ennå. Kan jeg begynne å jobbe?
Hvis du har fått en oppholdstillatelse som gir deg rett til å arbeide, kan du begynne å jobbe når du har møtt hos politiet og politiet har bestilt oppholdskort til deg.
Det kan være lange ventetider hos politiet for å bestille oppholdskort. Selv om du ikke har fått opphaldskort ennå, kan du begynne å studere eller jobbe nå hvis du har fått en oppholdstillatelse som gir deg rett til å studere eller jobbe, og du har booket time hos politiet for å bestille oppholdskort. Dette vil ikke få noen konsekvenser for deg.
Hvis det ikke er mulig å booke time hos politiet, må du ta kontakt med UDI på telefon eller e-post for å melde fra om at du er i Norge og at du begynner å studere eller arbeide. Du må likevel møte hos politiet for å bestille oppholdskort når dette blir mulig.
-
Må jeg teste meg for tuberkulose?
Noen personer må teste seg for tuberkulose når de kommer til Norge.
Du må teste deg hvis
- du kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose. Det vil si at landet du kommer fra står i tabellen på Folkehelseinstituttets side (eksternt nettsted), og
- du skal være i Norge i mer enn tre måneder.
Hva skal du gjøre for å teste deg?
Du må ta kontakt med kommunen du skal bo i hvis du har plikt til å teste deg for tuberkulose. Det er kommunen som utfører testingen. Du skal teste deg så snart som mulig etter at du har kommet til Norge.
Er i Norge
-
Hvordan skaffer jeg meg oppholdskort når jeg har søkt fra Norge?
Oppholdskortet er en bekreftelse på at du har oppholdstillatelse i Norge.
- Du vil få det nye oppholdskortet tilsendt i posten.
- Det tar opptil 20 dager før du mottar oppholdskortet i posten. Det er viktig at navnet på alle i familien står på postkassen. Posten leverer ikke oppholdskortet dersom personens navn ikke står på postkassen. Da blir oppholdskortet sendt i retur til politiet.
- Merk: Er du EU/EØS-borger skal du ikke ha oppholdskort.
- Hvis du mister oppholdskortet, eller det blir ødelagt, har du plikt til å bestille et nytt kort.
Hvem trenger ikke møte hos politiet for bestilling av oppholdskort?
Du som har søkt fra Norge og leverte søknaden din personlig hos politiet OG har tatt biometri (fingeravtrykk og bilde) hos politiet, trenger ikke å møte hos politiet for å bestille oppholdskort.
Du vil få oppholdskortet tilsendt i posten innen tre uker. Du trenger derfor ikke gjøre noe for å få tilsendt oppholdskortet.
Du har plikt til å vise frem oppholdskortet hvis politiet eller andre myndigheter krever det. Dette kan for eksempel være ved grensepassering eller annen type kontroll. Du har plikt til å ta vare på kortet, og melde det tapt hvis du skulle miste det.
Hvis du har et norsk utlendingspass eller reisebevis for flyktninger og ikke allerede har gitt det til politiet, må du fortsatt bestille time hos politiet for å levere det gamle dokumentet.
Hvem må bestille time for å få oppholdskort?
- Du som har søkt frå utlandet.
- Du som har eit norsk utlendingspass eller reisebevis for flyktningar som er utgått på dato, og som du ikkje allereie har gitt til politiet.
- Viss søknaden din blei levert av ein annan person med fullmakt, så må du sjølv bestille time hos politiet for å få opphaldskort.
- Viss du har søkt opphald etter brexit-regelverket, får du beskjed om å bestille time etter at søknaden din er ferdig behandla.
- Viss du har søkt om vern for første gang hos politiet, vil politiet innkalle deg til time. Du treng ikkje å bestille time sjølv.
Hvordan bestiller jeg time hos politiet?
Bestilling av time elektronisk
- Hvis du fylte ut og sendte søknaden din elektronisk, kan du nå logge deg inn her (eksternt nettsted) for å bestille timen.
Bestilling av time på telefon
- Hvis du ikke fylte ut elektronisk søknadsskjema da du søkte om oppholdstillatelse, må du isteden ringe det lokale politidistriktet ditt for å bestille time. Du kan ikke ringe UDI for å bestille time.
Hva må jeg passe på for å motta oppholdskortet i posten?
- Det er viktig at navnet på alle i familien står på postkassen. Posten leverer ikke oppholdskortet dersom personens navn ikke står på postkassen. Da blir oppholdskortet sendt i retur til politiet.
- Er du ny postmottaker i Norg, fyll ut denne blanketten (eksternt nettsted), og lever den på et postkontor eller Post i Butikk. Husk å ta med legitimasjon.
- Sjekk at du står registrert med korrekt postadresse (eksternt nettsted) hos Posten, dersom du allerede er registrert som postmottaker. Siden krever innlogging med BankID eller MinID.
- Kontroller at du har navnet ditt på postkassen, hvis ikke vil ikke kortet komme frem til deg. Hvis kortet kommer bort i posten, vil det ta minst 20 arbeidsdager til før du kan få et nytt.
- Du bør ikke bestille reiser til utlandet før du har fått det nye oppholdskortet.
Informasjon til deg som er ny i Norge
-
Hvordan registrerer eller endrer jeg adressen min i Norge?
Hvis du har fått ny adresse i Norge etter at du leverte søknaden din, må du gi beskjed om hva som er den nye adressen når du møter hos politiet, slik at du blir registrert på riktig adresse i det norske folkeregisteret.
- Er du ny postmottaker i Noreg, fyll ut denne blanketten (eksternt nettsted) og lever den på et postkontor eller Post i Butikk. Husk å ta med legitimasjon.
- Sjekk at du står registrert med korrekt postadresse hos Posten (eksternt nettsted), dersom du allerede er registrert som postmottakar. Siden krever innlogging med BankID eller MinID.
- Kontroller at du har navnet ditt på postkassen.
Hvis du har fått ny adresse i Norge etter at du leverte søknaden din, må du gi beskjed om hva som er din nye adresse når du er hos politiet, slik at du blir registrert på rett adresse i det norske folkeregisteret.
-
Hvordan får jeg fødselsnummer eller D-nummer?
Når du møter opp hos politiet for å bestille oppholdskort, gir vi beskjed om at du er innvilget en oppholdstillatelse til Skatteetaten. Skatteetaten avgjør om du skal få et d-nummer eller fødselsnummer.
Omtrent to uker etter at du har vært hos politiet får du et brev fra Skatteetaten med fødselsnummeret eller d-nummeret ditt.
Hvis du har fått et d-nummer når du skulle ha fått et fødselsnummer, må du kontakte Folkeregisteret (eksternt nettsted).
Hvordan får familiemedlemmer av EU/EØS-borgere fødselsnummer eller D-nummer?
Hvis du er familiemedlem av en borger fra et EU/EØS-land må du selv kontakte Skatteetaten for å få tildelt et D-nummer eller fødselsnummer.
Du får fødselsnummer fra Skatteetaten ved å melde flytting til Norge (eksternt nettsted) etter at du har fått innvilget et oppholdskort som familiemedlem av en EU/EØS-borger.
Et D-nummer (eksternt nettsted) er et midlertidig identitetsnummer. Et fødselsnummer (eksternt nettsted) er et permanent identitetsnummer.
-
Hvordan får jeg skattekort?
Hvis du har spørsmål om skattekort fordi du skal arbeide i Norge, finner du informasjon på Skatteetatens nettsider om hvordan utenlandske statsborgere søker om skattekort (eksternt nettsted).
Hvordan får familiemedlemmer av EU/EØS-borgere skattekort?
Hvis du vil begynne å jobbe før du har fått innvilget oppholdskort som familiemedlem av en EU/EØS-borger må du søke om skattekort hos Skatteetaten (eksternt nettsted). For å kunne begynne å jobbe må du kunne dokumentere at ditt familiemedlem har oppholdsrett i Norge. Det å ha oppholdsrett betyr at EU/EØS-borgeren enten er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende, student, har egne midler, eller er ansatt i et utenlandsk firma. Dersom han/hun er student eller er her på egne midler må han/hun ha forsikring.
-
Hvordan skaffer jeg meg bankkonto og bankkort?
For å få åpnet bankkonto i Norge må du ha
- registrert bostedsadresse
- gyldig godkjent legitimasjon
Eksempel på godkjent legitimasjon er
- gyldig utenlandsk pass
- gyldig reisebevis for flyktninger
- gyldig utlendingspass
Banken kan be deg om mer legitimasjon, eller dokumentasjon på identiteten din, før de kan gi deg en bankkonto. Dette er fordi de må være sikre på hvem du er.
Se også informasjon fra Finans Norge om hvordan du blir kunde i en bank og hva som kreves for å få bankkort (eksternt nettsted).
-
Kan jeg reise til andre land når jeg bor i Norge?
Etter at du har kommet til Norge og har fått oppholdskortet ditt, kan du kan reise ut og inn av Norge så lenge oppholdstillatelsen varer. I de fleste midlertidige oppholdstillatelser er det et krav om faktisk oppholdstid i Norge. Dersom det er krav om oppholdstid eller ikke, kan du lese mer om dette i ditt vedtak.
Du kan besøke andre Schengenland i opptil 90 dager.
Du må ha med deg passet/reisebeviset og oppholdskortet ditt når du skal reise.
Hvis du har fått innvilget beskyttelse kan du ikke reise til hjemlandet ditt.
Skal du senere søke om permanent oppholdstillatelse?
Langvarig opphold i utlandet kan ha påvirkning på en fremtidig søknad om permanent oppholdstillatelse. Du kan lese mer om permanent opphold her.
-
Hva slags helsehjelp har jeg krav på?
Du har krav på ulike typer helsehjelp alt ettersom hvilken situasjon du er i (eksternt nettsted). For mer informasjon om utlendingers helserettigheter i Norge, ta kontakt med Helsenorge (eksternt nettsted).
-
Hvor lenge varer oppholdstillatelsen min?
Det står i vedtaket ditt hvor lenge oppholdstillatelsen din gjelder og om den kan fornyes.
-
Hvor finner jeg mer informasjon om å bo i Norge?
Her kan du finne mer informasjon om å bo i Norge:
- Informasjon på Ny i Norge (eksternt nettsted) for deg som skal flytte til Norge.
- Kontakt kommunen du bor i hvis du har spørsmål om språkkurs.
-
Jeg har fått oppholdstillatelse i Norge. Kan familien min komme til Norge?
Du kan søke om at familien din skal få komme til Norge. Her kan du lese mer om familieinnvandring.
-
Kan jeg fornye tillatelsen min?
I vedtaksbrevet ditt står det om tillatelsen din kan fornyes. Hvis du vil søke om fornyelse finner du mer informasjon her. Du bør søke om fornyelse to til tre måneder før tillatelsen din løper ut.
-
Hvordan dokumenterer jeg at jeg har lovlig opphold i Norge?
Du kan dokumentere lovlig opphold i Norge med oppholdskortet ditt. Her finner du informasjon om oppholdskort.
Her finner du informasjon om hvordan du kan dokumentere lovlig opphold mens du venter på oppholdskort.
-
Kan jeg miste oppholdstillatelsen min?
I noen tilfeller kan du miste oppholdstillatelsen din. Det kalles tilbakekall av oppholdstillatelse. Det innebærer at UDI bestemmer at oppholdstillatelsen din ikke skal gjelde lengre. Det kan bety at du enten ikke får bo i Norge lenger, eller at du får en ny oppholdstillatelse og oppholdet i Norge begynner å telle på nytt.
Det kan være ulike grunner til at du mister oppholdstillatelsen din, for eksempel hvis:
- du har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger
- grunnen til at du fikk opphold i Norge ikke gjelder lenger
- har fått en ny type oppholdstillatelse
Her finner du mer informasjon om tilbakekall av en oppholdstillatelse.
Har du oppholdstillatelse som au pair?
Hvis du skal bytte vertsfamilie, må du søke om fornyelse av oppholdstillatelsen din. Hvis du ikke søker om fornyelse, kan du risikere å miste oppholdstillatelsen din.
-
Hva bør jeg gjøre hvis jeg skal flytte fra Norge før oppholdstillatelsen min går ut?
Hvis du flytter fra Norge før oppholdstillatelsen din går ut, kan du sende oss beskjed om dette. Da kan UDI trekke tilbake (kansellere) oppholdstillatelsen din fra datoen du reiser ut. Dette kan være en fordel for deg, fordi du kan vise myndighetene i andre Schengenland at du ikke har gyldig oppholdstillatelse i Norge lenger. Hvis du søker om besøksvisum til et annet Schengenland mens du fortsatt har gyldig oppholdstillatelse i Norge, kan det hende at du ikke får besøksvisum.
Slik gir du oss beskjed:
- Skriv et brev der du forklarer at du har flyttet fra Norge, og be UDI trekke tilbake resten av oppholdstillatelsen din. Skriv i brevet hvilken dato du flyttet fra Norge, og postadressen din i utlandet.
- Husk å skrive navnet ditt og DUF-nummeret eller fødselsnummeret ditt
- Skriv under på brevet.
- Du kan sende oss det signerte brevet i posten eller skanne det og laste det opp i vårt skjema for ettersending av dokumenter til UDI.
Familieinnvandring
-
Jeg har fått familieinnvandring med et familiemedlem som har flyktningstatus. Kan jeg få flyktningstatus og reisebevis for flyktninger?
Hvis familiemedlemmet du fikk familieinnvandring med har fått flyktningstatus i Norge, kan du også søke om flyktningstatus. Dette kalles også “avledet” status.
Hvis du får flyktningstatus kan du også få reisebevis for flyktninger, slik som familiemedlemmet ditt.
Du må levere søknad om flyktningstatus og reisebevis for flyktninger.
-
Hva må jeg gjøre hvis jeg har fått oppholdstillatelse for å gifte meg (forlovelsesvisum)?
Oppholdstillatelsen var i maksimalt seks måneder. Du må levere søknad om oppholdstillatelse med ektefelle (eksternt nettsted) minst en måned før oppholdstillatelsen for å gifte dere går ut.
Dette betyr at dere har mindre enn fem måneder på dere til å bli gift. På Skatteetatens nettsider får du oversikt over hva dere må gjøre for å bli gift (eksternt nettsted). Det er mye dere må gjøre i løpet av disse fem månedene, derfor er det viktig at dere starter de formelle prosessene rundt ekteskapet så tidleg som mulig.
Rettigheter og plikter
- Du kan ikke få denne oppholdstillatelsen forlenger eller fornet hvis dere for eksempel utsetter bryllupet.
- Du kan arbeide i Norge.
- Du har ikke rett på gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
- Du kan reise inn og ut av Norge så lenge tillatelsen er gyldig.
- Hvis du leverer inn den nye søknaden om opphaldstillatelse med ektefelle mer enn én måned før den gamle går ut, har du fremdeles rett til å arbeide mens du ventar på svar på den nye opphaldstillatelsen.
- Tiden du har denne oppholdstillatelsen teller ikke med hvis du senere skal søke om permanent opphaldstillatelse eller norsk statsborgerskap.
- Mens du har denne typen oppholdstillatelse kan ikke familiemedlemmene dine (for eksempel barna dine) søke om familieinnvandring med deg.