Kollektiv beskyttelse betyr at UDI ikke skal vurdere behovet for beskyttelse individuelt, men gir ukrainere som flykter fra krigen i Ukraina og deres familiemedlemmer beskyttelse som en gruppe. Dette sikrer at ukrainere raskere får hjelpen de trenger.
Du kan få kollektiv beskyttelse hvis du*:
Vær oppmerksom på at dette også gjelder selv om du har flere statsborgerskap.
Hvis du ikke er blant de som kan få kollektiv beskyttelse, kan du søke om beskyttelse og få en individuell vurdering av søknaden din. Hvis du har tilknytning til Ukraina, men ikke er omfattet av noen av punktene over, kan du ikke få kollektiv beskyttelse i Norge.
*Selv om vilkårene ovenfor er oppfylt kan du ikke få kollektiv beskyttelse hvis du har:
Norske myndigheter må vite sikkert hvem du er for at du skal få kollektiv beskyttelse. Du kan dokumentere dette for eksempel med:
Hvis du ikke har identitetsdokumenter, må politiet gjøre ekstra undersøkelser for å fastslå identiteten din.
Hvis du har beskyttelse i Ukraina, må du i tillegg til å identifisere deg vise dokumentasjon som bekrefter at du har opphold for beskyttelse der.
Hvis du har flyktet fra krigen i Ukraina og søkt beskyttelse i Norge, vil utlendingsmyndighetene behandle søknaden din enten som en del av en gruppevurdering (kollektiv beskyttelse) eller individuelt (ordinær beskyttelse).
Du får kollektiv beskyttelse hvis du fyller vilkårene for en slik tillatelse. Hvis du ikke er blant de som kan få kollektiv beskyttelse, vil UDI gjøre en individuell vurdering av søknaden din.
Det er utlendingsmyndighetene som bestemmer om saken din skal vurderes som en del av gruppevurderingen, eller individuelt. Du kan ikke velge selv.
De fleste søknader om kollektiv beskyttelse blir behandlet automatisk og ikke av en saksbehandler. Noen saker må behandles av saksbehandler.
Hvis søknaden din behandles automatisk, kan du forvente å få svar i løpet av kort tid.
Hvis søknaden din må behandles av saksbehandler, vil ventetiden bli lengre.
De aller fleste søkere i denne gruppen får svar innen 4 måneder. For mange vil det gå raskere. I enkelte tilfeller kan det ta lengre tid.
Vi behandler ikke alltid de eldste sakene først, så du kan oppleve at noen som har søkt etter deg får svar før deg. Lengre ventetid betyr ikke at det er noe galt med saken din.
Du vil normalt ikke få vite om saken din behandles automatisk eller av person før du får svar på søknaden.
En saksbehandler må behandle saken din hvis
Det at saken din ikke kan behandles automatisk, betyr ikke at det er noe galt med den.
Hvis søknaden din ikke oppfyller kriteriene til kollektiv beskyttelse, vil ventetiden bli betydelig lengre.
Vi kan dessverre ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å behandle slike saker. Grunnen er at UDI jobber med å avklare praksis. Vi kan ikke gi mer informasjon om dette nå selv om du kontakter UDI.
Du finner informasjon om hvordan du kan levere dokumenter på udi.no/dokasyl
Ventetidene ble oppdatert i desember 2022. Neste oppdatering er i mars 2023.