Hvis du ikke allerede er i Norge når du får svar på søknaden din, kan du nå reise inn til Norge.
Først må du sjekke om du trenger et visum for å reise inn i Norge. Sjekk om du er blant dem som ikke trenger visum.
Du kan reise inn til Norge når som helst innen fristen som står i vedtaket ditt (vanligvis seks måneder).
Et oppholdskort er et plastkort i kredittkortformat som er beviset ditt på at du har oppholdstillatelse i Norge. Det er politiet som bestiller oppholdskort til deg.
Hvis du er under 18 år, må du møte hos politiet sammen med foreldre/verge.
Hvis du brukte Søknadsportalen til å registrere søknaden din, kan du nå logge deg inn for å bestille timen på Søknadsportalen (eksternt nettsted).
Hvis du ikke brukte Søknadsportalen da du søkte om oppholdstillatelse, må du i stedet ringe ditt lokale politidistrikt for å bestille time. Du kan ikke ringe UDI for å bestille time.
Hos politiet avgir du fingeravtrykk og blir fotografert, og politiet bestiller oppholdskort til deg.
Det vil ta minst 20 arbeidsdager fra du var hos politiet til du får kortet sendt til deg i posten.
Hvis du planlegger reiser til utlandet, bør du derfor passe på at du har god tid mellom oppmøtet hos politiet og den planlagte avreisedatoen.
Har du ikke fått oppholdskortet ditt i posten eller har du spørsmål om oppholdskort, ta kontakt med det lokale politidistriktet hvor du leverte søknaden din. (eksternt nettsted)
Et oppholdskort er et plastkort i kredittkortformat som er beviset ditt på at du har oppholdstillatelse i Norge. Det er politiet som bestiller oppholdskort til deg.
Når du har levert søknad fra Norge, kan det være at du kan få oppholdskortet ditt uten å møte opp hos politiet på nytt. Hvis det gjelder deg, sender politiet oppholdskortet til deg i posten. Det betyr at du ikke trenger å bestille time. Les under hvem som må bestille time.
Hvis du har søkt om beskyttelse for første gang hos politiet, vil politiet innkalle deg til time. Du trenger ikke å bestille time selv.
Hos politiet må du ta bilde og avgi fingeravtrykk.
Bestilling av time i Søknadsportalen:
Hvis du brukte Søknadsportalen til å registrere søknaden din, kan du nå logge deg inn her for å bestille timen (eksternt nettsted).
Bestilling av time på telefon:
Hvis du ikke brukte Søknadsportalen da du søkte om oppholdstillatelse, må du i stedet ringe ditt lokale politidistrikt for å bestille time. Du kan ikke ringe UDI for å bestille time.
Du må møte opp hos politiet for å få oppholdskort, og du bestiller time i søknadsportalen. Noen politidistrikt har dessverre lange ventetider, og det kan være vanskelig å finne ledig time. Hvis det ikke kommer opp ledige timer i søknadsportalen betyr det at de ikke har noen ledige timer. Politiet legger ut nye timer fortløpende, så følg med. Her finner du svar på vanlige spørsmål om timebooking (eksternt nettsted).
Dersom du har fått en oppholdstillatelse som gir deg rett til å studere eller arbeide og du har booket time hos politiet for å bestille oppholdskort, kan du begynne å studere eller arbeide nå, selv om du ikke har fått oppholdskort enda, uten at det får noen konsekvenser for deg.
Dersom det ikke er mulig å booke time hos politiet, må du ta kontakt med UDI på telefon eller e-post for å melde fra om at du er i Norge og at du starter å studere eller arbeide. Du må likevel møte hos politiet for å bestille oppholdskort når dette blir mulig.
Det som står over gjelder også for deg som skal begynne å utføre oppgaver som au pair.
Dere kan lese mer om skattekort og D-nummer på Skatteetatens nettsider. (eksternt nettsted)
Når du møter opp hos politiet for å bestille oppholdskort, gir vi beskjed om at du er innvilget en oppholdstillatelse til skatteetaten. Skatteetaten bestemmer om du skal få et d-nummer eller fødselsnummer.
Omtrent to uker etter at du har vært hos politiet får du et brev fra Skatteetaten med fødselsnummeret eller d-nummeret ditt.
Hvis du har fått ny adresse i Norge etter at du leverte søknaden din, må du gi beskjed om hva den nye adressen din er når du er hos politiet, slik at du blir registrert på riktig adresse i det norske folkeregisteret.
Hvis du har spørsmål om skattekort fordi du skal arbeide i Norge, finner du informasjon på Skatteetatens nettsider om hvordan utenlandske statsborgere søker om skattekort (eksternt nettsted).
Hvis du har fått et d-nummer når du skulle ha fått et fødselsnummer, må du kontakte folkeregisteret (eksternt nettsted).
For informasjon om hvilke familiemedlemmer som kan søke om å flytte til deg i Norge, gå til familieinnvandring.
Du har krav på ulike typer helsehjelp (eksternt nettsted) alt etter hvilken situasjon du er i.
I vedtaket ditt står det hvilken type arbeid du kan gjøre og eventuelt hvilken arbeidsgiver du skal jobbe for.
Hvis du skal bytte stilling eller arbeidsgiver må du som regel søke om ny oppholdstillatelse. Du må vente med å begynne i den nye jobben til du har fått ny oppholdstillatelse.
Du kan reise ut og inn av Norge så lenge tillatelsen varer, men du må bo i Norge minst seks måneder til sammen iløpet av et år.
Hvis du flytter fra Norge før oppholdstillatelsen din går ut, kan du sende oss beskjed om dette. Da kan UDI trekke tilbake (kansellere) oppholdstillatelsen din fra datoen du reiser ut. Dette kan være en fordel for deg, fordi du da kan vise myndighetene i andre Schengenland at du ikke har en gyldig oppholdstillatelse i Norge lenger. Hvis du søker om besøksvisum til et annet Schengenland mens du fortsatt har en gyldig oppholdstillatelse i Norge, kan det hende at du ikke får besøksvisum
Slik gir du oss beskjed:
1. Skriv et brev der du forklarer at du har flyttet fra Norge, og be UDI trekke tilbake resten av oppholdstillatelsen din. Skriv i brevet hvilken dato du flyttet fra Norge, og postadressen din i utlandet.
2. Husk å skrive navnet ditt og DUF-nummeret eller fødselsnummeret ditt
3. Skriv under på brevet
4. Du kan sende oss det signerte brevet i posten eller skanne det og laste det opp i vårt skjema for ettersending av dokumenter til UDI.
I noen tilfeller kan du miste oppholdstillatelsen din.
Å miste en oppholdstillatelse betyr at UDI bestemmer at oppholdstillatelsen ikke skal gjelde lengre. Det kan bety at du enten ikke får bo i Norge lenger, eller at du får en ny oppholdstillatelse og oppholdet i Norge begynner å telle på nytt.
Det kan være ulike grunner til at du mister oppholdstillatelsen din, for eksempel hvis du:
Her finner du mer informasjon om tilbakekall av en oppholdstillatelse.