Har fått svar Har fått ja på søknad om familieinnvandring
Spørsmål og svar
-
Hvordan reiser jeg inn til Norge?
Hvis du ikke allerede er i Norge når du får svar på søknaden din, kan du nå reise inn til Norge.
Først må du sjekke om du trenger et visum for å reise inn i Norge. Sjekk om du er blant dem som ikke trenger visum.
Du som ikke trenger visum
Du kan reise inn til Norge når som helst innen fristen som står i vedtaket ditt (vanligvis seks måneder).
Du som trenger et visum
- Visumet du skal ha kalles et innreisevisum.
- UDI vil gi ambassaden som har ansvar for saken din beskjed om at de skal gi deg dette visumet, du trenger ikke å søke om det.
- Søknadssenteret der du leverte søknaden eller ambassaden vil ta kontakt med deg for å avtale når du kan komme og hente visumet. Det vil ta opptil en uke før de tar kontakt med deg. Du vil hente visumet ditt samme sted som du leverte søknaden.
- På visumet vil det stå en frist for når du senest kan reise inn i Norge. Derfor må du gi beskjed til ambassaden om når du planlegger å reise, slik at visumet er gyldig når du trenger det.
Støtte til reisekostnader
Det er dessverre ikke mulig å få støtte fra UDI til å betale reisen til Norge, heller ikke for familiemedlemmer av flyktninger.
Organisasjonen IOM kan hjelpe til med å organisere reisen (eksternt nettsted).
-
Slik skaffer du oppholdskort hvis du søkte før 16. april 2021
Hva er et oppholdskort?
Et oppholdskort er et plastkort i kredittkortformat som er beviset ditt på at du har oppholdstillatelse i Norge. Det er politiet som bestiller oppholdskort til deg.
Hvordan skaffer du deg oppholdskort?
- Du må bestille time på forhånd for å ordne med oppholdskortet. Du skal vanligvis bestille timen på Søknadsportalen.
- Du kan bestille timen før du drar til Norge.
- Timen må enten være en av de første syv dagene du er i Norge, eller den første ledige timen du finner.
- Du må møte opp ved det lokale politikontoret i området der du skal bo, til den timen du har bestilt.
Hvis du er under 18 år, må du møte hos politiet sammen med foreldre/verge.
Bestilling av time i Søknadsportalen
Hvis du brukte Søknadsportalen til å registrere søknaden din, kan du nå logge deg inn for å bestille timen på Søknadsportalen (eksternt nettsted).
Bestilling av time over telefon
Hvis du ikke brukte Søknadsportalen da du søkte om oppholdstillatelse, må du i stedet ringe ditt lokale politidistrikt for å bestille time. Du kan ikke ringe UDI for å bestille time.
Hva skjer når du møter hos politiet?
Hos politiet avgir du fingeravtrykk og blir fotografert, og politiet bestiller oppholdskort til deg.
Hvor lang tid tar det før du får kortet?
Det vil ta minst 20 arbeidsdager fra du var hos politiet til du får kortet sendt til deg i posten.
- Registrer deg som ny postmottaker hos Posten (eksternt nettsted), dersom du ikke allerede har gjort det.
- Sjekk at du står registrert med korrekt postadresse hos Posten (eksternt nettsted) dersom du allerede er registrert som postmottaker.
- Kontroller at du har navnet ditt på postkassa, hvis ikke vil ikke kortet komme fram til deg. Hvis kortet kommer bort i posten, vil det ta minst ti arbeidsdager til før du kan få et nytt.
Hvis du planlegger reiser til utlandet, bør du derfor passe på at du har god tid mellom oppmøtet hos politiet og den planlagte avreisedatoen.
Har du ikke fått oppholdskortet ditt i posten eller du har spørsmål om oppholdskort, ta kontakt med det lokale politidistriktet hvor du leverte søknaden din (eksternt nettsted).
-
Slik skaffer du oppholdskort hvis du søkte 16. april 2021 eller senere
Hva er et oppholdskort?
Et oppholdskort er et plastkort i kredittkortformat som er beviset ditt på at du har oppholdstillatelse i Norge. Det er politiet som bestiller oppholdskort til deg.
Når du har levert søknad fra Norge, kan det være at du kan få oppholdskortet ditt uten å møte opp hos politiet på nytt. Hvis det gjelder deg, sender politiet oppholdskortet til deg i posten. Det betyr at du ikke trenger å bestille time. Les under hvem som må bestille time.
Hva må du passe på for å motta kortet i posten?
- Er du ny postmottaker i Norge, fyll ut denne blanketten (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu) og lever den på et postkontor eller Post i Butikk. Husk å ta med legitimasjon.
- Sjekk at du står registrert med korrekt postadresse hos Posten (eksternt nettsted), dersom du allerede er registrert som postmottaker. Siden krever innlogging med BankID eller MinID.
- Kontroller at du har navnet ditt på postkassa, hvis ikke vil ikke kortet komme fram til deg. Hvis kortet kommer bort i posten, vil det ta noe tid før du kan få et nytt.
- Du bør ikke bestille reiser til utlandet før du har fått det nye oppholdskortet.
Hvor lang tid tar det før du får kortet?
Det vil ta minst 20 arbeidsdager fra du var hos politiet til du får kortet sendt til deg i posten.
Hvem må bestille time for å få oppholdskort?
- Du som har søkt fra utlandet.
- Du som har et norsk utlendingspass eller reisebevis for flyktninger som er utgått på dato, og som du ikke allerede har gitt til politiet.
- Hvis søknaden din ble levert av en annen person med fullmakt, så må du selv bestille time hos politiet for å få oppholdskort.
- Hvis du har søkt opphold etter brexit-regelverket, får du beskjed om å bestille time etter at søknaden din er ferdig behandlet.
Hvis du har søkt om beskyttelse for første gang hos politiet, vil politiet innkalle deg til time. Du trenger ikke å bestille time selv.
Hos politiet må du ta bilde og avgi fingeravtrykk.
Hvordan bestille time?
Bestilling av time elektronisk:
Hvis du fylte ut og sendte søknaden din elektronisk, kan du nå logge deg inn her for å bestille timen.
Bestilling av time på telefon:
Hvis du ikke fylte ut elektronisk søknadsskjema da du søkte om oppholdstillatelse, må du i stedet ringe ditt lokale politidistrikt for å bestille time. Du kan ikke ringe UDI for å bestille time.
-
Hvordan får jeg registrert min adresse i Norge, får fødselsnummer eller d-nummer og skattekort?
Registrere adresse
- Er du ny postmottaker i Norge, fyll ut denne blanketten (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu) og lever den på et postkontor eller Post i Butikk. Husk å ta med legitimasjon.
- Sjekk at du står registrert med korrekt postadresse hos Posten (eksternt nettsted), dersom du allerede er registrert som postmottaker. Siden krever innlogging med BankID eller MinID.
- Kontroller at du har navnet ditt på postkassen.
Hvis du har fått ny adresse i Norge etter at du leverte søknaden din, må du gi beskjed om hva den nye adressen din er når du er hos politiet, slik at du blir registrert på riktig adresse i det norske folkeregisteret.
Fødselsnummer/d-nummer
Når du møter opp hos politiet for å bestille oppholdskort, gir vi beskjed om at du er innvilget en oppholdstillatelse til Skatteetaten. Skatteetaten bestemmer om du skal få et d-nummer eller fødselsnummer.
Omtrent to uker etter at du har vært hos politiet får du et brev fra Skatteetaten med fødselsnummeret eller d-nummeret ditt.
Hvis du har fått et d-nummer når du skulle ha fått et fødselsnummer, må du kontakte Folkeregisteret (eksternt nettsted).
Skattekort
Hvis du har spørsmål om skattekort fordi du skal arbeide i Norge, finner du informasjon på Skatteetatens nettsider om hvordan utenlandske statsborgere søker om skattekort (eksternt nettsted).
-
Hvordan får familiemedlemmer av EU/EØS-borgere d-nummer, fødselsnummer og skattekort?
Hvis du er familiemedlem av en borger fra et EU/EØS-land må du selv kontakte Skatteetaten for å få tildelt et d-nummer eller fødselsnummer.
Du får fødselsnummer fra Skatteetaten ved å melde flytting til Norge (eksternt nettsted) etter at du har fått innvilget et oppholdskort som familiemedlem av en EU/EØS-borger.
Et d-nummer (eksternt nettsted) er et midlertidig identitetsnummer. Et fødselsnummer (eksternt nettsted) er et permanent identitetsnummer.
Hvis du vil begynne å jobbe før du har fått innvilget oppholdskort som familiemedlem av en EU/EØS-borger må du søke om skattekort hos Skatteetaten (eksternt nettsted). For å kunne begynne å jobbe må du kunne dokumentere at ditt familiemedlem har oppholdsrett i Norge. Det å ha oppholdsrett betyr at EU/EØS-borgeren enten er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende, student, har egne midler, eller er ansatt i et utenlandsk firma. Dersom han/hun er student eller er her på egne midler må han/hun ha forsikring.
-
Kan jeg reise til andre land mens jeg bor i Norge?
- Etter at du har kommet til Norge og har fått oppholdskortet ditt, kan du kan reise ut og inn av Norge så lenge oppholdstillatelsen varer.
- Du må ha med deg passet og oppholdskortet ditt når du skal reise.
- Du kan besøke andre Schengenland i opptil 90 dager.
- Du må bo i Norge minst halvparten av tiden du har oppholdstillatelse. Hvis du har fått oppholdstillatelse for ett år, kan du ikke oppholde deg i utlandet i mer enn seks måneder til sammen i løpet av dette året. Hvis du har fått oppholdstillatelse for flere år, kan du ikke oppholde deg i utlandet i mer enn til sammen 182 dager i løpet av en periode på 365 dager. Hvis du gjør det kan du miste oppholdstillatelsen din og måtte søke om en ny oppholdstillatelse.
- Hvis du senere skal søke om permanent oppholdstillatelse, kan du vanligvis ikke ha oppholdt deg utenfor Norge i mer enn til sammen syv måneder i løpet av de tre siste årene.
-
Hvor lenge varer oppholdstillatelsen?
- I brevet du får fra UDI, står det hvor lenge oppholdstillatelsen din varer, vanligvis ett år.
- Du må søke om fornyelse tre måneder før oppholdstillatelsen din går ut.
-
Hva slags helsehjelp har jeg krav på?
Du har krav på ulike typer helsehjelp (eksternt nettsted) alt etter hvilken situasjon du er i.
-
Må jeg teste meg for tuberkulose?
Noen personer må teste seg for tuberkulose når de kommer til Norge.
Du må teste deg hvis
- du kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose. Det vil si at landet du kommer fra står i tabellen på Folkehelseinstituttets side (eksternt nettsted), og
- du skal være i Norge i mer enn tre måneder.
Hva skal du gjøre for å teste deg?
Du må ta kontakt med kommunen du skal bo i hvis du har plikt til å teste deg for tuberkulose. Det er kommunen som utfører testingen. Du skal teste deg så snart som mulig etter at du har kommet til Norge.
-
Kan jeg arbeide?
- Hvis du er over 18 år, kan du arbeide. Du trenger ikke søke om en egen arbeidstillatelse. Du må søke om skattekort (eksternt nettsted).
- Hvis du er under 18 år, kan du arbeide, men det er egne regler i Norge for ungdom som skal arbeide (eksternt nettsted).
- Hvis du har fått oppholdstillatelse for å besøke barn i Norge i inntil ni måneder, kan du ikke arbeide.
-
Hvor kan jeg finne mer informasjon om det å bo i Norge?
- Ny i Norge: Nyttig informasjon for deg som skal flytte til Norge (eksternt nettsted).
- Kontakt NAV hvis du har spørsmål om arbeid eller stønader fra det offentlige (eksternt nettsted).
- Kontakt kommunen du bor i hvis du har spørsmål om språkkurs.
- Kontakt Skatteetaten for å melde flytting, og for å få svar på spørsmål om skatt (eksternt nettsted).
-
Kan jeg få flyktningstatus og reisebevis for flyktninger?
Hvis familiemedlemmet du fikk familieinnvandring med har fått flyktningstatus i Norge, kan du også søke om flyktningstatus. Dette kalles også “avledet” status.
Hvis du får flyktningstatus kan du også få reisebevis for flyktninger, slik som familiemedlemmet ditt.
Du må levere søknad om flyktningstatus og reisebevis for flyktninger.
-
Hva må jeg gjøre hvis jeg har fått oppholdstillatelse for å gifte meg (forlovelsesvisum)?
Oppholdstillatelsen varer i maksimalt seks måneder. Dere må levere søknad om oppholdstillatelse med ektefelle minst en måned før oppholdstillatelsen for å gifte seg går ut.
Dette betyr at dere har mindre enn fem måneder på dere til å bli gift. På Skatteetatens nettsider får du oversikt over hva dere må gjøre for å bli gift (eksternt nettsted). Det er mye dere må gjøre i løpet av disse fem månedene, derfor er det viktig at dere starter de formelle prosessene rundt ekteskapet så tidlig som mulig.
Rettigheter og plikter
- Du kan ikke få en denne oppholdstillatelsen forlenget eller fornyet hvis dere for eksempel utsetter bryllupet.
- Du kan arbeide i Norge.
- Du har ikke rett på gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
- Du kan reise inn og ut av Norge så lenge tillatelsen er gyldig.
- Hvis du leverer inn den nye søknaden om oppholdstillatelse med ektefelle mer enn én måned før den gamle går ut, har du fortsatt rett til å arbeide mens du venter på svar på den nye oppholdstillatelse.
- Tiden du har denne oppholdstillatelsen teller ikke med hvis du senere skal søke om permanent oppholdstillatelse eller norsk statsborgerskap
- Mens du har denne typen oppholdstillatelse kan ikke familiemedlemmene dine (for eksempel barna dine) søke om familieinnvandring med deg.
-
Kan jeg miste oppholdstillatelsen min?
I noen tilfeller kan du miste oppholdstillatelsen din.
Å miste en oppholdstillatelse betyr at UDI bestemmer at oppholdstillatelsen ikke skal gjelde lengre. Det kan bety at du enten ikke får bo i Norge lenger, eller at du får en ny oppholdstillatelse og oppholdet i Norge begynner å telle på nytt.
Det kan være ulike grunner til at du mister oppholdstillatelsen din, for eksempel hvis:
- du har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger
- grunnen til at du fikk opphold i Norge ikke gjelder lenger
- har fått en ny type oppholdstillatelse
Her finner du mer informasjon om tilbakekall av en oppholdstillatelse.