Gå til vår guide til ventetid i familieinnvandringssaker.
Mange ønsker å få saken sin raskt behandlet. Men det må være helt spesielle forhold i saken din for at den skal gå foran i køen.
Hvis du har ny dokumentasion til søknaden din, kan du ettersende den til UDI.
Du kan søke om et besøksvisum til Norge, men det er stor sannsynlighet for at søknaden din blir avslått.
Når ambassaden behandler søknaden din, vurderer de om det er sannsynlig at du reiser tilbake til hjemlandet ditt eller landet der du bor før besøksvisumet går ut. Siden du har søkt om oppholdstillatelse i Norge, kan det hende at ambassaden mener at det er lite sannsynlig at du vil reise tilbake før besøksvisumet går ut. Det vil derfor være vanskelig for deg å få et besøksvisum.
Hvis du har kompetanse som faglært eller har søkt om oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere gjelder det egne regler for deg. Da har du lov til å reise til Norge hvis du har et besøksvisum. Du har også lov til å oppholde deg i Norge fram til du har fått svar på søknaden, selv om besøksvisumet ditt går ut mens du ventar.
Hvis du har gyldig oppholdstillatelse i et annet Schengenland, kan du reise til Norge mens du har en sak til behandling hvis du tilhører en av disse gruppene:
Da kan du fortsette å oppholde deg i Norge helt til du får svar på søknaden din, selv om du har vært i Norge i mer enn 90 dager.
Husk at hvis du reiser ut og inn av Norge etter at du har søkt om familieinnvandring må du følge reglene for å besøke Norge uten visum. Hvis du for eksempel har vært i Norge i 90 dager eller mer, må du oppholde deg utenfor Norge i 90 dager før du kan reise tilbake til Norge. Hvis du får innvilget familieinnvandring mens du er i utlandet kan du reise tilbake til Norge med en gang.
Hvis du ikke trenger visum for å besøke Norge, kan du reise ut og inn av Norge mens du har en sak til behandling hvis du tilhører en av disse gruppene:
Da kan du fortsette å oppholde deg i Norge helt til du får svar på søknaden din, selv om du har vært i Norge i mer enn 90 dager.
Husk at hvis du reiser ut og inn av Norge etter at du har søkt om familieinnvandring må du følge reglene for å besøke Norge uten visum. Hvis du for eksempel har vært i Norge eller et annet Schengenland i 90 dager eller mer, må du oppholde deg utenfor Schengenområdet i 90 dager før du kan reise tilbake til Norge.
Hvis du får innvilget familieinnvandring mens du er i utlandet kan du reise tilbake til Norge med en gang, uten at du har vært 90 dager utenfor Schengen. Vi anbefaler imidlertid at du flyr direkte til Norge uten å mellomlande i et annet Schengenland. Hvis du mellomlander i et annet Schengenland kan du få problemer i grensekontrollen fordi du ikke har fått et oppholdskort ennå som viser at du har fått opphold i Norge.
Hvis du er statsborger av et EU/EØS-land, kan du fritt reise ut og inn av Norge.
Personer som trenger visum for å besøke Norge kan i noen tilfeller få et innreisevisum, slik at de kan reise til Norge før de søker, eller mens de venter på svar.
For å få et slikt visum må det være sannsynlig at du vil få ja på søknaden din om familieinnvandring. Det betyr blant annet at du må fylle alle kravene til en familieinnvandringstillatelse, og ha levert inn alle dokumentene på sjekklisten.
Vær oppmerksom på at du ikke kan søke om slikt innreisevisum (D-visum) fra land hvor et annet lands ambassade representerer Norge i utlendingssaker.
Du må melde flytting til folkeregisteret (eksternt nettsted) så raskt som mulig når du vet at du skal flytte. UDI får den nye adressen din fra folkeregisteret automatisk.
Hvis du er i Norge og flytter mens du venter på at UDI skal behandle saken din, må du melde fra til politiet om at du flytter senest én uke etter at du flytter. Du kan gi beskjed til politiet der du flytter til, eller til politiet der du bodde før.
Hvis du er i utlandet og flytter før UDI har behandlet søknaden din, må du melde fra til ambassaden eller konsulatet der du leverte søknaden din. Hvis du ikke gjør det, risikerer du at du ikke får svaret på søknaden din.
I en del tilfeller betyr det noe for retten til å arbeide om du leverte søknaden din minst én måned før utløp av den forrige oppholdstillatelsen din. Merk at søknaden er ikke regnet som levert før du har møtt opp til en time hos politiet for å levere vedleggene til søknaden.
Hvis du registrerte søknaden på nett og betalte gebyret minst en måned før utløpet av tillatelsen din, og det er lange ventetider for å få time hos politiet slik at du ikke fikk time før senere, har du likevel rett til å arbeide mens vi behandler søknaden din. Du får normalt rett til å arbeide på samme vilkår som den tidligere tillatelsen din hvis du registrerer søknaden om fornyelse (eller om tillatelse på nytt grunnlag) og betaler gebyr senest syv kalenderdager før tillatelsen går ut.